Кандидат за младши прокурор се държал грубо и невъзпитано към колегите си и преподаватели в Националния институт на правосъдието (НИП), използвал нецензурен език и правел неприлични коментари във Фейсбук, както и в лични съобщения чрез приложението му messenger и във viber. Това стана ясно на днешното заседание на Прокурорската колегия, която отказа да назначи въпросния кандидат – Анчо Тодоров за младши прокурор в Софийската районна прокуратура.

Негови колеги подали сигнал до шефа на СРП Радослав Димов, че поведението на Анчо Тодоров противоречи на нормите в Етичния кодекс. Той правил нецензурни и неприлични коментари за своите колеги и преподаватели в НИП. За случая били уведомени главният прокурор Сотир Цацаров, етичната комисия към Прокурорската колегия и директорката на института Миглена Тачева.

Тачева извършила проверка и отговорила на колегията, че липсват основания за иницииране на дисциплинарно производство срещу Тодоров на база правилника на НИП. Самата тя е разговаряла със съкурсници на Анчо Тодоров и с постоянните преподаватели в института, според които той се държал дистанцирано с колеги и служители от администрацията.

Извън обучителния процес обаче проявявал вербална агресия в свои публикации във Фейсбук, приложението му за лични съобщения Messenger и във Viber. Използвал груб език, не се придържал стриктно към правилата на етичния кодекс.

След проверка, етичната комисия е изготвила становище, че Анчо Тодоров не спазва в цялост изискванията на кодекса, както и че не притежава в пълнота необходимите нравствени качества за заемане на длъжността младши прокурор.

Изводът на комисията беше докладван днес от нейния председател Георги Кузманов при обсъждане на назначаването на 34 младши прокурори, сред които бе и Тодоров.

„Аз няма да подкрепя този кандидат, защото магистратът трябва в цялост да отговоря на изискванията за длъжността и стриктно да спазва етичния кодекс. Нека не подлагаме колегите му и занапред на такъв вид отношение. Това ще доведе до проблеми на работещите в системата“, заяви Кузманов.

Така с 6 гласа „против“ и нито един „за“ Анчо Тодоров не беше назначен за младши прокурор в СРП.

Други 33-ма обаче единодушно бяха назначени. Седем от тях отиват на работа в СРП. Те са Габриела Милушева, Вихра Попхристова, Светослав Палов, Мария Бакалска, Антон Ценов, Елена Андреева и Андрей Костов.

В районната прокуратура в Стара Загора са назначени Мирела Василева, Лъчезар Иванов и Ивелина Косева, Галин Тупев – в Разград, в Сливница – Мария Янчева-Георгиева и Дияна Колева, Мартин Кузманов – в Търговище, Борис Петков – в Пазарджик, Ивайло Гоцков – в Благоевград, Дельо Делев – Хасково, Калоян Кръстев – Варна, Веско Ириков – Кърджали, Цонко Кръстев – Велико Търново, Виктория Георгиева – Русе, Мерйем Алиева – Ямбол, Христо Христов – Сливен, Неделчо Тончев – Плевен, София Димитрова – Перник, Иван Караиванов – Разлог, Стиляна Георгиева – Враца, Светлана Димитрова – Монтана, Красимира Ипократова – Шумен, Даниела Тепавичарова – Добрич, Магдалина Христова – Силистра и Теодор Николов – Видин. Кандидатът Мария Георгиева е с отложено обучение и тя ще бъде назначена със следващия випуск, стана ясно на заседанието.

Отделно днес бяха назначени и 18 младши следователи. В следствения отдел на Софийската градска прокуратура започват работа Велислав Величков, Биляна Христова, Мая Кирилова, Весела Стоева и Атанас Доцински.

Десислава Драголова беше назначена в следствения отдел на окръжната прокуратура в Пловдив, Филип Георгиев – в Бургас, Марина Николова – в Перник, Сийка Камбарева – в Кърджали, Снежана Стефанова – в Разград, Лора Желева и Диана Господинова – във Варна, Мария Владимирова-Андреева – в Монтана, Михаил Крачунов и Дафина Димова – в Благоевград, Детелина Костадинова и Господин Бумбаров – във Велико Търново, Катя Кузманова-Качарова – в Бургас, Людмил Стоянов – в Русе.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
28 юни 2018 13:45
Гост

Абе човече,ако си бил наистина адвокат и ако ти е вървял бизнеса що ти е трябвало да се завираш при прокитата?За съдебната система едно е трябвало да разбереш предварително-Aко не си на човека човека,ти НЕ СИ човека!Предпочитам да живея с малко,но да не ставам подлога на никого! Успех от тук нататък.

Анчо Тодоров
Анчо Тодоров
28 юни 2018 13:15
Гост

от глад няма да умра-адвокат, охранител с разрешение за оръжие, компютърен график, автомонтьор, шофьор, мотокарист, готвач, сервитьор и т.н

Анчо Тодоров
Анчо Тодоров
28 юни 2018 13:12
Гост

дори сот 161 ще ви представа като фирма-за радисън и 5-звездното обслужване да не говорим-там съм работил 5 години-но интервюто Васил Божков-Бареков беше за човек,не работник, а който не може да се предвижва обективно-без труда си-трябва да има има оръдие на руда-не инвестиционни фондове и т.н-тогава манаха Беслемешки от Марков и Пенков-да завърши за 5 години и т.н-учил съм 10-право-редовно в СУ

Анчо Тодоров
Анчо Тодоров
28 юни 2018 12:56
Гост

Все ми е тая дали ВАС ще отмени или не-качвал съм се на главата на колективни органи-мъдри глави-имам трудови препоръки-4 на брой-там не се мисли, а се работи-дали прокурорската колегия ще си промени мнението- все тая ми беше и ,че бях единствен войник в оня клас на Беслемешки, Заркова, Ивац Митов-направиме Началото-малко след това закриха наборната служба-имах 3,75 на Съединениео и 4,25 на Гераците–и не бях приет в СУ-1999г., но на много други места -бях-няма кой да ги даде-айде войник-проблеми -не отдавам чест в Ротата за електкронно разузнаване и борба-ако военна полиция арестува дори през премиера-той не и знаеше правомощиятата… Покажи целия коментар »

Анчо Тодоров
Анчо Тодоров
28 юни 2018 9:25
Гост

А и още нещо – преди да спечея тоя конкурс бях адвокат -за около година- имах клиенти, които прехвърлих, няколко с присъди – те ми звъняха по време на обучението от затвора- нали примерно да им препоръчам адвокат за предсрочно, тъй като аз вече не мога и т.н- смени си телефона, махна ли си табелата на кантората – адвокаите умирали от глад, софиянци работели в мола и т. нон-стоп бучене, което също дразни – кой се ти да ми даваш морал,да ми казваш кво да смена,кво да направя-представят се само с некви обективни оценки и прават такива подигравки и коментари-повечето… Покажи целия коментар »

Шарко
Шарко
28 юни 2018 10:39
Гост

Излагаш се момче. Хубаво са направили, че са те изритали.

Анчо Тодоров
Анчо Тодоров
28 юни 2018 10:49
Гост

Шарко-ма тва е 24 часа-нон-стоп -и ти се излагаш- нещо като обективно развитие – кога си завършил, с колко…не трудово – значи тва,че не си студент или нещо от изпълнителна,съдебна,адвокатура-нещо,което те задължава да следиш обективни неща-не те прави престъпник-е тва е ако ми е нужно мнението ти- след работа нанякъде и така-плюс тва ти не си магьосник-не може да смениш мола или квартала си-нещата в обективната действителност са някак си-и много хора се гаврат

Анчо Тодоров
Анчо Тодоров
28 юни 2018 10:52
Гост

и тогава ти нарушават най-много правата-щото в трудова среда не става-там се работи

Анчо Тодоров
Анчо Тодоров
27 юни 2018 13:21
Гост

паднаха ми 6 зъба в НИП от стрес, арабията, само насмешки, закачки,прекъсвания-дори на финалния изпит, което е недопустимо, имах затруднение-мисла-почва да се смее-взима думата,да я забележи комисията- мнения – брат съм на онова момче -Тото дето се самоуби на 17.06.2013г. в гр- Враца – имах колеги като Цонко Кръстев -някъв политически лидер от БСП, бивши ченгета и прочие – половинтаа състав в НИП -и една част дето почти не ги познавам щото гледам двама родители пенсионери, инвалиди по болест сам- и пътувах почти всеки ден-нямаше време да се опознаеме-но нямам представа кой ги е обиждал-и то изобщо – те мене… Покажи целия коментар »

Вестител
Вестител
27 юни 2018 16:59
Гост

Сега като гледам, ако наистина ти си човека, който е отстранен, напълно разбирам защо са те махнали…

Анчо Тодоров
Анчо Тодоров
27 юни 2018 18:40
Гост

познаваме ли се

Анчо Тодоров
Анчо Тодоров
27 юни 2018 19:38
Гост

ми гледай порно,концерт-не ме гледай мене-представи се-охлювче някво,нали-имаш ли име-
кво гледаш в момента

да те светна малко
да те светна малко
28 юни 2018 18:09
Гост

Просто с тегленето на майни си поизбързал. Трябваше да изчакаш назначаването и тогава да ги почнеш.

Анчо Тодоров
Анчо Тодоров
28 юни 2018 18:59
Гост

не знам за кво говориш

Зъболекар
Зъболекар
29 юни 2018 8:16
Гост

Е как ще ти паднат 6 зъба и то от стрес?

Анчо Тодоров
Анчо Тодоров
29 юни 2018 15:52
Гост

не съм доктор човече-пътувах си до Враца почти всеки ден, майка ми зле, много учене-и се подувах 10-на пъти-е т
ака от нищо-всички ме гледаха

асд
асд
27 юни 2018 12:11
Гост

Голяма работа, един лош по-малко. Те самите не си знаят процедурите и за това няма и уважение към тази институция! Обвиненията им капят едно по едно, защото на изпитите преписват, плащат за оценки и накрая не познават закона, за това и са безпомощни пред светлината на адвоката, който макар и в неизгодна позиция, винаги знае как да унищожи обвиненията на тези некомпетентни душици.

мнение
мнение
27 юни 2018 7:47
Гост

ВСС не е нравствена полиция, нито фейсбук модератор.
Няма аргумент за незназначавенето-не е нарушавал никакви правила по време на назначаването. А ако някой с нещо се смята за обиден да си търси правата по съответния ред. Фейсбук е мрежа за връзка с приятели, и кометарите(непосочено точно какви) са предназначени за четене от приятели, а не от ВСС. Щото ако следва да се прокоментира поведението в личния живот, картинката може да стане грозна-дали всички от обвиняващите са на сто процента изрядни в личния си живот?

Истината
Истината
26 юни 2018 22:37
Гост

Човекът може да им е казал някои истини и ранимите магистратски душици да не са го понесли 🙂

Адвокат
Адвокат
26 юни 2018 20:01
Гост

Всяко зло за добро!

Гражданин
Гражданин
26 юни 2018 18:21
Гост

Добре, че са го изгонили навреме.

Свидетел
Свидетел
26 юни 2018 18:20
Гост

Този не е бил за там от самото начало, още от кандидат-студентския изпит по литература.

Анчо Тодоров
Анчо Тодоров
27 юни 2018 18:24
Гост

кушаревец

лана
лана
26 юни 2018 18:00
Гост

Какъв човек трябва да си, така да си прецакаш кариерата в системата?!

асд
асд
27 юни 2018 12:18
Гост

Аз се чудя как изобщо някой иска да влезе в тая система ? Какво ти осигурява тя? Сигурна позиция за цял живот? Позиция, която изпива всяка радост от живота. Човек трябва да е абсолютен мазохист да работи за 1000 лв. за една мизерна, бездушна система. Какъв трябва да си да замениш диспозитива с императив? Като свободен човек не мога да разбера желанието на някакви деца да се засилват към оковите на държавната служба, която е изключително неблагодарна.