Дни след като приключи големият конкурс за държавни съдебни изпълнители (ДСИ), се оказа, че в София се търси още един. Свободното място е по заместване, но пък за него не се държи изпит, а кандидатстването е само по документи.

Председателят на Софийския районен съд (СРС) Александър Ангелов е публикувал обява за него (с пълния ѝ текст можете да се запознаете тук) на сайта на съда.

Срокът за подаване на документи е 7 дни, а от обявеното на сайта на СРС излиза, че остават само два дни за кандидатстване, тъй като е отбелязано, че тя е била публикувана във в. „24 часа“ на 19 февруари 2021 г.

Кандидатите следва да имат само българско гражданство, да са правоспособни юристи, да притежават необходимите нравствени и професионални качества, съответстващи на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, да не са осъждани на затвор за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията, както и да не страдат от психическо заболяване.

В обявата са изброени необходимите документи за кандидатстване, а те се подават в сградата на СРС на бул. „Ген. М. Д. Скобелев” № 23, партерен етаж, служба „Регистратура“ – за „Човешки ресурси“, всеки работен ден от 9 ч. до 12 ч. и от 14 ч. до 17 ч.

След изтичане на срока за приемане, документите на всички кандидати ще бъдат изпратени в Министерство на правосъдието, ведно с копие от публикацията на обявата в местния печат, за осъществяване подбор на кандидатите, обясняват от съда.

От обявата става ясно, че за свободния щат съдът е бил сигнализиран от министъра на правосъдието Десислава Ахладова.

По информация на „Лекс“ титуляр на мястото ДСИ, който от три години е в отпуск по болест.

По закон няма ограничение колко време се пази място на човек, който боледува продължително или пък е на друга длъжност. Както е известно, преди министър Ахладова да обяви конкурса за ДСИ през 2020 г. такъв не беше провеждан повече от 7 години и имаше хора, които бяха назначени „до конкурс“ в продължение на 5-6 години.

За позицията по заместване, за разлика от конкурса, не се държи нито тест, нито устен изпит, а кандидатстването е само по документи. Както „Лекс“ писа, на последния конкурс близо 90% от кандидатите не успяха да решат задоволително теста, а на финала останаха незаети места в 8 района – Ботевград, Велики Преслав, Габрово, Девня, Димитровград, Кула, Левски и Омуртаг.

Всичките 4 свободни места за София обаче бяха запълнени и на три от тях бяха назначени хора, оценени с Отличен 6,00 на конкурса.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 13:51
Гост

Интересно как така тихомълком се освободи още едно място за СРС. При положение, че конкурсът приключи съвсем наскоро. Какво? Не намерихте кой да кихне достатъчно парички за мястото или трябва спешно да се осигури работа за някое депутатско детенце? И какви ли ще бъдат критериите за класиране. Дали ще се публикува балът на всеки кандидат? Много въпроси, които ще останат без отговор след поредната пародия на конкурс.

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 9:57
Гост

За мен е непонятно, докога ще се назначават хора по заместване без конкурс. ЗСВ е пределно ясен относно това как се заема тази длъжност. Никъде в ЗСВ не е записано, че конкурса трябва да е централизиран, просто е-освобождава се място, обявява се конкурс. А сега-продължава практиката назначени незнайно по какви критерии, да заемат тези длъжности без конкурс, да се явяват на няколко конкурса, да не ги издържат и да продължават да заемат дръжността.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 18:53
Гост

Не ми се вижда нормално кандидатстването да е само по документи.

advokatTROL
advokatTROL
23 февруари 2021 18:40
Гост

Правим с ДСИ – приемане наследство под опис – това е процедура, която се излъчва от Мирови съдия към ДСИ – еми какво да кажа – отидоха и се повъртяхме се около входната врата и дотам.

Предаване на дете – не щат и не щат, спомням си отлично адът – на старият Нотариат в София – иначе на други градове може да са кръшни.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 17:15
Гост

да си припомним как назначените до конкурс изкарах тройки на изпита… сега този до конкурс може да изкара години, защото следващият конкурс за ДСИ може и да е след 7-8 години пак

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 18:54
Гост

Това беше пълна пародия.

схемичката
схемичката
23 февруари 2021 17:13
Гост

Това е класическа схемичка за наш човек. Мислели са, че никой няма да види обявата и ще има един кандидат, но явно няма стане 😉

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 15:20
Гост

Добри новини за провалилите се на изпит. Пак по заместване ще е , но все пак…

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 15:19
Гост

Шанс за тези, които не а си взели изпита

Опенхов
Опенхов
23 февруари 2021 15:19
Гост

Добре. Дано открият каквото търсят

Филип
Филип
23 февруари 2021 15:19
Гост

Според мен ще е трудно да открият такъв човек с толкова завишени критерии

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 10:00
Гост

Е, какви критерии. критерии няма. събират се едни документи, пращат се в министерството и там хвърлят боб кого да назначат. Има една категория-вечните заместващи, някои сигурно ще се пенсионират така.

Пуч
Пуч
23 февруари 2021 15:18
Гост

Нормално. Ще намерят

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 18:57
Гост

Айде, няма нужда. И без това са предостатъчно.

Равиоленска
Равиоленска
23 февруари 2021 15:18
Гост

Е как така не се организирахте овреме?

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 18:56
Гост

Слаба организация както обикновено.

Емилиева
Емилиева
23 февруари 2021 15:18
Гост

Не се изненадвам.

Englishman
Englishman
23 февруари 2021 15:17
Гост

Пак им липсва организация ми се струва.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 18:56
Гост

За кой ли път. То за това резултатите са им толкова читави.

Podmol
Podmol
23 февруари 2021 15:17
Гост

Свободното място е по заместване, но пък за него не се държи изпит, а кандидатстването е само по документи.

Юруш на маслините