Пътната полиция вече прекратява служебно регистрацията на автомобили, които са прехвърлени, но новият им собственик не ги е регистрирал на свое име в законовия двумесечен срок. Това съобщиха от МВР.

В края на 2017 г. влезе в сила новата ал. 15 на чл. 143 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП). Тя гласи: Служебно, с отбелязване в автоматизираната информационна система, се прекратява регистрацията на регистрирано пътно превозно средство на собственик, който в двумесечен срок от придобиването не изпълни задължението си да регистрира превозното средство.

„Изпълнението на разпоредбата изискваше технологично време за разработване на изтеглен файлсофтуер за автоматично следене на сроковете и автоматично прекратяване на регистрацията, който вече е готов и работи“, обясниха от МВР.

И съобщиха, че от 12 юни 2018 г. е добавена нова функционалност в Автоматизираната информационна система на КАТ „Регистрация на ППС и собствениците им“. С нея се прекратява служебно регистрацията на превозно средство. То става автоматично за договори, въведени в регистъра след 27 декември 2017 г. „Така, ако нов собственик не изпълни задължението си по закон, превозното му средство ще бъде дерегистрирано служебно“, заявяват от вътрешното министерство.

Така всеки нов собственик на автомобил, който не се е регистрирал като такъв, ще се превърне не просто в нарушител, а в престъпник, тъй като управлението на превозни средства с прекратена регистрация е престъпление по чл. 345, ал. 2 от Наказателния кодекс.

От МВР напомниха, че от 6 март 2018 г. има изградена връзка между информационните системи на МВР и Нотариалната камара, с която пътната полиция получава информация за договора за прехвърляне собствеността на пътно превозно средство веднага след неговото сключване. (Каква е процедурата и указания за всеки, който купува или продава кола, можете да видите тук).

„От края на 2017 г. е в сила и разпоредбата на чл. 145, ал. 2 от ЗДвП, където е предвидено, че приобретателят на регистрирано пътно превозно средство е длъжен в срок до един месец да регистрира придобитото превозно средство в службата за регистрация на пътни превозни средства по постоянния адрес или адрес на регистрация на собственика“, посочват още от вътрешното министерство. Като напомнят, че санкцията за неизпълнение на това задължение е глоба или имуществена санкция от 200 лв.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Татяна
Татяна
19 февруари 2021 14:12
Гост

А за по-стари действия ?! Имаме продадена кола , но с пълномощно . И вече 20 години плащаме данък … Новият собственик е от друг град и е неоткриваем . И “ кво прайм ся ?!“ .

Гражданин
Гражданин
21 юни 2018 16:24
Гост

Това се прави и заради онези нещастни хорица, които ги съдят в Гърция за трафик на хора с камиони, които са продали отдавна, но новите им собственици-престъпници не са ги записали на свое име.

Пешо
Пешо
20 юни 2018 13:00
Гост

Писна ми от разходи- плащам винетки, данъци, а пътищата са под всякаква критика. Вместо да сменят настилката само правят кръпки е ефектът е нулев. Сега пък и колата трябва да прехвърлям.

Иванов
Иванов
20 юни 2018 12:12
Гост

Отдавна трябваше да се осъществи връзка между информационните системи на МВР и Нотариалната камара. В цивилизованите държави е така.

Anonimen
Anonimen
20 юни 2018 12:11
Гост

Нерегистрирането на колите от новите собственици водеше до неуредици. Начисляваха се глоби на стария собственик за нарушения по пътищата, понеже автомобилът не е прехвърлен.

русев
русев
01 юли 2018 18:59
Гост

Освен глоби от кат стария собственик дължи пътен данък на общината.Присъединете се към дискусията…

Димчо
Димчо
30 октомври 2020 10:18
Гост

НЕ, не дължи данък, отива и си отписва колата с договора за продажба.

Валя
Валя
20 юни 2018 12:07
Гост

Хванаха ги изкъсо. До cега xиляди бългаpи караха колите си, без да ги регистрират в срок.