Кандидат за младши съдия е представил фалшиви препоръки от юристи, за да може да бъде допуснат до конкурса. Софийската районна прокуратура (СРП) е внесла в съда обвинителен акт срещу Емил Илиев за това, че „съзнателно се е ползвал от неистински частни документи – препоръки“.

Случаят е от миналата година. Емил Илиев искал да участва в конкурса за младши съдия, но според изискванията на закона и наредбите на Висшия съдебен съвет, всеки кандидат трябва да представи и най-малко две препоръки от преподаватели по правни науки, съдии, прокурори, следователи, адвокати или други юристи, при които е проведен стажът за придобиване на юридическа правоспособност и които познават нравствените и професионалните им качества.

Илиев се обърнал към познатите си – главен юрисконсулт Л.П. и адвокат Ж.И.

Главният юрисконсулт се съгласил и изготвил въпросния документ, подписал се и го предоставил на Илиев. Но адвокатът категорично отказал да даде втората препоръка.

Независимо от категоричния отказ от страна на Ж.И. да състави поискания документ, както и наличието на съставен такъв от Л.П., по неустановен начин обвиняемият се сдобил с неистински документи – два броя препоръки, на които бил придаден вид, че са съставени от Л.П. и Ж.И. Така съставените неистински частни документи били представени от обвиняемия на 13 февруари 2019 г. в сградата на Висш съдебен съвет и приложени от обвиняемия към подаденото от него заявление за участие в конкурс за заемане на длъжността „младши съдия”, посочват днес от СРП. По неофициална информация Илиев е искал да създаде по-добро впечатление на конкурса, защото съдържанието на фалшивата препоръка от главния юрисконсулт се различавала от тази, която реално била написана.

Емил Илиев е бил допуснат до участие в конкурса, явил се и на първия етап от него – писмения изпит. Но получил много ниска оценка – 2.75, заради което не е продължил към втората фаза  устния изпит.

От съобщението от държавното обвинение не става ясно как е установено, че е използвал неистински документи. Уточнява се само, че за съставянето им не може да се търси наказателна отговорност на Илиев. Това е така, защото не може да се установи, че именно той е изготвил фалшивите препоръки.

 

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
24 април 2020 22:19
Гост

този случай е една „буря в чаша вода“, както казаваше навремето един по-възрастен колега. Закакво тормозят излишно кандидатите с тия препоръки и наистина ли някой може да ти даде адекватна оценка за нравствените ти качества, като те е виждал няколко пъти на стажа. Най-нормалното е, като младежът иде за препоръка, отсреща да му кажат аз дори не си спомням кой си и за какво се бориш, бегай оттук. Вместо да четат практика и да се готвят, те ги карат да се тормозят и да просят „препоръки“ от хора, които обективно не са ги опознали „нравствено“, колко струват. Пореден абсурд, жалко… Покажи целия коментар »

как са разбрали?
как са разбрали?
24 април 2020 17:23
Гост

Имам въпрос-как са разбрали ,щото това е наистина дреболия(то за дупката при Белене на стойност милиаерди няма …проанализиране на въпроса, но за никому ненужна препоръка му правят проблем за дреболия. Сигнал ли е подаден, или се прави експертиза на всяка препоръка, или се питат далите препоръки дали са давали такава?

премахнете тези препоръки-излишни са
премахнете тези препоръки-излишни са
24 април 2020 17:13
Гост

Тези препоръки са излишни и голяма глупост. Преди нямаше такова изискване. И с добри препоръки, и с не-толкова добри-това е без значение, значение имат резултатите от изпита. За какво са нужни тези препоръки, това е излишна бумащина, губене на време-и да търсиш човек да ти ги даде, и за самия човек, който ще ти даде препоръката, после трябва да си задължен на този, който ти е дал препоръка -уж ,че ти е помогнал, а това изобщо не е така.

Анонимен
Анонимен
24 април 2020 20:58
Гост

Нравствените качества не могат да се оценят чрез изпит

Анонимен
Анонимен
26 април 2020 10:52
Гост

И с препоръка не могат да се преценят.

Ентусиаст
Ентусиаст
25 април 2020 12:47
Гост

Споко, за следващите конкурси вече няма да се изискват препоръки, тази година ги премахнаха. Въпросникът за нравствените качества, за което член от предишния състав на ВСС заяви „Ние трябва да сме глупави ex lege, за да го приемем това“ и който съдържа въпроси от сорта „Ще се поддадете ли на натиск?“, „Ще вземете ли подкуп?“, „Отнасяли ли сте се с неуважение към колеги и/или състуденти?“ обаче остава.

Сиси
Сиси
24 април 2020 16:27
Гост

Какво значение има дали той е изготвил фалшивите препоръки? Факт е, че знае , че са такива когато ги предоставя.

Шини
Шини
24 април 2020 16:16
Гост

И този се готви да правораздава. От началото почва с лъжи.

а конкурсът от 2006г за прокурори?
а конкурсът от 2006г за прокурори?
24 април 2020 17:15
Гост

Хайде сега-а когато стана ясно,че през 2006г са изпораздадени прокурорските казуси за изпита-няма наказани и до днес. Едва ли беше толкова трудно да се разбере кой ги е раздал казусите.

Анонимен
Анонимен
24 април 2020 15:31
Гост

Толкова си може момчето, все пак е двойкаджия
Не е ясно защо не е харесал първоначалните препоръки, та се е наложило да ги сменя

въпрос
въпрос
24 април 2020 17:17
Гост

И какво значение има какво пише в препоръката? Къде в конкурсната процедура пише,че това има значение за крайния резултат. Резултатът зависи от изпита. С лоши препоръки и отлични резултати на изпита да не би да имат право да ти откажат назначение?

Гост
Гост
25 април 2020 23:11
Гост

Да, ама не! Оказва се, че отказват с мотив, че ВСС има оперативна самостоятелност и това, че си се класирал и какво пише в ЗСВ и че имаш конкретно решение на ВАС, са на втори план. С една дума, могат да откажат назначение дори да са на лице всички законни основания за назначение и няма кой да им потърси отговорност!

Анонимен
Анонимен
24 април 2020 18:38
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Барни
Барни
24 април 2020 15:15
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
24 април 2020 17:19
Гост

Абсолютно точен въпрос. Да напомним -раздаването на казуси на конкурисите за прокурори си е класи в жанра-случи се и през 2006г, и през 2015г.

Тодор Р
Тодор Р
24 април 2020 15:07
Гост

Гешев защо не говори за 22 годешния наркоман убил един свестен журналист и най-вече човек? Защото не е поръчан тоя хлапак./ И се чудят как да го пуснат

Анонимен
Анонимен
24 април 2020 15:40
Гост

За съжаление май ще отърве кожата наистина.

Калоперски
Калоперски
24 април 2020 15:06
Гост

Положението не е розово. Шири се безнаказаност до шия. Гешеев също няма да е човека

Цветков
Цветков
24 април 2020 15:06
Гост

Поредното доказателство, че родината ни е гола вода

Емилиева
Емилиева
24 април 2020 15:04
Гост

Абе вие тъпи ли сте? В една глупава гимназия, като тая по Полиграфия и Фотография в София влизат хора без да могат да рисуват, а приемния изпит е по рисуване! На един приятел детето учи там. Вика – те не могат да рисуват съучениците му. Защо бе? Ми защото се плаща на когото трябва и влизат. После и оценките така се пишат. Това е след 7ми клас. Прави сметка, като научиш детето, че ще учи в професионална гиманзия без да има нужда да полага усилия, дали не си смята същото това дете, че цял живот ще е така?

Димитриева
Димитриева
24 април 2020 15:05
Гост

Много вярно и много тъжно в същото време

Апостолов
Апостолов
24 април 2020 15:06
Гост

Смахната държава и смахнати разбирания за успех. За да си успешен в бизнеса не трябва да имаш лидерски качества, а да си арогантен и да се държиш нагло с подчинените си. И е нормално това да произвеждаме, като децата от малки се учат на тарикатщина и да лъжат

анонимен
анонимен
24 април 2020 16:30
Гост

Защото само така могат да успеят. В днешно време добър и скромен е символ на глупак.

RedHead
RedHead
24 април 2020 15:03
Гост

Ехее… тоя пичага не е имал връзки явно. Иначе такива си минават редовно

Меколевски
Меколевски
24 април 2020 15:03
Гост

Какво да очакваме. Тарикатщината е на високо ниво

Мавродиев
Мавродиев
24 април 2020 14:57
Гост

Болно общество ражда болни хора. Болни в душите!

Kosta
Kosta
24 април 2020 14:57
Гост

Пичове, сега гледам през балкона как пичага с ауди – натокано и прочие, спира след кръстовището, след като е дал яко газ и изпреварва от дясно. Полиция спира зад него. Ма то се оказва, че не го глобяват, а те се познавали с шофьора. Шофьора без маска, на 20+ години. От къде на къде се познава с полицията и си говорят така приятелкси, прават си „дай пет“… какво да ви кажа. Ако аз ида да ги снимам ще ме арестуват. Егати държавата. Та тоя случай с измамата е нищо. Ма наистина едно нищо/

Павлин
Павлин
26 април 2020 12:20
Гост

Същия коментар четох и под друга новина. Не бих се учудил, ако случаят е действителен, но звучи доста съмнително – през балкона, яко газ, „дай пет“…