Информационен клип, публикуван вече и на сайта на Министерството на правосъдието, ще популяризира възможностите за получаване на безплатна правна помощ.

От Националното бюро за правна помощ (НБПП) стартираха информационна кампания, насочена към социално слабите граждани и възможността да получат правна помощ от квалифицирани адвокати.

Двете форми, които са регламентирани с промените в Закона за правната помощ, са Националният телефон за правна помощ и Регионалните центрове към адвокатските съвети в страната.

Националният телефон е гореща телефонна линия, на която всеки гражданин може да получи безплатен правен съвет. Телефонът се администрира от НБПП, като правните съвети се предоставят безплатно от опитни адвокати. От МП припомнят, че правна помощ може да бъде получена на тел. 070018250 всеки делничен ден от 9 ч. до 17 ч., като се заплаща само стойността на телефонната услуга.

Регионалните центрове са създадени, за да облекчат достъпа до правна помощ на хора от уязвими социални групи от съответния район. Адвокатите към тях предоставят безплатна правна помощ под формата на правни съвети и консултации по граждански, изпълнителни, наказателни и административни дела. Към момента регионални центрове функционират в Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Плевен, Сливен, Стара Загора, Хасково и Пазарджик.

Основната цел на предоставяните от бюрото услуги е правната помощ да се доближи максимално до гражданите, като улесни техния достъп до адвокат и ускори решаването на правния проблем, посочват от правосъдното министерство.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданин
Гражданин
14 март 2018 10:56
Гост

Айде спрете се с тия дискриминации, само за социално слабите… а другите какво, кучета ги яли така ли? Вместо това правете програми, с които да намалите броя на социално слабите!
А относно този номер, 0700 не е социален! Като искате да е социален да бяхте сложили 0800!

Бетина Цветкова
Бетина Цветкова
14 март 2018 9:52
Регистриран

Уж е от 9 часа телефона, а звънях и няма никой!!

Гражданин
Гражданин
14 март 2018 10:33
Гост

Чакай… кафенца, цигарки, ау… 9:30-10 ч може и да започнат!