Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще решава как да поиска дерогация на Европейската конвенция за защита правата на човека – дали чрез Министерския съвет, или директно в Съвета на Европа. Това обясни министърът на правосъдието Данаил Кирилов днес.

Повод за изявлението му беше обявеното от него преди два дни намерение България да поиска дерогация на конвенцията по отношение на някои „неосновни права“. Вчера от правосъдното министерство съобщиха, че става дума за правото на придвижване и на сдружаване, които ще бъдат засегнати от мерките по време на извънредното положение.

Днес Кирилов заяви, че процедурата започва по инициатива на правосъдния министър пред външния министър.

Аз съм подписал такова писмо, с което съм заявил пред външния министър, а тя е и вицепремиер на България в областта на съдебната реформа и иначе казано – ми е началник. Има опит като правосъден министър, знае как реагирам при изпълнение на препоръки, които съм получил от дирекция „Процесуално представителство“ на България пред ЕСПЧ“, каза Кирилов.

Той обясни, че това представлява старт на процедурата.

От тук нататък как г-жа Захариева ще завърши нотификацията до генералния секретар на Съвета на Европа е изцяло в нейната компетентност – дали тя ще прецени, че е необходимо формализирано политическо решение, като решение на Министерския съвет, за да ѝ даде правомощия да изпрати нотификацията, или ще го направи в рамките на Съвета на Европа в една обичайна процедура на комуникация“, заяви още Данаил Кирилов.

Той подчерта, че нотификацията не прегражда правото на жалба до съда в Страсбург. „Но по отношение на българската държава в евентуални бъдещи процеси, твърдя, че тази нотификация ще подобри положението на България като страна пред Европейския съд по правата на човека“, каза Кирилов.

И уточни, че след обнародването му, Законът за мерките и действията при извънредното положение ще бъде прикрепен към писмото на Екатерина Захариева до главния секретар на Съвета на Европа.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
хепиенд
хепиенд
22 март 2020 16:54
Гост

И сега Захариева казва – нищо няма да правя, защото е по-печен политик, а и вече се видя каква е обществената реакция и готово. Вещая хепиенд 😉

Анонимен
Анонимен
22 март 2020 16:51
Гост

Искам си свободата и правата. Може да съм в рисковата група, но тези две ценности са много важни

Анонимен
Анонимен
22 март 2020 16:50
Гост

Захариева трябва да спаси положението, защото само три държави от Източния блок са поискали. Защо ние да не бъдем като Запада

Анонимен
Анонимен
22 март 2020 16:46
Гост

Дани трябва да замлъкне временно, поне докато трае дерогацията и извънредното положение

поразяващата уста
поразяващата уста
22 март 2020 16:50
Гост

Това май му беше за последно. ББ го извика, че сам да си беер гайлето като поразяваща уста и се похвали за дерогацията

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
22 март 2020 16:41
Гост

Отбой, отбой, Да-ни-бой!

123
123
22 март 2020 16:40
Гост

Толкова елементарни неща са, но трябва да има кой да ги обясни. Правата на придвижване и сдружаване, така или иначе са ограничени вече. Ако някой реши да се жали в ЕСПЧ, едва ли ще му се получи.

Анонимен
Анонимен
22 март 2020 16:45
Гост

да, с тези празни приказки само нагнети обстановиката, тази дерогация е напълно ненужна, все едно, че в Страсбург няма коронавирус и трева пасат! а и във Франция има мерки, които ограничават тези права. Важното е да не се ограничават други – като свободата на словото както искат наш’те малоумници

OMG
OMG
22 март 2020 16:40
Гост

Притеснително е, че не могат дори добрите мерки да артикулират, което обяснява защо са способни преимуществено да измислят лоши.

Анонимен
Анонимен
22 март 2020 16:39
Гост

Хаха, сега Захариева решавала. А идеята все пак, чия беше?

Мда
Мда
22 март 2020 16:43
Гост

Горката Захариева… Тя юрист май беше или греша?

Timtom
Timtom
22 март 2020 16:46
Гост

To това вече не е силна карта