София все повече започва да прилича на газова камера. Най-мръсната столица в Европейския съюз. Децата масово боледуват от респираторни заболявания. Хиляди умират от болести, причинени от най-мръсния въздух в Европа.

Мерките са практически никакви. Няколко дни през годината безплатно паркиране за под четвърт процент от колите в София в паркингите около метрото. Няколко десетки комина с филтри. Няколко дни годишно „зелен билет“ за градския транспорт. С тези и без тези мерки – разлика няма.

Накрая, поради безсилието да се реши проблемът с мръсния въздух, по предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова Народното събрание решава да обяви горенето на битови отпадъци за престъпление. Като го обявят за престъпление, ромите ще спрат да горят битови отпадъци, ли? Не, естествено. Как се доказва горенето на битови отпадъци без да се вземе разрешение за претърсване? Как ще се докаже кой точно е докарал и е започнал да гори битовите отпадъци? Кой ще прави експертизи какво е горено? Как ще се отделят полицаи и прокурори от разследването на другите престъпления, за да се събират доказателства за сложни за доказване престъпления за горене на битови отпадъци, които в крайна сметка в най-добрия случай ще завършват с условни присъди. Още отсега мога да кажа, че нищо няма да стане.

На първо място, замърсяването идва в много по-малка степен от горене на битови отпадъци. Основният замърсител в над 95% от случаите е в резултат на горенето на твърдо гориво – въглища и дърва. При горенето на въглища отделените вредни вещества са не по-малко от тези при горенето на битови отпадъци. Решението е едновременно да се предвидят две мерки – енергийната помощ да е само за ток с климатици и термопомпи и газ, като в София да се забрани горенето на твърдо гориво. Отоплението с климатици, термопомпи и газ не е много по-скъпо от отоплението с твърдо гориво.

Минимални са усилията на държавата за газификация. В цял свят градовете се газифицират масово.

Кога най-после на някого ще му светне, че не може само с популизъм за дълъг период от време и е крайно време да се регламентира със закон, че където има централно парно, отоплението следва да става само на него. И всички в такива сгради трябва да плащат за такова отопление. Като не искат, да си сменят жилището и да отидат на място, където е разрешено да ползват друго отопление. Това е решението във всички цивилизовани държави.

Кога най-после държавата ще въведе много по-висок данък за стари автомобили. Да, българите са бедни. Но държавата трябва да стимулира хората да карат по-малки, но по-нови автомобили, които замърсяват по-малко. Защото сега масово се карат големи стари джипове, бълващи пушек.

Кога най-после ще се въведат качествено по-големи такси за движението на автомобили в центъра на София – особено на тези, които не отговарят на Евро 5 и Евро 6. Вече и най-слаборазвитите държави в Европа, като Румъния например, предприеха такива мерки.

Нека все пак да отдадем дължимото на кмета Фандъкова, която честно казва какво е замърсяването и все пак се старае да предложи някакви мерки. Засега обаче само символични. Тя дава индиции, че има желание за промяна. Но нека да има смелостта, която другите в управлението на общината и държавата нямат, и да предложи реални мерки. Защото дори и по-малко образованите хора вече осъзнават елементарния факт, че превръщането на София в газова камера е много по-лошо от налагането на ограничения за запазването на чистотата на въздуха. Липсата на мерки ще отблъсне много повече хора, отколкото са тези, които гледат да спестят малко пари без да им пука, че убиват себе си и децата си. Все повече хора осъзнават, че сделката да се спестят малко пари срещу живота и здравето е крайно неизгодна. Да не говорим колко по-скъпо от спестеното струва лечението.

Питам се къде са екоактивистите, които героически се борят например срещу инвеститорите, които искат да градят ски писти, за да не пострадат уж лалугерите и костенурките. Защо не влагат същия плам и ентусиазъм за нещо, милиони пъти по-важно – да опазим чиста околна среда, за да не умират и да не боледуват хората. Може би защото в това няма пари…

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
dordle
dordle
01 март 2024 8:50
Гост

You can have hours of tasty fun with dordle game, whether you’re an experienced puzzle fan or just looking for some light entertainment.

SDFSDBGDF
SDFSDBGDF
29 септември 2023 18:41
Гост

In this article, we will explore the remarkable features of MyMercy customer service, highlighting its benefits, functionalities, and how it enhances the overall patient experience.

Visit site: <a href="https://mymercys.com/mymercy-login/

Хараламби
Хараламби
25 юли 2022 9:52
Гост

Най-мръсна, за жалост, е не само в ЕС, а и в света. Следя световната класация за замърсени столици – често сме в десетката.

Очевидец
Очевидец
13 декември 2019 11:15
Гост

Ако отдавахме заслуженото на Фандъкова, отдавна нямаше да е кмет. Но това е друга тема.

Провокатор
Провокатор
12 декември 2019 11:51
Гост

„Селяните“ няма да си отидат , нито ще се върне жителството . Добре е да се предлагат реални неща , а не да се пишат глупости . Първата стъпка е тази , която предлага авторката на статията . НЕЗАБАВНА ПЪЛНА ЗАБРАНА НА ОТОПЛЕНИЕТО С ТВЪРДО ГОРИВО . В Лондон има такава от 50 години , а който е чел класическа английска литература знае защо . Следват ДРАСТИЧНИ ОГРАНИЧЕНИЯ ВЪРХУ АВТОМОБИЛИТЕ , без електрическите . Знам – и селяни , и кореняци ще ревнете , но вместо дебели задници ще почнете поне малко да се вталявате . Вместо градски магистрали –… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
13 декември 2019 6:25
Гост

Само дето колелата са не по-малко опасни от автомобилите – лично мен ми шиха ръката заради един терорист на две колела. Тъпо е това – което се предлага – да се опаше София с велоалеи. Как аз, който съм юрист ще нося чанта с документи, за да отида на дело или на справка. Изобщо – не е проблем нищо, особено т.нар. селяни, такива на практика – няма. Има префърцунени младежи, дето по цял ден смучат бира и сокове и се мандахерцат някъде, хора, които не могат едно въже за простор да окачат, но дават щедро акъл. По-скоро – трябва да… Покажи целия коментар »

Не сте прав
Не сте прав
13 декември 2019 11:18
Гост

Идете се разходете в Дания и Нидерландия, ще видите, че и документи и всичко може да се прекарва с колело. Изобщо човек си изгражда навици. Свикнеш ли с автомобила, не се качваш на тролей. Свикнеш ли с колело – не се качваш на автомобил.

Хараламби
Хараламби
25 юли 2022 9:55
Гост

От година делата са качени електронно и страните и процесуалните им представители имат електронен достъп до тях. Всеки добър юрист с работа е наясно с това. Не е нужно да се обикаля „за справка“ и да се разнасят дебели папки отдавна вече.
Хората в белите държави дори покъщнината носят с колелета. Точно за Нидерландия говоря и аз.

връщане на жителството!
връщане на жителството!
12 декември 2019 9:03
Гост

Замърсяването НЕ е причинено от горене на дърва и въглища, както се внушава. Преди 50г, когато топлофицирани блокове почти няма в София отоплението е само на дърва и въглища, но замърсен въздух няма. Причината е очевидна: 800 000 автомобили-колите са повече, отколкото в Прага и ли Виена-в тези градове се пътува с трамвная, индивидиулното пътуване на запад е лукс. Или-частен пример-Идват селяните на талази в София, с по две трошки за по 1000 лв, купуват имот в Манастирски ливади, а записват чаавето си в Дружба-примерно и го возят с кола. Преди, като имаше жителство на училище и градина децата бяха… Покажи целия коментар »

Многознайко
Многознайко
12 декември 2019 9:23
Гост

Колкото и да ти се иска, жителството няма да се върне. И това е за добро. ДА замърсяването на въздуха е освен от автомобилите И ОТ ОТОПЛЕНИЕТО НА ТВЪРДО ГОРИВО и то в сериозен процент. (виж на картата кои са най-замърсените райони, жокер – близо до циганските махали, а не до основни пътни артерии). За теб единственото решение е да спреш да хленчиш в интернет, през 1910 година населението на София е било 20000 души, надали си потомък точно на тях, за да се смяташ за „кореняк“, сменшник.

не лъжи!
не лъжи!
12 декември 2019 9:43
Гост

Регистрираното население на София през 1910 е точно 102 812-това е проверимо, и числото е точно ! Освен това е имало над 30 000 живущи без регистрация, и не са включени в бройката и селата ,станали квартали на София(например Слатина-било е със статут на село, а е било де факто квартал на София-и бройката на слатинци не е вклч в бройката софиянци към 1910, въпреки,че са си софиянци). Регистрираните, живущите без регистрация и бройката на долепените до София села през 1910 доближават 200 000 през 1910г.. И тези хора имат своите пра-пра внуци днес-кореняци софиянци, колкото и на селините не… Покажи целия коментар »

жителство де факто има
жителство де факто има
12 декември 2019 9:52
Гост

Де факто вече има жителство. В ЗГР вече са въведени ораничения за свободната адресна регистрация-новата редакция на чл. 92 ал 2, считано от 2011 г. Наличието на де факто жителствно разбират всички, които искат да си карат стажът след дипломиране в София, но не успяват да си сменят регистрацията, и се налага да се върнат по родните места дап стажуват

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 22:07
Гост

Проблемът не е дори толкова в автомобилите или горенето на битови отпадъци. моя приятелка еклог от София ми разказа, че първоначално филос0фията за градоустойството на този котловинен град е била да има шест „лъча“, които да довеждат свеж въздух от съседната Витоша, но с порочното застрояване през последните десетилетия на апетитни места, тези „бели дробове“ са запушени. Едно так0ва препятствие на пътя на чистия въздух напр бил хотел Хилтън, а за другите 0 не запомних. Алчността е това, което души софиянци, не смо и най-много старите автомобили, а повече- огромното количество на каквити и да било автомобили. Та затова с… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 13:16
Гост

Уважаеми форумци,
никой не ви държи насила в София, след като въздухът е толкова важен за Вас! Навремето заради лошия въздух и обгазяванията от Гюргево, немалко народ напусна Русе и се пресели в други краища на България. Имате възможност да заселите много градове и села в България, с по-чист въздух от софийския. Дерзайте!!!

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 13:24
Гост

А дали Вие да не се изселите от София, за да не пречите да се оправят нещата – гъзолизци на властта и без Вас има достатъчно – при това готови да тровят децата си, за да не се наруши статуквото. Или трябва да накараме управляващите да оправят нещата или да се изселим – не само от София, но и от България. Вече над 2 млн. българи – главно по-млади и по-квалифицирани напуснаха страната. Май целта е тук да останат само овчедушните.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 14:27
Гост

E ние откога чакаме да се махнеш, ама не се махате беее, не се махате. Щото на запад ще лъскате чиниите, а тука лапате децата на капитан Грант с Ристю Брадата и генерал Гном. Така, че разправяй ги на старата ми шапка лафчетата си.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 11:55
Гост

Хак им е на софиянци – гласуваха за Фандъка да им е пак кмет, сега да търсят от нея как да им изчисти въздуха!! С промени в НК няма да стане обаче

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 12:29
Гост

Не е Фандъкова проблемът. Тя има желание нещата да се променят. И предприе някои стъпки. Но я спират.

Вярваш ли си?
Вярваш ли си?
11 декември 2019 13:12
Гост

Я кажи кой я спира тъз добра женичка, че не сме наясно??

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 11:28
Гост

Дължимото на кмета Фандъкова! За какво. Та ние й се изплатихме с тежки лихви даже.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 11:10
Гост

Жалко е, че заради безотговорността на някои, децата ни растат в нездрава среда.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 11:11
Гост

Те са толкова кухи, че от безхаберие не правят сметка, че това важи и за техните наследници. Къде са докладите и евентуалните мерки на кметовете, които даже Данчето щеше да глобява?

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 10:42
Гост

А Фандъкова какво ще направи по въпроса?

Дани
Дани
11 декември 2019 10:42
Гост

Същото като през предния й мандат 🙂

Диего
Диего
11 декември 2019 10:41
Гост

И това нелепо решение на съда – общината да информира гражданите за замърсяването… Каква е ползата от това, с какво помага за по-чист въздух? ОК, ще се натрупат данни за замърсяване, някой пак ще осъди общината и съдът отново ще я задължи да… информира.

Стойчо
Стойчо
11 декември 2019 10:18
Гост

Пазарът сам се регулира, хората си правят сметката кое им е по-евтино и се отопляват така, не може държавата да задължи и без това бедното население да се отоплява по начин, който е по-скъп. Който има пари ще си сложи термопомпа за 7000 лева и ще се топли евтино и екологично, ама който няма ще търси евтини начини. За сега твърдото гориво е най-евтино иначе нямаше да е толково масово, ако имаше друг начин хората щяха да го намерят и доброволно да се ориентират към него. Сега когато битовите сметки задъхват повече от половината население на страната не може да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 10:40
Гост

Така ще е. След като София стана България. Проблемът въобще не е в начина на отопление. Преди 30 години да не сме се топлили с брикети? А въздухът не беше такъв.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 10:44
Гост

Ако „Топлофикация“ не беше докарана до фалит и не съществува само за да се краде, нямаше да го има проблема с високите сметки за отопление. Парното, ако е изградено както трябва и се управлява професионално, е най-евтиният и екологичен вариант. Само не и в Булгаристан.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 12:38
Гост

Махането на карбораторите прави колата по-евтина. Да махнем карбораторите ли? Отравянето на въздуха премина допустимите граници и пестенето на малко пари не е противопоставимо на вредите и за здравето, и за последващите разходи за лечение. Разходите за лечение на масовите респираторни заболявания, причинени от мръсния въздух са огромни. А загубата на работни дни, прекарани в болнични? Много по-икономично за една сграда на парно е то да работи във всички жилища. Използването на дотиран от държавата газ за бедни е на почти същата цена като въглищата. И въобще – на някой като му е скъпо да живее в градска среда –… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 10:06
Гост

Столичният инспекторат е най-неработещото нещо в цялата държава. И питам – къде отиват парите от местния данък за колите?

Тянко
Тянко
11 декември 2019 10:04
Гост

Къде са врещящите еколози сега? Блокират София за щяло и нещяло, а за най-големия проблем са се изпокрили като мишки! Може би, защото няма кинти за тях в тая работа.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 10:00
Гост

Добре бе, по света отдавна са измислени работещи мерки, защо не се прилагат тук?

Пич
Пич
11 декември 2019 10:01
Гост

Корупция, безхаберие, предизборни сметки, манталитет… Да изброявам ли още?

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 9:59
Гост

Проблемът е, че еколозите се опитват да изкарат, че проблемът е от колите. Ако беше така, защо през лятото няма смог, както в Лос Анджелис? Защо до циганските махали проблемът е по-голям – циганите имат повече коли ли и правят дрифтове? Всичко е от дървата и въглищата. Трябва тотална забрана и помощи за бедните!

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 10:06
Гост

В интерес на истината и лятото има проблем, но той е по-скоро замърсяване с NO2 отколкото с ФПЧ – https://airbg.info/no2/ Но съм съгласен, че в по-голямата си част проблемът се дължи на отоплението с твърдо гориво.

От село
От село
11 декември 2019 9:56
Гост

Проблемът е и в многото коли, за всеки селянин, дошъл в София, е въпрос на чест да се движи с колата иначе ще му се смеят.

Малинова долина
Малинова долина
11 декември 2019 9:59
Гост

В интерес на истината градският транспорт вече е много по-редовен и удобен, но все пак трябва да се пуснат допълнителни линии, особено в новозастроените квартали.

София иска да диша!
София иска да диша!
11 декември 2019 9:49
Гост

Има дело за меъсния въздух, съдът издаде предписания на два пъти. Но истината е, че докато софиянци не излязаъ на протест като Русе през 1989, нищо няма да стане. София иска да диша!

Красна поляна
Красна поляна
11 декември 2019 9:52
Гост

Съгласен. “Красна поляна” вече излезе, но кел файда

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 9:46
Гост

Забраната на отоплението на твърдо гориво в столица е единствената афекватна мярка, а не да ми разследват кий гори болкуци. Просто видиш ли пушел -глоба!

Стойчо
Стойчо
11 декември 2019 11:35
Гост

Умен, анонимнико, мислиш ли, че един газов котел не използва коминно тяло и не извежда дим през него? Или проверяващите ще бъдат като вярващите на площад св. Павел, когато видят бял дим има папа, когато е тъмен – глоба?

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 12:43
Гост

Газът не замърсява. Коминът отвежда изпаряваща се вода и горещ въздух. Все пак да отделим спорното от безспорното.