Тромава процедура и изключително ниска издръжка ощетяват стотици деца, алармира Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) в писмо до правителството и Народното събрание.

Затова от КЧСИ настояват за промени в Закона за държавния бюджет за 2022 г. преди гласуването му на второ четене и за изменения в Наредбата за определяне на реда за заплащане от държавата на присъдена издръжка.

Промените в бюджета се предлагат, защото именно в него всяка година се определя размерът на изплащаната от държавата издръжка. Става дума за сумата, която държавата дава на децата, когато се констатира липса на доходи и имущество на родителя, който би трябвало да им плаща издръжка. Като компенсаторен механизъм за тези случаи чл.152 от Семейния кодекс предвижда изплащането на присъдената издръжка на децата да се извършва от държавата за сметка на неизправния длъжник, в размер, определен в съдебното решение, но не повече от максималния размер, определян всяка година с бюджета.

Сумата на тази заместваща издръжка в бюджета за 2022 г. е 90 лв. и е все толкова от 2009 г.

Затова от КЧСИ напомнят, че присъжданите от съда през последните години издръжки са в пъти по-големи и заявяват, че 90 лв. са крайно недостатъчни, за да осигури екзистенцминимумът за едно дете. „Така определеният размер е и значително по-нисък от минимално определения размер на издръжката, съгласно чл.142 от кодекса, а именно 1/4 от минималната работна заплата за страната, за която се предвижда да бъде увеличена на 710 лв.“, подчертават от камарата.

ЧСИ настояват и за промени в Наредбата за определяне на реда за заплащане от държавата на присъдена издръжка, защото според тях в сегашния си вид тя е изключително тромава и оставя стотици деца без издръжка. „Промените са изключително наложителни, за да могат  сумите бързо и лесно да достигат до правоимащите лица и ЧСИ да могат да съдействат в максимална степен на гражданите. Спрямо длъжниците, които имат официални доходи и имущество, ЧСИ успяват да си свършат работата и ежегодно събират милиони левове в полза на майките и децата. Не така стои въпросът обаче в случаите, когато се констатира липса на доходи и  имущество, върху които да се насочи принудителното изпълнение и дължимата издръжка не може да бъде събрана от длъжника“, посочва камарата в писмото си до правителството.

И обяснява, че процедурата в наредбата, за да могат децата да получат заместващата издръжка от държавата е „изключително дълга и често пъти невъзможна“.

„Предвидено е на всеки 6 месеца да се извършва пълно проучване на имуществото на длъжника. При всяко забавяне при съставянето на констативните протоколи, удостоверяващи липсата на имущество и доходи на съответния длъжник, води до спиране на плащането ѝ. А това пропускане на срока се дължи на обстоятелства извън конкретния съдебен изпълнител – обследването на имущественото състояние на дължащия издръжка родител е свързано с множество справки и информация от различни органи, институции и юридически лица, които в повечето случаи не пристигат едновременно, а понякога се бавят седмици, дори месеци. По този начин стотици деца остават без средства за издръжка за дълги периоди от време, а социалните функции на държавата в тази връзка изобщо не се постигат“, обясняват частните съдебни изпълнители.

Те напомнят, че всяка година при тях се образуват десетки хиляди дела в полза на граждани, по които се събират над 150 млн. лв. всяка година. Това са суми за неизплатени заплати, издръжки, невърнати заеми, обезщетения на пострадали при ПТП и тежки криминални престъпления.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
16-ти април
16-ти април
21 февруари 2022 12:07
Гост

Що за наглост едни бащи / и в някои случаи майки/ , направили деца да се крият, да се правят на безработни, да работят „на черно“ и за това им поведение да бъдат възнаграждавани като държавата плаща издръжката на децата им! Докога бе, уважаеми?! Докога ще се правите, че не са ясни нещата и все държавата трябвало да помага? А на другите с редовните доходи кой им помага? Откъде накъде едни ще правят деца с лекота и ще ги захвърлят ей така на някого да се грижи за тях? НЕ Е ЛИ ТОВА ИСТИНСКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ? Време за криминализация!!!

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2022 23:36
Гост

Здравейте, работих за нотариус и за ЧСИ, масово в тези сектори се укриват осигуровки!!!

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2022 11:54
Гост

Нотариусите и ЧСИ са задължени да се осигуряват на максималния осигурителен праг. Така, че плащат на държавата много солидни осигуровки. Що се отнася до служителите, тях ги осигуряват, както във всеки един бранш в България, според възможностите в закона.

Юристка коя си от София
Юристка коя си от София
21 февруари 2022 18:24
Гост

работила за нотариус и чси, уволнена заради некадърност, и айде сега дай да ги плюеме, че не плащали осигуровки. Ами като си толкова кадърна, спечели конкурс за държавен служител, с пълни осигуровки и всички привилегии, ДМС, отпуски и т.н. Ама искат стаж, квалификация, дипломи, съдимост и т.н. не става от баничарницата – хоп на бюрото!

Кики
Кики
18 февруари 2022 12:59
Гост

Е, може ли цели 13 години да не вдигнат сумата за издръжката?

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2022 12:09
Гост

Тези общински издръжки са изключително тегави. Искат два класьора с документи за да преведат едни мизерни 90 лева на месец. По принцип цялата информация трябва да се дава служебно от съдебния изпълнител, но пък те не са заинтересовани заради ниския материален интерес. Най-добре е такива дела да се пращат или дават на ДСИ – онези поне нямат работа и мога да се занимават с повече бумащина.

Време е!
Време е!
18 февруари 2022 12:08
Гост

А конкурс за незаетите места кога? Йорданова??

Нашев
Нашев
18 февруари 2022 11:55
Гост

Държавата да ти дава пари? Клизма!

Тодоров
Тодоров
18 февруари 2022 11:51
Гост

Извинете, но логиката на всички държавни институции е да те мотаят толкова пъти с едни документи, че да се откажеш сам да искаш каквото и да било.

Pepi
Pepi
18 февруари 2022 11:55
Гост

Леля ми, Бог да я прости, правеше така – отиваше с цял класьор в НАП и го прасва пред служителката. Тя обаче, по стара традиция, почва да се чуди за какво да я върне. „Трябва да имате тази бележка или онази бележка“. Леля ми обаче им е научила номерата и директно си им казваше, че вече всичко е извадила. Аууу, да видиш с какъв зъл поглед почват да гледат служителките. Защото няма за какво да я разкрат от главата си и като извади документа след 3 седмици и се върне ще е проблем на друга служителка. Е няма как, трябва… Покажи целия коментар »

до Пепи
до Пепи
18 февруари 2022 12:36
Гост

Аз не мога да разбера, защо си мислите, че хората на гише искат да ви тормозят и да ви връщат по 1000 пъти. За тях е най-добре вие да притежавате всички необходими документи, за да ви приемат преписката и да не водят излишни разговори/спорове с вас, защото сигурно освен да ви приемат документите трябва и да ги обработят. Да се обясняваш по 100 пъти с клиенти не е работа вместо да си вършиш същинската такава.В крайна сметка има един набор от документи, който трябва да се представи в определени институции. Това, че го няма изнесено никъде, за да се запознае… Покажи целия коментар »

Пепи
Пепи
18 февруари 2022 13:03
Гост

Хич не им е лесно. С хора не може всеки да работи.

Strahil
Strahil
18 февруари 2022 13:01
Гост

Тегава история! Да се занимаваш с бюрокрация.

Демагогия
Демагогия
18 февруари 2022 11:50
Гост

Ооо, това да чакаш пари от държавата си е от умрял писмо.

Mulan
Mulan
18 февруари 2022 11:49
Гост

Абе всеки алармира за нещо и протестира. Всички са закъсали, а само Кирчо и Асенчо са виновни…

Иван
Иван
18 февруари 2022 11:53
Гост

Логиката трябва да бъде, че както с протести беше свален ГЕРБ, така и следващите могат да бъдат свалени с протести. Защото нора вече иска реално и качествено управление, а не да го баламосват всички нови, че старите са били зле, а ако не са те на управление ще дойдат старите. (ГЕРБ за НДСВ и БСП и ДПС, както и за комунистите, ПП и ИТН за ГЕРБ). Но да, определено сегашната коалиция управлява от прекалено малко време. И не съм чул такива писъци за бюджета, когато го правеше ГЕРБ. Явно бяха скръцнали със зъби и на стоматолозите да не пищят много… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2022 12:06
Гост

И кой да е виновен? Дойдоха на власт, че „ше управели всичко“, а досега един проблем не са решили. Само циркове по медииите.

Крикор
Крикор
18 февруари 2022 13:04
Гост

А, на думи сме се наслушали.

Ангелов
Ангелов
18 февруари 2022 11:49
Гост

Да видим дали ще се случат някакви промени при новите управляващи.

Виктор
Виктор
18 февруари 2022 13:04
Гост

Искрено се надявам.

адвокат от САК
адвокат от САК
18 февруари 2022 11:34
Гост

То е проблем да се поиска издръжка от някоя от общините – напр. СО- еди кой си район- има да го мОтат с години, вадят му един куп неизпълнени “условия“ на самата община, с която юрисконсултът й “доказва“, искането е излишно и е “неудачно“ в конкретния казус или е налице мълчалив отказ, а какво остава до присъединяване на държавата като присъединен взискател по недопуснатото производство….Както и да е – правилна е констатацията на Камарата на ЧСИ, остава и проблемът да получи правилното разрешение…

Кънчо
Кънчо
18 февруари 2022 11:47
Гост

Определено мога да кажа, че Столична са едни от най-бавните. Понеже са голямата работа и следователно се мотаят с години за нещо.

Ангелов
Ангелов
18 февруари 2022 11:49
Гост

Абе нали имам приятел, който иска да купува общинско жилище. Изпълнил е всички условия, които общината има. И въпреки това чака от 3 години да вземат решение в СО. Явно те пък са чакали да се актуализират цените на общинските имоти. Но не ти казват. Явно не са длъжни. И ти си чакай ако си нямаш друга работа. Обаче и да си събрал парите за жилището, цените се променят, най-вече парите се обезценяват, може да приемем и еврото. И всъщност накрая се оказва, че нямаш парите за да го купиш, нищо, че преди 4 години си ги имал…Нооо бай чиновник… Покажи целия коментар »

Ники
Ники
18 февруари 2022 13:06
Гост

Аз чакам цели 20. Пиша до СО, пътека направих до „Московска“, но ефектът е нулев. Мотаят ме и това е!

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2022 11:34
Гост

Пука им на Кирчо, кокорчо и ленчето за издръжки, наредби и деца. Там няма парЕ за усвояване.

Раско
Раско
18 февруари 2022 11:46
Гост

Хайде да им дадем малко повече време и да видим дали не им пука? Става ли? Не че нещо, но те управляват от 3 месеца.