Задържаната вчера кметица на кв. „Младост“ Десислава Иванчева „изнудвала житейски” за половин милион евро строителен предприемач. Това съобщи шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев на съвместна пресконференция с председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, члена на комисията Антон Славчев и зам.-шефа на спецпрокуратурата Димитър Франтишек.

По думите на Гешев 500 000 евро били, за да придвижи Иванчева документацията за строителство на два големи обекта. За да „пусне“ първия строеж, който бил за сграда с обща разгърната застроена площ от 12 500 кв.м, тя поискала от предприемача 250 000 евро. Те трябвало да бъдат платени на три вноски.

За втория обект, обясни на свой ред Пламен Георгиев, кметицата направила на бизнесмена „отстъпка за количество“, защото той бил за застрояване на близо 37 000 кв. метра. Вчера Иванчева и заместничката ѝ в общината Биляна Петрова трябвало да получат първата вноска. Те били хванати с 56 000 евро. Посредник на предаването на парите бил бивш кмет на район „Младост“, чието име разследващите не съобщават. По думите им той взел 14 000 евро за „услугата“. „И тримата светнаха като коледни елхи“, коментира Гешев и каза, че парите за подкупа били белязани и са били осигурени от изнудвания строителен предприемач.

В момента от прокуратурата обвиняват кметицата и заместничката ѝ по чл. 302а от Наказателния кодекс – за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай. Наказанието, което ги заплашва, е от 10 до 30 години затвор, глоба до 30 000 лв. и конфискация на имуществото.

Срещу Иванчева е имало множество сигнали от граждани и юридически лица за неправомерни нейни действия, съобщи Гешев. Тя бавила проекти и преписки, като в замяна искала от хората да облагородяват градинки и други площи в община „Младост“. Но дори и когато работата била свършена, Иванчева не придвижвала документацията, а искала още и още, стана ясно от думите на Гешев. „Нищо лошо няма в облагородяването на квартала, но се спират инвеститори клас А, които не са извършили никакви закононарушения. Кметът на общината насочвала гражданите и фирмите към външно дружество, което да облагороди съответната площ, а не това да стори заинтересованият, чиито проект е спрян“, обясни още шефът на спецпрокуратурата. И посочи, че това е обикновен метод за натиск, маскиран под формата на борба за правата на хората и срещу незаконното строителство. Добави, че при обиск в дома и кабинета на Иванчева били открити множество „блокирани“ преписки.

Предприемач с европейско мислене подал сигнала

В началото на февруари в антикорупционната комисия постъпил сигнал от строителен предприемач. Дълги години той е живял в чужбина. „Човекът няма манталитета на някои български особености, той не възприема начина за разрешаване на проблеми с пари под масата. Мисленето му е европейско“, така Гешев описа човека със сигнала срещу Иванчева. В него въпросният предприемач изложил твърдения за натиск да плати сериозна сума, за „изнудване в житейски смисъл, не по НПК“, по думите на шефа на спецпрокуратурта. Тогава било образувано и досъдебно производство за търговия с влияние.

Предприемачът разполагал със заповед от главния архитект на Столична община за изменения на устройствен план. С този документ бизнесменът поискал от община „Младост“ да довърши една формална процедура, за да може после да започне строеж на сграда от 12 000 км. метра разгъната застроена площ. Ролята на общината била да изпрати съобщения за промяната на устройствения план на въпросния строител и на неговите съседи по имот. В случая става дума за един съсед, с когото предприемачът е в прекрасни отношения, от него купил имота, обясни Гешев. Тук той допълни, че бизнесменът имал още един имот от около 37 000 кв. метра, където също възнамерявал да строи.

Десислава Иванчева обаче не изпращала въпросното уведомление. Най-напред казала, че преписката е изгубена, после пък била възстановена, но пак нещо не било наред и така изтекли близо 12 месеца.

На бизнесмена му писнало и подал жалби в Административен съд София-град и в Столичния общински съвет, където бил изслушан, а общинарите се възмутили от чутото, стана ясно още от думите на Гешев.

Накрая, чрез посредници, Иванчева поискала по 20 евро на квадратен метър и за двата имота, за да се задейства. Т.е. тя е поискала близо 1 000 000 евро, обясни Гешев. После обаче намалила сумата на 500 000 евро, като за първия имот бизнесменът трябвало да плати 250 000 евро, а за втория получил „отстъпка за количество“, заяви Пламен Георгиев. Сумата от четвърт милион евро Иванчева трябвало да получи на три вноски. Всичко това се доказвало от свидетелски показания и от приложените по време на разследването специални разузнавателни средства, твърдят от държавното обвинение.

Човекът осигури парите за първата вноска, защото държавата няма толкова. Той иска ситуацията в държавата да се подобри“, каза Гешев. Разследващите белязали парите и започнали да чакат. И така 20 дни. Иванчева, по думите му, била много предпазлива. Все отлагала срещите, защото или била в чужбина, или „защото не била в кондиция след бурен нощен живот“, обясни каза Гешев.

Все пак успели да се разберат за ден и час. Първоначалното място на срещата било известно заведение на ул. „Г. Раковски“. Но впоследствие то било сменено на кафене на ъгъла на ул. „Раковски“ и ул. „Гурко“. Отишъл само посредникът, който е бивш кмет на район „Младост“ и взел парите от строителния предприемач. После посредникът се видял с Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова в градинката на „Кристал“, където им предал сумата. За себе си отделил 14 000 евро, или 20%. Същият процент комисионна щял да вземе и от бизнесмена.

Посредникът си тръгнал, а Иванчева и Петрова се качили в служебната кола и потеглили. Когато се разделили, започнала и акцията по задържането.

За акцията в центъра на София и белезниците

Според Иван Гешев тя се състояла в центъра на София, на оживено място, защото разследващите са се притеснявали за парите. Те можеха да ги изхвърлят, да ги изядат, да ги внесат в банка, поясни шефът на спецпрокуратурата.

Заградили ги на Спортната палата и веднага им сложили белезници, за да избегнат възможността двете да пипнат парите или да се опитат да премахнат веществото, с което са белязани. Гешев уточни, че сумата не е била в багажника, а на задната седалка в колата.

След това шефът на спецпрокуратурата отговори на въпросите защо се наложи с часове да държат Иванчева с белезници в центъра на столицата.

Започнали да се извършват следствени действия – претърсване и описване на всичко, което се намира в колата. Парите били броени и описани номер по номер. Всичко това се извършвало в присъствието на Иванчева и Петрова, за да нямало после обвинения в конспирация. Двете поискали адвокат, разследващите уведомили защитниците, които един по един започнали да пристигат на място. Всеки от тях бил записван в протокол, а те на свой ред започнали да правят възражения. Това още повече забавило процедурите.

Някъде към 18 ч. пък кметицата и заместничката ѝ били вкарани в сградата на Спорната палата, където им е извършен личен обиск и освидетелстване, т.е. проверили са дали са пипали банкнотите. „Светнаха като коледна елха“, заяви Гешев.

Посредникът пък е бил задържан в района на Народния театър „Иван Вазов“ и неговите ръце „светнали“. „Без да използваме инквизиционни методи, той сам написа четири страници обяснения, в които описа цялата история“, съобщи шефът на спецпрокуратурата.

Гешев не изключи възможността на по-късен етап да има обвинения за организирана престъпна група и пране на пари.

Ако делото стигне до съд, той ще каже кой е виновен и кой не, ние направихме всичко възможно да гарантираме правата на обвиняемите, заключи Иван Гешев.

Докато разследващите даваха пресконференция, поддръжници на Десислава Иванчева протестираха пред Съдебната палата. Снимки: БГНЕС

Адвокат Ирен Савова: Много шум за нищо

Кметицата на столичния район „Младост“ беше арестувана вчера около обяд в близост до Министерството на спорта. Тя е пътувала в служебен автомобил заедно със заместничката си Биляна Петрова. Колата е била спряна от служители на КПКОНПИ и от прокурори. Двете жени бяха арестувани, а в багажника са били открити хиляди евро. Срещу Иванчева и Петрова е имало сигнал за подкуп от строителен инвеститор, стана ясно вчера.

По-рано днес пред Нова телевизия адвокатът на Петрова – Ирен Савова разказа, че двете са били на среща в Столична община, след което са тръгнали на друга – с адвокат Върбан Върбанов. Савова преразказа думите на клиентката си, че автомобилът е бил оставен отключен пред сградата на Столична община, а парите са били в кашон с други вещи в багажника. Там имало и други кашони. Ирен Савова изрази почудата си как точно кашонът с парите е бил проверен от разследващите органи.

Адвокатката изрази и възмущението си, че двете жени часове са държани на улицата. Тя определи това отношение като показно унижение. „Най-вероятно всичко ще бъде много шум за нищо. Никой обаче няма да може да заличи унижението, което изпитаха тези две жени. Случилото се е тревожно заради показността. Защо автомобилът не е бил отведен до най-близкото полицейско управление, за да му бъде направен обиск? Такива практики не мога да ги разбера. Две жени с часове не са допускани до тоалетна. Не им е давана вода да пият“, каза още Ирен Савова.

Бивш зам.-кмет на „Младост“: Десислава Иванчева слагаше изрядни проекти „на трупчета“

Бившият заместник на Десислава Иванчева Никола Вапцаров обаче разказа за съмнителни случаи в общината в „Младост“. „Десислава Иванчева имаше практика да слага досиета на трупчета, докато инвеститорите не дойдат да ѝ се молят на колене. И строителното разрешение се даваше, чак след като се извършат определени услуги за общината – ремонт на детска площадка или градина, въпреки че клиентите са били напълно изрядни. Но не съм видял тя да взима нещо лично“, разказа Вапцаров.

И допълни: „Проблемът е, че когато хванахме един инвеститор „по бели гащи“ с явно закононарушение, именно тя беше тази, която изрично оттегли жалбата и подписа споразумение с инвеститора да не го закача повече и да не предявява повече претенции“. Вапцаров поясни, че става дума за строеж на жилищна сграда при блок 70.

„Тя провеждаше много срещи с инвеститора на затворени врати. В един момент каза, че той я е заплашил, че ще я съди за превишаване на права. И каза: „Аз в затвора не искам да влизам. Оттегляме жалбата“. Това беше голям удар за всички, които я подкрепяха“, поясни Никола Вапцаров, като заяви, че не е изненадан от обвиненията срещу Иванчева, а от начина на задържането ѝ.

„Арестът беше извършен с излишна показност, която ни връща назад към времената на Цветан Цветанов и ГЕРБ през 2009 г. и 2010 г.“, заяви на свой ред Георги Кадиев пред бТВ. Неговата партия „Нормална държава“ в началото подкрепи Иванчева, а после се разграничи от нея.

„Г-жа Иванчева категорично не става за кмет, дали е взела пари или не е друг въпрос, но чисто като управленец тя не става. Да си добър протестиращ не значи, че автоматично ставаш добър управленец“, каза още Кадиев.

И той изрази възмущението си от показния арест. „Да държиш две жени по 40 кг пет часа отвън пред палатата, да спреш движението, след това да ги сложиш на витрината и от там да ги снимат с камери, да броиш пари на асфалта, да извикаш Антон Тодоров и всичко това на кого е нужно“, попита Кадиев.

Същевременно разкритикува и действията на Иванчева като кмет. „Много от нещата, които трябваше да се свършат, не бяха свършени – нито един строеж не беше спрян. Вместо да решиш проблема, да търсиш адвокати и архитекти, които да намерят слабости в даден проект и да го спреш, ти го отлагаш и ти завеждат дело за самоуправство“, коментира той.

Протест в подкрепа на Десислава Иванчева

Жители на столичния квартал „Младост“ и представители на неправителствената организация „Зелен Младост“ излязоха тази сутрин на протест в подкрепа на Иванчева.

Според пиарът на общината Петър Кърджилов арестуването ѝ е „нагласен сценарий за нейното компрометиране, тъй като тя е засегнала редица интереси“. Сред тях е неин сигнал до прокуратурата за фалшификация на документи за строеж отпреди три седмици, поясни той. Кърджилов допълни, че инвеститорите, които могат да „натиснат за елиминирането“ на Иванчева от поста, били няколко.

Пиарът беше категоричен, че това е нарушение на човешките права на кметицата и нейната заместничка Биляна Петрова: „Със сигурност ще се стигне до завеждане на дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург“.

Поддръжници на кметицата свързаха ареста ѝ с пресконференция на НПО „Зелен Младост“, която трябва да се проведе днес и за която беше анонсирано, че ще осветли скандални факти около застрояването в „Младост“.

Очаквайте подробности

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Георги Велков
Георги Велков
18 април 2018 22:49
Гост

Гешев, кой Ви назначава такива, тип бръснат нерез ? Такива са и действията Ви и думите Ви, какво друго да е. Прокурорски мат’рял. Четох едно Ваше творение, акт на двама от твоите прокурори, по групата на Камен Балбузанов (т.нар. куката) в Плевен. По некадърно определяне на членство в престъпна група никой нормален човек, да не кажа юрист не може да си представи. Изумен съм. Иначе е приятно да те съборят на земята, да те оковат с белезници и да се отнасят с теб като животно. И така часове, пред събралите се граждани. До идването на медиите. Лично съм го изпитал… Покажи целия коментар »

Антимафията
Антимафията
20 април 2018 14:17
Гост

БРАВО ГД БОП Е ЕДИНСТВЕНАТА ИНСТИТУЦИЯ КОЯТО РАБОТИ ГЕШЕВ Е ВАСИЛ ЛЕВСКИ ПОБИВАТ МЕ ТРЪПКИ ГОРДЕЯ СВ ЧЕ ИМА ТАКИВА БЪЛГАРИ ВЕЛИКИ СТЕ ГЕШЕВ КОЙТО КАЖЕ ЛОШО ЗА ТЕБ ПРОКЛЕД ДА Е ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ

Анонимен
Анонимен
18 април 2018 18:22
Гост

този гешев да не е ученик на роман василев?

Анонимен
Анонимен
18 април 2018 15:43
Гост

Какво има да се възмущават от показния арест. За такива като нея- само така.

Минувач
Минувач
18 април 2018 15:40
Гост

Щом не бърза за тая яка сума, значи лапа и от другаде

Anonimen
Anonimen
18 април 2018 14:52
Гост

A edno vreme be6e protiv zastroiavaneto.

Анонимен
Анонимен
18 април 2018 12:33
Гост

Тая не си поплюва

райна
райна
18 април 2018 12:31
Гост

Какви суми се разкешват само! половин милион евра само за една кметица на район, че ако се стигне до съд не знам за какви пари ще става дума