Едно или две отделни нарушения на Закона за движение по пътищата (ЗДвП) извършва шофьор, който откаже да бъде проверен за употреба и на алкохол, и на наркотици. Този въпрос поставя пред Върховния административен съд (ВАС) главният прокурор Иван Гешев.

По искането му вече е образувано първото за тази година тълкувателно дело във ВАС, а точната формулировка на въпроса по него е:

Отказите по чл.174, ал.З ЗДвП на водач за извършване на проверка за наличие на алкохол и/или наркотици в кръвта две самостоятелни нарушения ли са или едно нарушение, и ако са две нарушения приложима ли е нормата на чл.18 ЗАНН?

Председателят на ВАС Георги Чолаков е определил за докладчик по него Николай Гунчев.

В искането си до върховните съдии главният прокурор сочи, че по въпроса има противоречива практика на районните и административните съдилища в страната.

Чл. 174, ал. 3 от ЗдВ предвижда: Водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта и/или с тест за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози или не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор или за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от две години и глоба 2000 лв..

Различното тълкуване на съдилищата идва от използвания от законодателя израз „и/или“.

Съдиите, които застъпват виждането, че с отказа за проверка и за алкохол, и за наркотици, се осъществяват две отделни нарушения, тълкуват закона така: „Изразът „и/или“ означава, че водачът е длъжен да съдейства, когато компетентният орган поиска да го изпробва както само за употреба на алкохол, така и само за употреба на наркотици, а така също и за употреба на двете. Макар да са уредени в една разпоредба и съответно да имат една и съща правна квалификация, двата отказа съставляват две отделни нарушения, тъй като се осъществяват от две отделни деяния, всяко едно от които е основание за ангажиране на отговорността по чл. 174, ал. 3 от ЗДвП“.

Решения в този смисъл са постановили административните съдилища във Видин, Стара Загора, Бургас, Търговище, Пазарджик и Пловдив.

Застъпниците на другата теза пък твърдят, че съставът на чл.174, ал.3 от ЗДвП предвижда две изпълнителни деяния на едно административно нарушение. Първото изпълнително деяние е отказ за тестване за употреба на алкохол и/или наркотични вещества с техническо средство, а второто е неизпълнението на предписанието за медицинско изследване на концентрация на алкохол или наркотици в кръвта. Тази теза са застъпили съдии от Плевен, Бургас, Ямбол, Габрово, Видин и Благоевград.

„Според тези състави, свързването от законодателя на различните хипотези на разпоредбата със съюзи „и/или“ означава, че всеки отказ сам по себе си осъществява състав на нарушението, но едновременното наличие на отказ по двете хипотези не води до наличие на две самостоятелни нарушения, а отново се касае за едно нарушение, предполагащо съответно налагането на единно наказание (лишаване от право да управлява МПС за срок от две години и глоба 2000 лв.)“, обяснява Иван Гешев.

И в тази връзка иска ВАС да каже и дали в случая се прилага правилото в Закона за административните нарушения и наказания, че когато с едно деяние са извършени няколко нарушения или едно лице е извършило няколко отделни нарушения, се изтърпяват поотделно наказания за всяко.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 декември 2021 15:24
Гост

Глобите може и да да отделни за всяко от нарушенията, но лишаванията за двете деяния се припокриват начало за срок на действие! Лишаването тече от момента на съставянето на АУАН, с който се отнема СУМПС. И двете години и за едното и за другото започват да текат едновременно, което е …

Галин
Галин
03 юни 2021 17:00
Гост

Извинете първия пат отказваш и ти взимат свидетелството за управление на моторно прев. средство и глоба 2000лева и 2години без книшка и 2ри пат те спират за проверка и нямаш книшка и си пил малко но искат да те тестват пак отказваш какво може да ти направят че един приятел е с мисал?

Хахаха
Хахаха
17 март 2021 20:32
Гост

Колизията на чл 174, ал 3 от ЗДвП с чл. 18 от ЗАНН, дава основанието на част от съдиитя да налагат две наказания.
От житейска гледна точка можа да е добре, но от правна не.
Чл.174, ал. 3 НЕ въздига в две отделни нарушения отказа от проба за алкохол и дрога, а е едно наказание за едното ила другото, шли и двете.
Считам, че законодателя трябва да редактира чл. 174, ал 3 в смисъл, че наказанието е отделно за всяко нарушение.
Процента на шофьори с алкохол и/или с дрога е покъртителен
Крайно време е да се вземат решителни мерки.

Майка
Майка
16 март 2021 5:28
Гост

Лошото е че, теста може да излезе положителен без да си пипнал нищо. 30% от тестовете са фалшиво положителни или отрицателни. И тогава вече ко праим? Утре да не излезете вие наркомани?

Веселин
Веселин
16 март 2021 13:44
Гост

13 % *

Хахаха
Хахаха
15 март 2021 20:05
Гост

До изпльоколите се ….
Вие, прочетохте ли чл. 174, ал 3 от ЗДвП ???
Не, е прочетете го … пак, и пак, после бааааааавно, за да смелете, че законодателя предвижда едно наказание за всяка хипотеза и пак ЕДНО, наказание, да съвкупност.
Ма кой да чете ….

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
16 март 2021 11:53
Регистриран

Прав сте…

Хахаха
Хахаха
16 март 2021 21:16
Гост

Като казах съвкупност …
Преди 5-6 месеца, четох уникално решение на ВКС наказателен състав.
Там съдиите с наслаждение разясняваха разликата между продължено и продължавано престъпление на обвинителя- прокурор от ВКП.
Та … се шегувах, че студент ще бъде веднага скъсан на изпит за подобно нещо, но виж … ако изкласиш …
Маса съдии и прокурори са неграмотни, и в правото, и функционално, което е катастрофа.
Бая ще плаща данъкоплатеца …

Анонимен
Анонимен
15 март 2021 17:01
Гост

Изобщо не трябва да им се дава са откажат да бъдат тествани, да се прилага принудително изземване на проба. Както са писали други тук ОТКАЗВА ДА БЪДЕ ТЕСТВАН САМО ТОЗИ, КОЙТО Е ПИЛ ИЛИ СЕ Е ДРУСАЛ. И без проблем избягва наказателната отговорност, поемайки глоба от 2000лв. Напр. актьорчето дето го хванаха в Банско трябваше просто да откаже и щеше да се размине с една глоба, а сега жали ефективна присъда. Ама в България сме, нищо чудно и да му я отменят.

В допълнение
В допълнение
15 март 2021 17:03
Гост

А иначе по поставения въпрос, 2 нарушения са. Браво на съдиите, приемащи тази теза.

Анонимен
Анонимен
15 март 2021 20:21
Гост

Как точно принудително ще ми ,,изземат“ проба ? Като ми разбият устата за да я отворя или ме бодат, докато се боря ? Хайде малко по-сериозно.

Анонимен
Анонимен
15 март 2021 21:01
Гост

Как да дадеш тест, като наркотеста лови 5 дни след като си пушил трева.
Да си поправят тестовете

RidgeRider
RidgeRider
17 март 2021 17:59
Гост

Анонимен, дано не изтеглиш късата клечка приятел като ти покаже при някое тестване от органите позитивен на някое вещество, което дори не си чувал, да не говориме пък да си взимал, не си застрахован, никой не е…..много вече плакаха, жалко, че хората си вярват, ама докато не им се случи…

Анонимен
Анонимен
15 март 2021 16:12
Гост

Две нарушения отделни са, защото са два вида тестове за различни субстанции. Няма кумулиране на админитративно наказателната отговорност и няма как да е само едно нарушение.

Анонимен
Анонимен
15 март 2021 20:59
Гост

Две нарушения са ако има два отделни отказа: Отказвам дрегер и отказвам наркотест. Но ако ти предложат само дрегер и ти го откажеш, нарушението е едно.

Анонимен
Анонимен
15 март 2021 15:35
Гост

Поредното мотаене и да се намират на работа. Тълкували били.

Абагард
Абагард
15 март 2021 15:35
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Златимир
Златимир
15 март 2021 15:35
Гост

А вземете да седнете и да тълкувате, тълкувате, тълкувате и така цяла година, става ли ?

Manoleva
Manoleva
15 март 2021 15:34
Гост

Какво ще тълкувате бе, кретени с кретените? Заради тия ваши тълкувателни дела, дето не знаете какво да правите при нарушение, една камара наркомани и престъпници се измъкнаха и са на улицата сега и убиват хора с автомобилите си. Защото както винаги вие „ТЪЛКУВАТЕ“. Да ви изтълкуват дано….да не казвам кои. Смотани…тълкували били. Направо хвърлете всичко и отивайте картофи да събирате на нивата. Като ми умувате убиеца на пътя дали е наркоман или алкохолик и за колко провинения да го тълкували. Като ти отакже да го тестваш го броиш за виновен и да отива да се обяснява! Що за глупост е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 март 2021 20:57
Гост

Броят го за виновен в какво бе Манолева.

RidgeRider
RidgeRider
17 март 2021 17:47
Гост

Манолева, иди се застреляй с воден пистолет, ти добре ли си с телевизора, как хващаш каналите ?

Агов
Агов
15 март 2021 15:32
Гост

Голямо мислене. Той не иска да се тества, че не е друсан….

Todorina
Todorina
15 март 2021 15:31
Гост

За всяко нарушение да ги глобяват!

Павлов
Павлов
15 март 2021 15:30
Гост

Ти ако отказваш значи криеш нещо

RidgeRider
RidgeRider
17 март 2021 17:53
Гост

Павлов, ако ти не си взимал нищо никога в живота си дори, и си спокоен, правят ти тестчето с една машинка, която винаги може да даде грешка, това е характерно за всяко поне малко сложно техническо устройство, простите неща са по-вечни, и ти да видиш…оппаааа, излиза ти нещо….какво правиш тогава ммммм…мислиш, че няма как да стане ли, мислиш, че никой все още не го е изял по този начин ли….еми е мисли много, това, че не знаеш, не означава, че няма такива…има брато, и то не малко, не ме питай от къде знам…..просто го знам !

Темелкова
Темелкова
15 март 2021 15:29
Гост

Според мен си е нарушение и това е. А колко са е не е от значение

Лелиева
Лелиева
15 март 2021 15:28
Гост

Абе как ще отказваш да те тестват ако не си пил и не си дрогиран

Анонимен
Анонимен
15 март 2021 16:10
Гост

Е много ясно, че ще откажеш само ако си пил и си вземал наркотици, но все пак не си се направил на мотика

Анонимен
Анонимен
15 март 2021 20:55
Гост

При положение че теста лови 5 дни след употреба на трева, когато си свеж като репичка, как да не откажеш.
Да променят закона