Кметът на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев използвал откритостта на прокуратурата по делото срещу Десислава Иванчева, за да не допуска същите балъшки грешки. Така зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира арестите в Пловдив снощи, след като късно вечерта беше задържан Ралев.

Той е бил арестуван на връщане от фитнес зала в района на Университета по хранителни технологии, след което разследващите са го откарали в кметството, откъдето са иззети документи. Засега от прокуратурата не дават информация за какво престъпление е задържан Ралев, но прокурор Гешев направи паралел с делото срещу отстранената кметица на столичния квартал „Младост“, която беше вече осъдена на първа инстанция на 20 години затвор за поискан подкуп. По думите му, максималната откритост на прокуратурата в случая „Младост“ – в досъдебното и съдебното производство, включително с оповестяването на специалните разузнавателни средства, е използвана от задържаните в Пловдив.

„Оказва, че хората, които професионално ги интересува, да кажем по този начин, това нещо, са го прочели, направили са си анализ как да не допускат грешки и са взели мерки да затруднят прокуратурата максимално, включително и службите за сигурност. Засега не им се получава. Ще видим дали ще им се получи. За съжаление, така се случиха нещата за случая, който цитирам, че изнесохме показно на хора, които имат желание да се обучават да не допускат грешки“, обясни Гешев в интервю за БНТ.

Зам.-главният прокурор подчерта само, че между случаите в Пловдив и София има много сходни неща, но последният е по-добре отработен.

„Разликата е, че ако правя паралел между двата случая, за случая „Младост“, както каза един от колегите прокурори, които са наблюдаващи по делото, никой не взима пари по този балъшки начин. Този случай, вторият, е доста по-качествено отработен от хората, които са задържани“, допълни Гешев.

Днес прокуратурата поиска постоянно задържане и за кмета на Божурище Георги Димов, който беше задържан във вторник и обвинен в длъжностно престъпление във връзка с продажбата на 80 дка общинска земя. Според обвинението продажбата е извършена на цена от 2,16 лева на кв./м и общината е получила общо около 160 000 лева, докато реалната пазарна цена била към 8 млн. лева.

По този повод Гешев коментира, че на днешното заседание в спецсъда ще бъде представено и заключение на експертиза за пазарните цени в Божурище, а като „бонус“ прокуратурата разполагала и с доклад от инспекция на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ)

„Приложили сме доклада, в който са констатирани множество нарушения, включително тези, които ние сме инкриминирали. Като доказателства сме на максимума за този 3-дневен срок. След анализа му е възможно да се разшири предметът на повдигнатите обвинения“, каза Гешев. Продажбата на земите е станала на цена, дадена от лицензирани оценители и в тази връзка Гешев подчерта, че тази информация ще бъде отделена в друго досъдебно производство срещу оценителите, които са същите, направили оценките и при продажбата на „Царските конюшни“.

По-късно спецсъдът остави Димов в ареста, след като прие, че има обосновано предположение той да е извършил престъплението. Освен това, според съда има опасност да извърши престъпление, ако е на свобода.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Жалко
Жалко
04 юни 2019 14:57
Гост

Ако „им се получи“ няма да видите, прокуро Гешев. Само отбелязвам. Жалко, че в началото на 2020 може да осъмнем с нов главен прокурор, а всички посочени случаи – Иванчева, Ралев, Димов, ще се проточат във времето и като излязат невинни с оправдателни присъди, вече ще е късно.

----
----
31 май 2019 20:00
Гост

Г-н Гешев още ли се надява да стане Главен или само продължава да се впечатлява от вниманието, което му се обръща ?!

Анонимен
Анонимен
31 май 2019 17:18
Гост

Много ми напомня по лаладжийство на Иван Славков – Батето. Само дето Батето беше много по-умен, остроумен и симпатичен.

Пич
Пич
31 май 2019 12:40
Гост

От кога ви казвам, че мошениците се учат по този начин и са най-ревностните читатели и слушатели на съдебни и полицейски новини 🙂 Схемите, които се използват в Бг, са за учебник.

Лошо, Седларов.
Лошо, Седларов.
31 май 2019 12:03
Гост

Престъпниците взеха да се учат от грешките на прокурорите.

Анонимен
Анонимен
31 май 2019 11:58
Гост

Поздравления за откровеността на Иван Гешев.

Анонимен
Анонимен
31 май 2019 11:15
Гост

Ей, ошлайфаха се тези кметове.