Бившият вече шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е назначен за консул във Валенсия, за да бъде скрит. Това предположение изказа днес президентът Румен Радев и добави, че новото назначение на Георгиев е изцяло решение на премиера Бойко Борисов и отговорността е негова.

На въпрос дали ще иска консултации за назначаването на нов шеф на КПКОНПИ, Радев каза, че въпросът трябва да е към министър-председателя.

„Него трябва да питате какви са вътрешнополитическите и личните мотиви и как те кореспондират с интересите на българската дипломация и на българите зад граница, както и кое налага на министър-председателя да крие толкова далеч г-н Георгиев“, коментира държавният глава на връх Шипка пред журналисти, след като участва в тържественото отбелязване на 142 години от шипченските боеве.

„Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа“, добави Радев.

Пламен Георгиев беше назначен за консул на закрито заседание на Министерския съвет на 9 август. Предложението е било внесено от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. За разлика от посланическите назначения, то обаче не изисква санкция от президента. След това от външното министерство обясниха, че Георгиев е определен за консул заради изключително добрите си контакти с испанските правоохранителни органи, а и защото владеел испански.

Той подаде оставка като шеф на КПКОНПИ на 31 юли в резултат на скандала „Апартаментгейт“, в който беше замесен и той покрай тризонета си в столичния кв. „Гео Милев“ и построените барбекю и сауна на тераса, която по документи е обща част, а всъщност може да ползва само той.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Да го ожалиш
Да го ожалиш
03 септември 2019 12:19
Гост

И сега хем си запазва терасата, хем не може да я ползва, щото ще е в Испания. Много сурово го наказаха Пламен…

Анонимен
Анонимен
24 август 2019 15:54
Гост

Ритане по кокалчетата – Борисов пита Радев за смяната в НСО, той му връща с КПКОНПИ. В общи линии, празни приказки.

Sauron
Sauron
24 август 2019 15:52
Гост

Много просто: За да не го гледат хората на терасата

адвокат
адвокат
25 август 2019 8:07
Гост

Интересно: Георгиев подава молба за назначаване като прокурор в Специализираната прокуратура (според медиите), а после получава предложение за назначение като консул, поради което оттегля молбата си. Бързо и ударно замитане на следите, които шайката на боко-тиквата оставя навсякъде.