Кметът на Божурище Георги Димов е арестуван в днешната акция на Специализираната прокуратура и антикорупционната комисия. Той ще бъде обвинен за длъжностно и документно престъпление във връзка с продажбата на 4 общински имота на занижени цени, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев. А в аферата се оказа замесена и следователката от Националната следствена служба Ваня Дойчева.

Гешев разказа, че става дума за 80 дка частна общинска собственост, които са били предоставени от държавата. След това земята е била продадена с манипулирани търгове за около 160 000 лева. Според прокурор Гешев цената е в пъти занижена, защото реалната била около 8 млн. лева, а продажбата е станала на цена от 2,16 лева на кв/м.

„Купувачите са четирима, а три от тях са търговски дружества. За едното е ясно, че бащата на кмета е бил пълномощник в един момент, има определени връзки с местната администрация. Четвъртият купувач е интересен – следовател от Националната следствена служба, висш магистрат“, каза зам.-главният прокурор.

35-годишният кмет Георги Димов е от ГЕРБ, а с него днес са задържани една от заместничките му и още един служител от общината.

„Невинен съм“, каза кметът Димов, който беше изведен с белезници от общината.

„Вярвам изцяло на държавата и на всяка една институция, която ще извършва проверката. Моята молба е максимално бързо да приключи всичко, да се установи моята невинност и разбира се, да се залавям за работа, защото изключително много работа ме чака тази година. Един успешен кмет, като мен, който за четири години променя цяла община, опозицията, като действие, може да приложи единствено това, но нямам притеснения“, добави Димов.

Имотната афера беше публично оповестена в началото на годината от председателя на Общинския съвет в Божурище Георги Димитров. Тогава в интервю за сайта „Фрогнюс“ той каза, че е подал сигнал в прокуратурата и КПКОНПИ срещу Димов, защото продал 80 дка общинска земя на цена от 1,68 лв. на кв/м.

„В последните три години общината е продавала имоти на цени между 80 и 120 лева на квадратен метър. Многомилионната щета е за сметка на цялата община Божурище, а печалбата ще бъде за бъдещите им собственици“, казва тогава Димитров пред изданието. След това кметът пък отговори, че обявената цена е била само началната, а не реално продажната и ставало дума за ниви четвърта категория, които не са урегулирани. Той твърди, че продажбата е била одобрена от Общинския съвет с мнозинство от 9 общински съветници.

„Тук в някаква степен става въпрос за наглост. Не може председателят на Общинския съвет да те сезира, да ти каже „виждам какво правиш“ и ти да кажеш „мен това не ме интересува“ и въпреки това да го направиш“, коментира днес отношенията между двамата и прокурор Гешев.

След сигнала на Димитров сайтът „Биволъ“ съобщи, че цената, на която са били продадени нивите е 2-3 лева на кв/м., докато реалните цени били 10 пъти по-високи. По-ниската цена е била дадена от фирма, наета да направи пазарна оценка. Фирмите, които са закупили земите, са “Юриста Груп”, “Инфинити Пропъртис“ и „Магор 01“, като според изданието първите две са свързани с „Джи Пи Груп“. Последният купувач пък е следователката Ваня Дойчева от Националната следствена служба. Преди закриването на Инспектората в НСлС тя беше негов ръководител.

Краде се много и се краде нагло и затова се намираме в това положение.

Явно кметовете по страната, въпреки многобройните разследвания до момента, продължават да не разбират, че ако познават местния прокурор или местния шеф на полицията, вече не са във възможност да ги логистират. Няма какво да се лъжем, че в повечето малки градове всички се познават“, коментира днес прокурор Гешев и благодари специално за работата по случая на антикорупционната комисия.

„Слухът, че тази комисия е умряла е преждевременен“, добави зам.-главният прокурор.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мандатът свършва...
Мандатът свършва...
03 юни 2019 14:44
Гост

Гешев се готви за главен прокурор. Няма значение изхода на делото, този кмет може и да е напълно невинен, важното е, че ще се проточи във времето и когато присъдата влезе в сила, новият главен отдавна ще е назначен.

Анонимен
Анонимен
28 май 2019 13:45
Гост

Разграбиха държавата! Заприлича на разграден двор.

Анонимен
Анонимен
28 май 2019 13:46
Гост

Когато корабът потъва, плъховете първи се спасяват и влачат със себе си каквото докопат.

Анонимен
Анонимен
28 май 2019 13:45
Гост

Много ми харесва изказването на Гешев. Струваше ми се, че вече не е останало нищо за крадене, но явно не е така.

Анонимен
Анонимен
28 май 2019 13:39
Гост

Четвъртият купувач e не само доста интересен, но и замесен.