Припознаването може да бъде оспорено от всяко лице, което твърди, че е родител на припознатия, чрез иск, предявен в едногодишен срок от узнаването. Това да се запише в Семейния кодекс (СК) в отговор на критика от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), предлагат от Министерството на правосъдието (какви и къде са измененията и допълненията, които се предлагат, виж в почернения текст в карето). Законопроектът беше публикуван за обществено обсъждане, което ще продължи до 8 май 2020 г. (с него и с мотивите можете да се запознаете тук).

Повод за тази промяна в СК е констатацията на съда в Страсбург, че българското законодателство не предвижда правна възможност предполагаемият биологичен баща на дете, чийто произход вече е бил установен чрез припознаване, да го оспори директно и да установи собственото си бащинство. ЕСПЧ е установил, че националните съдилища отхвърлят исковете само с мотива, че предявилите ги нямат процесуална легитимация да оспорят припознаването, като изтъкват и че децата вече имат установен произход. По разгледаните от съда в Страсбург случаи това е станало без българските магистрати въобще да обсъдят индивидуалното положение на всеки един от заинтересованите – детето, майката, законния и предполагаемия баща.

„Според практиката на съда абсолютната невъзможност за предполагаеми биологичен баща да установи своето бащинство с единствения аргумент, че вече друг мъж е припознал детето, не съответства на изискванията на разпоредбата на чл. 8 от Конвенцията. Следователно налице е необходимост, в националното законодателство да бъде предвидена правната възможност всяко трето лице, имащо правен интерес, да може да оспори припознаването и да докаже собственото си бащинство“, заявяват от Министерството на правосъдието.

То предлага в СК да се регламентира, че ако оспорващият е биологичен родител, съдът ще отменя припознаването и ще установява този произход, а в противен случай ще отхвърля иска. Като ответници по делото ще се призовават припозналият, припознатият и другият родител.

С измененията в кодекса МП опитва да отговори и на друг проблем, свързан с бащинството, заради който България беше осъдена в Страсбург. Става въпрос за делото на Цанко Докторов, който в продължение на три години вярвал, че е баща на второто дете, родено по време на брака му и когато разбрал, че е от друг, вече бил изтекъл срокът по чл. 62, ал. 1 от СК. Тази разпоредба ограничава възможността на съпруга да оспори, че е баща на детето, до една година от узнаване за раждането.

Заради това съдът в Страсбург осъди България, като прие, че е погазено правото на личен живот на мъжа (повече за казуса можете да си припомните тук).

Затова сега Министерството на правосъдието предлага в СК да се регламентира, че искът на съпруга на майката за оспорване на собственото му бащинство може да бъде предявен „до изтичането на една година от узнаване на обстоятелствата, обуславящи оспорването, но не но-късно от навършване на 14-годишна възраст на детето“.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
без страх
без страх
08 април 2020 15:59
Гост

Трябва ли да ни „набиват канчетата“ от Стразбург, за да се сетим законодателно да уредим тази хипотеза относно правния интерес от оспорване на бащинството единствено подчинена до сега на 1-годишния срок от раждане на детето, което влече тежки последици – емоционални, икономически и др. Който е дръзнал да повдигне спор за установяване на бащинство след преклузивния 1-годишен срок от раждането на детето, на практика на него му е отказана правната възможност молбата му да бъде разгледана по същество, което означава отказ от правосъдие. Не виня съда! Така пише в закона и той е длъжен да постанови своя акт прилагайки го… Покажи целия коментар »

Миро
Миро
08 април 2020 22:46
Гост

Още дълго за съжаление ще ни „набиват канчетата“.

без страх
без страх
09 април 2020 0:47
Гост

Хахахаааа, здрасти стари познайнико!

Кристев
Кристев
08 април 2020 15:46
Гост

Вие това не го мислете. Мислете как да накарате тия от мъжки пол дето мятат семката и после дори издръжката не плащат и спорят за едни 30 лв издръжка. Защото такива случай има. Те не само не искат да имат нищо общо с детето си, но и пари не дават за него.

Анонимен
Анонимен
08 април 2020 16:01
Гост

Пълно е с такива случаи. Не проумявам как може да има такива хоеа въобще.

Лили
Лили
08 април 2020 22:49
Гост

На такъв индивид въобще няма да.му търся парите. И без тях ще се справя. По добре да е далеч от детето ми.

[Шан Себайос}
[Шан Себайос}
08 април 2020 15:45
Гост

Уви има драматични моемнти и хора, които в началото се събират и смятат, че всичко ще е наред и така ще се чувстват цял живот, а в последствие установяват, че пред тях има неразрешими различия и се разделят, но междувременно плод на тяхната отминала любов са децата им. Те не може да страдат,.

Тити
Тити
08 април 2020 16:03
Гост

Хората се променят с течение на времето. Събираш се с някого, всичко ви е о.к., а след години не можете да се понасяте.

Podmol
Podmol
08 април 2020 15:43
Гост

Умувайте с кого си лягате и от кого имате деца. После става сложно.

Даниелова
Даниелова
08 април 2020 15:43
Гост

Понеже някой смятат, че да фърлиш семката на 20 и да забремениш момиче, после след 15 години се сетиш, че имаш дете и смятат, че това ги прави родители – да им кажа, че не е така. На 20 като не си мислил с правилната глава, ще си гледаш детето или ще забравиш за него за цял живот. Това не ти е бакалия. Или имаш дете и го гледаш или нямаш. Но не става половинчато. Както са писали преди мен – родител е този който гледа детето, учи го, грижи се за него и му дава подкрепа и закрила, а… Покажи целия коментар »

БракПоСметка-РазводЗаПари
БракПоСметка-РазводЗаПари
08 април 2020 15:42
Гост

Само глупости! Премахнете СИО! Дълги години това „Нещо“ унищожава българската нация!

Фабренов
Фабренов
08 април 2020 15:40
Гост

Еми не е лоша идея. Не знам. Да кажат хората, които имат казус по тази тема.

Опенов
Опенов
08 април 2020 15:40
Гост

Добра корекция ще е

Григорова
Григорова
08 април 2020 15:40
Гост

Ами родител е не този на хартия, а този, който го е отгледал, като качествено същество.

Даниелова
Даниелова
08 април 2020 15:41
Гост

Родител е не този, който е хвърлил семката, а този, който е отгледал детето. Та в тоя ред на мисли да умува съдъ на кого присъжда права, че е родител.

Ташковски
Ташковски
08 април 2020 15:39
Гост

Според мен работата е ясна – всеки който е родител трябва да може да го докаже и евентуално да си вземе детето ако е нужно, защото може то да остане при неправилните хора.

Rumenov
Rumenov
08 април 2020 15:38
Гост

…предвидена правната възможност всяко трето лице, имащо правен интерес, да може да оспори припознаването и да докаже собственото си бащинство“…
Че досега не е ли било така? Трето лице не може да каже, че е родител ли?

RisteV
RisteV
08 април 2020 15:37
Гост

Аз им казвам на младите да се женят. Ма те си питат ушите. Деца ми прави, сватба не прави.