България е първата страна в Европейския съюз (ЕС), която е екстрадирала в Китай заподозрян в корупция чиновник. Това съобщи „Ройтерс“, като се позовава на кратко комюнике на Националната надзорна комисия на Китай.

„За пръв път екстрадирахме успешно от държава членка на ЕС бюрократ, заподозрян в престъпления по служба“, се казва в съобщението.

Става дума за китайския гражданин Яо Дзинци, който бил представител на местните власти в окръг на източната провинция Чжъцзян. Той е избягал от страната през декември 2005 г., след като бил разследван за вземане на подкупи. Яо, който е бил обявен за издирване от Интерпол с червена бюлетина, е бил задържан от българската полиция на 17 октомври.

Проверка на „Лекс“ показа, че Софийският градски съд (СГС) е допуснал екстрадиция на Дзинци в Китай на 26 ноември. От решението на съда става ясно, че китайският гражданин сам е дал съгласие да бъде незабавно предаден на властите в родината си.

От документите по делото е видно, че той е издирван от Китай, за да бъде разследван за получаване на подкупи в размер на 1 425 000 китайски юана (около 353 000 лв.) в периода от 1995 до 2005 г. Тогава Дзинци е ръководил администрацията на язовир Чангджао, бил е директор на Бюрото на финансите и изпълнителен заместник-кмет. Според законите в Китай наказанието за такова престъпление може да бъде от 3 до 10 години затвор, глоба или конфискация на имущество, но не е предвидена смъртна присъда.

От решените на СГС става ясно още, че Дзинци е издирван и във връзка с информация за незаконно преминаване на границата. Китайските власти подозират, че е придобил с измама китайски паспорт под чужда самоличност, с който е преминавал границата незаконно 23 пъти от февруари 2009 г. до април 2017 г., като е посещавал различни държави, включително и се е установил в България с фалшивата си самоличност. Ако това престъпление се докаже, той може да бъде осъден на не повече от година затвор.

Съдебният състав с председател и докладчик Десислав Любомиров е преценил, че няма основания да откаже екстрадиция, тъй като престъпленията, за които е издирван китайският гражданин не са политически или военни, а давността за наказателното преследване не е изтекла.

„Република България не е давала право на убежище на Я.Д. Срещу последния ще бъде проведено наказателно преследване за криминални деяния, като няма основание да се счита, че то ще е съдено от извънреден съд. Няма данни въз основа на които да се приеме, че при това наказателно преследване съществува риск положението на лицето да бъде утежнено на основания като раса, религия, гражданство, етническа принадлежност, пол, гражданско състояние или политически убеждения. Съдът намира, че правата на исканото лице свързани с наказателното производство,  са гарантирани съгласно изискванията на международното право“, се казва в решението на съда. Според съдебния състав няма основание да се приеме, че екстрадираният ще бъде подложен на насилие и изтезание или на жестоко, нечовешко и унизително наказание в родината си.

„Напротив, видно от постъпилите с искането документи, правата на искането лице свързани с наказателното производство са гарантирани, включително и начините по които може да бъде смекчено наказанието при постановяване на осъдителна присъда. Категорично е посочено, че за престъпленията описани в молбата за екстрадиция смъртното наказание е неприложимо“, подчертава градският съд.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Загрижен
Загрижен
30 ноември 2018 14:01
Гост

Китаецът като е пътувал с фалшиви паспорти, как са разбрали, че е при нас? И тук са намесени тайните служби на Китай и този човечец не мога да го мисля какво го чака. Добре, че поне няма смъртно наказание за това престъпление.

Бонд
Бонд
30 ноември 2018 14:03
Гост

каквото се случи и с изчезналия шеф на Интерпол.

Лао Дзъ
Лао Дзъ
30 ноември 2018 13:57
Гост

Браво, така ще отчетем високи резултати в борбата с корупцията.

Патриот
Патриот
30 ноември 2018 13:59
Гост

Добре, че китайците са много и са навсякъде и сега като ги почнем… ще станем номер 1 в ЕС. Иначе наистина ми омръзна да ни сочат навсякъде като най-корумпираната държава в Европа. Със сигурност не сме номер 1 по това, а поне трети-четвърти.