Съюзът на съдиите в България (ССБ) избра Калин Калпакчиев за председател на Управителния съвет (УС) на организацията. Той е съдия в Софийския апелативен съд и бивш член на Висшия съдебен съвет. Калпакчиев беше номиниран от съдия Капка Костова от Върховния касационен съд.

Изборите бяха проведени вчера и днес на Общо отчетно-изборно събрание на организацията. За изпълнителен секретар на ССБ е избрана Даниела Мавродиева от Върховния административен съд.

В управителния съвет влизат съдиите Вероника Бозова (Районен съд-Враца), Емил Дечев (Софийски градски съд), Йордан Дамаскинов (Окръжен съд-Русе), Красимир Мазгалов (Софийски градски съд) и Петко Петков (Софийски районен съд).

От съсловната организация съобщиха, че са приели единодушно и декларация, в която изразяват загриженост за независимостта на съдиите заради атаките, на които са подложени.

„Общото събрание на Съюза на съдиите в България изразява безпокойство от видимата тенденция да бъде уязвявана независимостта на съда чрез използване на привидно законни средства, манипулиране на общественото мнение и всяване на страх. Последните месеци бяхме свидетели на атаки срещу съда по повод упражняване на законни правомощия, каквито например са отправяне на преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз и искане до Конституционния съд; прилагане правото на Европейския съюз при защита правата на уязвими лица и малцинствени групи; решаване на дела, по които представители на другите власти насаждат очаквания за определен резултат“, се казва в декларацията.

Според ССБ се създават и съмнения, че при тенденциозно упражняване на правомощия от органи с репресивна власт, се цели сплашване и обругаване на съдии, злепоставянето им в очите на хората, което пък уронва и авторитета на съда.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван Иванов
Иван Иванов
13 ноември 2018 2:27
Гост

Друг вариант е Владимир Вълков. Начетени са и двамата. Глупаво е да се дава трибуна на хора извън съдебната система, включително – нереализирани адвокати, да обсъждат – каквото и да било.

Калпакчиев не е парашутист, съдийството е тежка професия, решават се реални казуси.

На който не му харесва правото – да се ориентира към други професии.

Хахаха
Хахаха
13 ноември 2018 22:37
Гост

Тук някой е решил да се прави на специалист по всичко… От подобно слабо адвокатстване не само няма нужда, но и то подкопава авторитета на този, в чиято полза е осъществено. Така че в бъдеще си спестете усилията, те на никого не са необходими.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2018 11:29
Гост

Не го харесвам . Не обичам връзкари , властолюбци и плямпачи с нулево КПД. От цялата му „борба“ в предишния ВСС нямаше никакъв резултат ………освен че уреди жена си в САС . Горкото ССБ ! От масова и деполитизирана съдийска организация мутира в крайна и политизирана секта от 30-40 души „елит“ , който все повече губи връзка с реалността. Това въобще не ме радва. Благодарение на такива като Калпакчиев гласът на съдиите не се чува , а дори и правилните становище на ССБ минават в графата на политическото говорене…Да, ССБ избира „остриета“ и лека полека загива….

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2018 13:34
Гост

Не съм съгласна. Твърдението за съпругата му не отговаря на истината. Слава Богу, има протоколи, комисии, класиране, гласуване, изказване, негов отвод. Всичко в този случай може да се провери. По отношение на участието му във ВСС също бих поспорила. Първо, от сам човек нищо не зависи, а всеки, който е следил работата на предишния състав на съвета, знае, че там здравите сили избуяваха, всичко бе преместено на плоскостта „лични отношения“. Не само Калпакчиев, а нито един друг нищо не направи и полза от него никаква. В неговия случай обаче имаше полза от плямпането, както казвате. Защото именно заради това плямпане,… Покажи целия коментар »

все си е същого
все си е същого
12 ноември 2018 9:52
Гост

Петко навсякъде се бута, Светът тръгнал да променя…

Минувач
Минувач
12 ноември 2018 8:29
Гост

Недопустимо е да се допускат атаки срещу съдиите. Това влияе най вече върху авторитета на съда.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2018 8:32
Гост

Авторитетът на съда се гради с години. Но може да се срине само за миг.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2018 8:28
Гост

Много добър избор.

Ники
Ники
12 ноември 2018 11:04
Гост

Глупости. Във ВСС само се излагаше. Парашутист!