Конституционният съд (КС) допусна частично за разглеждане делото за промените в Изборния кодекс (ИК), с които беше върната хартиената бюлетина, а машинното гласуване на практика беше обезсмислено (пълния текст на определението виж тук).

Измененията в кодекса бяха атакувани в КС от 71 депутати от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ (пълния текст на искането им виж тук) . КС образува делото в края на януари и за докладчик по него беше определена Мариана Карагьозова-Финкова.

Вносителите обявиха тогава, че имат три основни аргумента, за да атакуват промените в ИК. На първо място те посочиха, че само част от българите живеещи в чужбина ще имат избор дали да гласуват с хартиени бюлетини, или с машини. Това е така, заради текста на чл. 212, ал. 5 от ИК, в който се казва, че машинно гласуване не се провежда в чужбина, когато са подадени под 300 заявления или на последните избори в секцията са гласували под 300 души. За да отхвърли искането в тази му част, Конституционният съд пише, че вече се е произнасял по въпроса с посочва Решение №9 от 2021 г., когато обяви, че машинното гласуване не е противоконституционно.

Искането на ПП и ДБ беше за обявяване на противоконституционни на общо 11 разпоредби от Изборния кодекс, като за останалите десет, КС казва, че искането на депутатите трябва да бъде допуснато. Аргументът на КС е, че след предишното му произнасяне, тези разпоредби са променени, поради което предметът на новото дело е различен от този на предишното.

„Конституционният съд не се е произнасял с решение или определение за недопустимост по искане за установяване на противоконституционност на другите оспорени по настоящото дело разпоредби (или части от разпоредби) от действащия ИК, в сегашната им редакция, поради което не е налице отрицателната процесуална предпоставка по чл. 21, ал. 6 от Закона за Конституционен съд“, се казва в определението (виж тук).

Сред останалите основни аргументи на вносителите беше превръщането на машинното гласуване в отпечатване на бюлетини. В искането на ПП и ДБ се казваше, че с оспорените промени в Изборния кодекс правното значение на машинното гласуване юридически е сведено до средство за отпечатване на нов вид „хартиена бюлетина от машинно гласуване“, тъй като беше въведено изискване броенето на бюлетините от машините да не става автоматично, а да се извършва от комисиите.

Третият им аргумент е, че промените в кодекса са приети, след като той е „тотално прекроен“ на второ четене и така основните промени са приети само веднъж през пленарна зала – на второто четене. „Лекс“ вече е посочвал серията от правонарушения, допуснати при приемането на промените в Изборния кодекс (статията можете да си припомните тук).

Според вносителите последните промени в ИК противоречат на основни принципи и стандарти в Конституцията и в решения на КС: принципа на правовата държава, принципа на равенството на гражданите пред закона и принципите и стандартите за защита на избирателното право.

След гласуването на измененията, президентът Румен Радев наложи вето, като посочи, че създават опасност за нарушаване на тайната на вота, правна несигурност и предпоставки за произвол (аргументите на държавния глава виж тук), но мнозинството в предишното Народно събрание го отхвърли.

Като заинтересовани институции по делото са конституирани президентът, Министерският съвет, министрите на вътрешните работи и на правосъдието, Върховният касационен съд, Върховният административен съд, Централната избирателна комисия, омбудсманът и Висшият адвокатски съвет. Покана за становища е отправена до „Асоциация прозрачност без граници“, „Гражданска инициатива за свободни и демократични избори“ и “Институт за развитие на публичната среда“.

Да изразят правното си мнение за промените в Изборния кодекс са поканени проф. д.ю.н. Вихър Кискинов, проф. д.ю.н. Нели Огнянова, проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д-р Михаил Константинов, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Снежана Начева, доц. д-р Наталия Киселова и доц. д-р Мартин Белов.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
tetihiw266
tetihiw266
18 март 2023 12:32
Гост

Thanks for sharing
subway live iq login

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 март 2023 18:19
Гост

Пак предизборни мъртвородени напъни на една политическа прослойка, които няма да доведат до никакъв резултат с практическо значение.

Михаил
Михаил
15 март 2023 19:12
Гост

Eстествено, че промените противоречат на основни принципи и стандарти в Конституцията

Росен
Росен
15 март 2023 19:13
Гост

Чудят се как да крадат гласове.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
16 март 2023 22:00
Гост

Искате да кажете, че преди 30 години ВНС е описало машинното гласуване?

Мики
Мики
15 март 2023 19:11
Гост

Решението ще бъде интересно. Дано да излезе скоро.

Рики
Рики
15 март 2023 19:09
Гост

Тези изменения са абсурдни.

Анониемн
Анониемн
15 март 2023 16:27
Гост

ПРестъпници

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 16:51
Гост

С каскети

Малина
Малина
15 март 2023 16:27
Гост

Много ги е страх от ГЕРБ

Хари
Хари
15 март 2023 16:26
Гост

ГЕРБ и БСП – ДОЛУ!

Чиков
Чиков
15 март 2023 16:26
Гост

Това е позорно. НЕ бива гражданите да допускаме партиите, които искат тияпромени, да печелят

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 16:51
Гост

Долу хартиената коалиция!

Oldrin
Oldrin
15 март 2023 16:26
Гост

Дано мине и тия партии да не им се реализира идеята да ни крадат

Nana
Nana
15 март 2023 16:25
Гост

Патологични лъжци

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 16:52
Гост

Банкянски

Руде
Руде
15 март 2023 16:25
Гост

Това е мизерия!!!

Футона
Футона
15 март 2023 16:25
Гост

Глупост