Кметицата на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева се е разпореждала с чужди имоти. За да принуди инвеститори да не строят, тя им предлагала замяна с други имоти, които не са общинска собственост. Това заявиха инвеститори от квартала в сутрешния блок на Нова ТВ.

Моето семейство има терен, който е придобит чрез покупко-продажба. Теренът е отреден още с Устройствения план на София за застрояване. Имаме сключен договор с инвеститор за проектиране и изграждане на жилищна сграда. Запознах се с Иванчева по този повод. Откакто главният архитект на Столична община Здравко Здравков прехвърли със заповед процедирането по всичко преписки по строителството на архитекта на община „Младост“, нашият инвестиционен проект потъна„, разказа Елена Николова, чието семейство има земя и сключва договор за строителство в ж.к. „Младост“.

Проектът е още от 2013 г. Битката наистина е титанична. Целият проект е одобрен от направлението по архитектура и градоустройство към Столична община. Стигнахме до разрешителното за строеж и точно тогава Иванчева дойде на власт с целия този популизъм. Арх. Здравков прехвърли всички правомощия по процедирането на строителните книжа да се извършват от „Младост“. Откакто стана прехвърлянето, разрешение за строеж така и не се издаде. Ние отидохме и си направихме справка и се установи, че те са заключени при Иванчева„, поясни Николова.

Тя е имала две срещи с Десислава Иванчева, които са били проведени в кабинета на кметицата. На едната от тях Иванчева поискала от Николова да заменят терена си за строеж с терен на „Софийски имоти“.

Ние правим градоустройствена процедура, която се състои в обединяване на два парцела в един, за да може да се построят подземни гаражи, върху които ще има сграда. Започнахме обединяването през 2016 г. Последният документ, който внесохме, е на 13 април 2017 г., с което приключихме всичко по проекта. От тогава до момента преписката ни е при г-жа Иванчева„, обясни Светлана Деменчиенко, представител на частна фирма.

Дружеството има два терена, на които е трябвало да строи. По думите на Деменчиенко, кметицата на „Младост“ и на тях предложила замяна на терена за строителство с друг имот.

Факт е, че има случаи на фалшифициране на документи. Има случаи на неизвестен брой реститути и съответно на част от тях фалшифициране на документи. От друга страна, голяма част от имотите, които искат да се придвижат от инвеститори за застрояване, са върху зелени площи в район „Младост“, които са или градинки, или алеи„, отговори на свой ред пресаташето на общината Петър Кърджилов. По думите му забавянето на преписките не е престъпление и това се правело с цел да се установи дали всички документи са изрядни.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Възмутен
Възмутен
20 април 2018 12:51
Гост

А и на всичкото отгоре задържа разрешения за строеж и преписки. Голяма лакомия, ей.

Пешо
Пешо
20 април 2018 12:47
Гост

А иначе мерките при задържането и били прекалени.

Анонимен
Анонимен
20 април 2018 12:49
Гост

Тя е прекалила с рушветите, ама и добре се подсигурила с зам. кметицата

Анонимен
Анонимен
20 април 2018 12:41
Гост

Кой знае още колко кирливи ризи ще и извадят.