Магистратите и съдебните служители ще получат коледни премии. За всички те ще бъдат в размер на 43.5% от основната заплата и ранга. Това реши днес Висшият съдебен съвет. Средствата са от икономии от бюджета на самия съвет и от други пера, едно от които е капиталови разходи. Общата сума е 9.5 млн. лева.

Гергана Мутафова, която е член на бюджетната комисия, отбеляза, че тази година никакви пари не са били върнати от органите на съдебната власт.

Стана ясно още, че комисията е обсъждала два варианта на изплащане на допълнително материално стимулиране. Първият е този, който беше гласуван днес. Вторият е обвързан с решение на съвета от март, когато бяха одобрени парите за облекло на съдебните служители и на магистратите. Тогава за първи път ВСС не гласува еднакви суми, а даде малко по-малко на служителите.

Именно заради това вторият вариант, който не беше приет, предвиждаше първо да се отпусне остатъкът за облекло на всички служители – т.е. по 251 лева, като общата сума е около 2.4 млн. лева. А останалите около 7 млн. лева да бъдат дадени за коледни премии на всички магистрати и служители, което е 33% от основната заплата.

Мутафова посочи, че в бюджетната комисия е подкрепила втория вариант, защото по думите ѝ ВСС трябва да постъпи така, както винаги – да даде еднакви суми на магистрати и служители за облекло. Тя отбеляза, че около 30% от парите за ДМС са от бюджета на съвета, което означава, че кадровият орган е бил рестриктивен. Тя призова органите на съдебната власт да помислят как и те да приложат подобна финансова дисциплина.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев се присъедини към призива. И вметна, че в съвета има информация, че на места административни ръководители са давали повече от 250 лева за очила, въпреки че решението на кадровия орган е това да е до 150 лева. „Сега и те чакат същото ДМС“, допълни Магдалинчев.

Иначе, по темата, той обясни, че през март съветът е решил да додаде на служителите парите за облекло само ако има финансов ресурс за това. „Но както става ясно днес, такъв няма. Средствата за допълнително материално стимулиране сме търсили по всички възможни варианти, в това число вземаме и от капиталови разходи. И сега все още има липса на финансов ресурс“, каза Магдалинчев.

Пламен Найденов поиска да се подложат на гласуване и двата варианта, защото лично той смята, че е справедливо на служителите да бъде доплатено за дрехи.

В крайна сметка с 10 на 7 гласа беше приет вариантът за 43.5% премии за всички.

Към решението обаче има още една точка, според която добавките на магистратите и служителите, които са платили над 150 лева за очила, ще им бъдат намалени с толкова, с колкото е надхвърлена тази сума.

Макар и препоръчителни, решенията на ВСС трябва да се спазват„, заяви Гергана Мутафова.

А Боян Магдалинчев добави: „Колегите трябва да знаят, че това са пари на съдебната система, а не лично техни, при което трябва да спазват решенията на ВСС„.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
666
666
22 ноември 2018 10:50
Гост

ами какво ще правите, господа и дами съдии и магистрати, без съдебни служители, които ви вършат 50% от работата? които натоварвате даже и с „лични“ поръчения, на които постоянно вменявате несвойствени за длъжностите им задължения? що не си пуснете по едно диктофонче в зала и след това да си свалите самички записите, да се обработите делата, пък да видим какво ще стане. безсрамници и мизерници са всички във ВСС. при 4 000 лв. средно заплата на магистрат в спец съд, представете си какви парички ще вземат с техните до 6 брутни заплати допълнително, само за дена година. пък мравките кучета… Покажи целия коментар »

Беден студент
Беден студент
22 ноември 2018 12:33
Гост

Кой за каквото е учил. Общоизвестен факт е, че по-високо квалифицираните служители и тези с по-добро образование взимат по-високи заплати. И е редно да е така.

Съдебен служител
Съдебен служител
23 ноември 2018 0:15
Гост

В съдебната система като съдебни служители от години работят юристи с по две и повече висши образования именно поради липсата на реализация и пренасищане в сектора. И тези по-високо квалифицирани съдебни служители получават същата заплата като останалите.

666
666
22 ноември 2018 10:46
Гост

Присъединете се към дискусията…

Лаик
Лаик
22 ноември 2018 10:20
Гост

Пестенето от капиталови разходи, т.е. от по-добри условия на труд е голяма глупост. И сега ще вземат по около 1000 лева и пак ще работят в претъпкани канцеларии – дупки.

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2018 10:45
Гост

Не всички разсъждават така. Дори повечето предпочитат да работят в по-лоши условия, но да имат премии за празниците.

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2018 10:07
Гост

От година на година все по-тегаво става.

Служител
Служител
22 ноември 2018 10:08
Гост

По принцип сумата зависи от това какви пари се връщат от органите на съдебната власт.