Осъдителна присъда за клевета на Софийския районен съд (СРС) е отменена, тъй като в делото недопустимо са събирани доказателства и е била назначена експертиза за сексуалната ориентация на полицай, тъй като брат му и неговата съпруга написали в жалба до полицията, че е гей.

Делото е заведено от служител на МВР от София, който живеел в обща къща с приятел, майка си, брат си и неговото семейство. Униформеният подал тъжба за клевета и обида срещу брат си и съпругата му, тъй като пред колегите му в полицията написали две жалби срещу него, в които изтъквали единствено, че е хомосексуален, а брат му го и обидил пред други полицаи.

На първа инстанция съпрузите са осъдени да платят глоби от по 10 000 лева и на обществено порицание. Съдия Цветелина Михайлова приема изначално, че конституционното право на добро име, чест и достойнство е нарушено с излагането на неверни, следователно и позорни обстоятелства за сексуалната ориентация на полицая. Като такива са приети изтъкнатите в жалбите на двамата съпрузи обстоятелства – че той има предпочитания към мъже, живее с интимния си партньор, в дома му многократно идвали момчета и мъже на гости, двойки от мъжки пол, дори и с преспиване, вихрели се купони, разхождали се по бельо, слагали си перуки на главите и се обличали с женски дрехи.

Споровете във фамилията започнали през лятото на 2016 г., когато отношенията между двамата братя трайно се влошили. Преди да се стигне до жалбите в полицията, пострадалият полицай и приятелят му били пребити от подсъдимия, за което била издадена и заповед за незабавна защита от съда. Само две седмици по-късно последвал друг спор, когато двамата приятели се прибирали, а подсъдимият брат ги заплашвал на улицата пред къщата.

На мястото били повикани полицаи, на които била показана заповедта за защита и те отишли до жилището на подсъдимия и съпругата му. Попитали го защо не спазва заповедта, а той отвърнал, че не вярва да е издадена от съд, а вероятно е написана от брат му. Преди това приятелят на пострадалия полицай показал и синините на ръцете си, на което подсъдимият отвърнал с „Те са гейове и са се осмукали. На двама педали ли ще вярвате?”. Тъй като знаел, че брат му чува тези реплики, защото е бил на стълбището, мъжът е осъден и за нанесена публично обида.

След това вече той и жена му решили да подадат жалби до полицията и да искат тя да изгони приятеля на полицая, защото се притеснявали за физическото и емоционално развитие на двете си деца.

За да реши делото и да разбере дали полицаят наистина е хомосексуален, СРС е разпитал 14 свидетели, включително негови съседи, като дори е назначил и приел заключение на съдебно-сексологична експертиза. По делото свидетели са давали и показания за това дали са виждали полицая с жена и кога за последно приятелят му е имал интимна връзка с жена, както и се говори за „обратна“ сексуална ориентация на частния тъжител.

„Не се събраха никакви доказателства за изложените в жалбите твърдения относно сексуалната ориентации на частния тъжител, както и другите изброени действия. Затова и съдържащите се в жалбите от подсъдимите думи и изрази представляват „клеветнически твърдения“, тъй като пряко засягат авторитета и доброто име на тъжителя сред членовете на обществото, неговата чест и достойнство, тъй като се излагат данни за хомосексуална ориентация на частния тъжител и свързани с това неморални дейности, без това да е така“, пише съдия Михайлова (мотивите на СРС виж тук).

Преди дни състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Христинка Колева и докладчик Мирослава Тодорова отмени присъдата за клевета и заяви, че съдебното производство изобщо не е трябвало да бъде провеждано, а делото е трябвало да бъде прекратено (решението на СГС виж тук).

На първо място съдът отбелязва, че в тъжбата на полицая няма данни за извършено престъпление, а се излагат твърдения за лични нагласи, интимни връзки, забавления и сексуална ориентация.

„От инкриминираните изрази става ясно, че подсъдимите приемат хомосексуалността за срамен факт и не одобряват празненства, в които хората се обличат по начин, който според тях излиза извън традиционните представи за мъжка и женска роля в общността. Тази позиция на подсъдимите обаче не е съставомерна, защото мирогледните им възгледи за хомосексуалността или трансполовостта имат значение само за тях самите, но не и за доминиращия обществен възглед и правопорядък“, се казва в окончателното решение на СГС. Съдия Мирослава Тодорова пише, че държавата няма право да се меси в личния живот на хората, защитен и от Конституцията, и от Европейската конвенция за правата на човека. Изключения се допускат само когато това е необходимо в интерес на националната и обществената сигурност или на икономическото благосъстояние на страната, за предотвратяване на безредици или престъпления, за защита на здравето и морала или на правата и свободите на другите.

„В процесния случай неоснователното изясняване, включително чрез експертиза, каква е сексуалната ориентация на тъжителя, представлява недопустима намеса в упражняването на правото на неприкосновен интимен живот. Поради това дискриминационните предразсъдъци на подсъдимите не могат да превърнат определена сексуална ориентация и нейната външна изява в позорни, доколкото противното би представлявало нарушаване на основното човешко право на неприкосновен личен живот, изграден на основата на суверенна преценка, избор, вкусове и приоритети. Тъкмо на това основание е без правно значение дали тъжителят е хомосексуален и в какви забавления участва, ако те не нарушават правилата на обществения ред. Напротив, навлизането в суверенната лична зона е противоправно, защото накърнява конституционно и конвенционално защитени права“, мотивира се още градския съд.

В решението му е подчертано, че всички разпити на свидетели за сексуалната ориентация на полицая и приятеля му са в кръга на личната интимна сфера на човека и не могат да бъдат предмет на доказване с процесуални средства, защото в никой случай съобщаването на факти от интимния живот, включително за сексуалността, не могат да бъдат позорящи.

„Иначе казано, такива факти не е допустимо да бъдат предмет на доказване и в настоящия процес“, пише СГС и добавя, че заключението на съдебно-сексологичната експертиза също няма как да допринесе за изясняване на делото, включително с твърдения за определени нагласи, характеристики, предпочитания на личността и сексуална самоидентификация.

„С назначаването на такава експертиза първостепенният съд недопустимо е изместил предмета на разглеждане, като е изяснявал дали частният тъжител е хомосексуален Самото допускане на доказването на верността на твърденията на подсъдимите и произнасянето с присъда по тях чрез квалифицирането им като позорни представлява нарушение на чл. 32, ал. 1 КРБ и чл. 8, ал. 1 ЕКПЧОС“, заключва градският съд, след което разяснява, че огорчението на полицая от поведението на брат му е разбираемо, но защитата на нарушеното му право на неприкосновеност на личния живот е различна от наказателното преследване за клевета. В решението е обяснено, че правонарушението в случая е в това, че съпрузите разгласяват факти от интимния живот на полицая, а не конкретно хомосексуалността или начините на обличане, които за тях може да са непоносими човешки аномалии, които трябва да бъдат забранени или изличени.

Братът на полицая обаче не е напълно оправдан, тъй като и градският съд приема, че той е обидил служителя на МВР пред колегите му, когато е казал „Те са гейове и са се осмукали. На двама педали ли ще вярвате?”.

Съдът разяснява, че сама по себе си думата „гей“ не е унизяваща, защото има общоприета употреба за посочване на определен тип сексуалност, но в случая употребата не може да бъде изкуствено отстранена от контекста на изречението.

„Думата „гейове“ не е употребена като неутрална лексика за обозначаване на хомосексуален човек, а разгледана заедно с думите „са се осмукали“ и „педали“, формира обща конструкция, използвана с една единствена цел – дехуманизирането на човека, по чийто адрес е използвана, свеждането му до по-ниска степен от тази на говорещия, акцентирането върху неговата непълноценност“, пише СГС и добавя, че използваните изрази не представляват негативна оценка, а отношение, което унизява, тъй като обезценява човешката стойност на пострадалия.

„С други думи, съставомерността на деянието на подсъдимия като публично нанесена на тъжителя обида изобщо не е обвързана със сексуалността на адресата (тъжителя), не зависи от това дали той е хомосексуаленл, или не. Думите „педал“ и „са се осмукали“ не са използвани като средство за съобщаване на информация, не съдържат твърдения в този смисъл, а са израз за вулгарно оскърбление“, добавя съдът и изменя присъдата за обида, като освобождава подсъдимия от наказателна отговорност и му налага глоба от 2000 лева.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Възмутен
Възмутен
26 юни 2020 23:12
Гост

Пази боже да не попаднете на трети състав на СГС.Прочетете двете решение на СРС и на СГС. Според 3 състав на СГС всеки може да разпространява не вярна информация за някого на сексоална основа и няма да бъде заканно да си търси правата.Ако наречеш съдийките от 3 въззивен състав на СГС лесбийки те нямат право да се жалят и да съдят никого за това. Страшна логика !!! Страшна юридическа компетентност има този състав налага глоба по чл.78 а при положение ,че подсъдимия има влязла в сила осъдителна присъда от общ характер.Пълен резил е това решение на 3 състав на СГС… Покажи целия коментар »

Станишев
Станишев
20 юни 2020 14:31
Гост

“Съдът разяснява, че сама по себе си думата „гей“ не е унизяваща, защото има общоприета употреба за посочване на определен тип сексуалност”. Значи може да се наричаме педераси спокойно, защот там употребата е още по-общоприета.

Мърматаджийски
Мърматаджийски
20 юни 2020 1:53
Гост

Хората по тия географски ширини трябва да се научат на толерантност, търпимост, разбиране и ОБЩОЧОВЕШКИ ценности като полова неутралност, да изоставят БИНАРНОТО мислене, то е за средновековни твърди глави, да приемат млади бежанци по домовете си, да им предоставят жените и дъщерите си, и най-накрая да кажем стига с тази ХОМОФОБИЯ. Всеки, който не се разпознава с писаното по горе няма място в модерното общество

Аналнгел
Аналнгел
20 юни 2020 2:05
Гост

Браво, просълзих се, не вярвах че в тази западнала земя (не признавам границите на държавите, всички сме граждани на света) може да се намерят и други като мен – смели и транссексуални, нестрахуващи се да нарекат нещата такива каквито са! А те са – българина е фашист и докато не се пречупи това мислене няма да има прогрес! Ако трябва и се наложи, ще трябва да се използва сила (не подкрепям насилието, но срещу бели хора може) за да им се набие новата истина в дървените глави!!!

Гадна сура
Гадна сура
20 юни 2020 1:31
Гост

Добре де, аз не разбрах сега ако например се каже „яж ми х*я“ и ако го е казал мъж на мъж това няма да е обида, предвид горе изложеното, но ако се каже от мъж на жена май си отива на сексуален тормоз-кеф ти „равнопоставеност“ на половете

Георги Радев
Георги Радев
20 юни 2020 1:35
Гост

Точна така! Аз като либерално настроена крайно лява интерсекс жена смятам, че такива гнусни и долни ксенофоби, хомофоби и расисти трябва да бъдат сеграгирани от обществото. Да вземат да си направят тяхни общности и държави, та да си живеят там в тъмните векове! Ние, нормалните и модерно мислещи хора, ще си живеем живота както в нормалните стпани на Запад! Срам е за България, че през 2020та година все още има толкова омраза!

Гадна сура
Гадна сура
20 юни 2020 1:29
Гост

Добре де, ако кажеш на някого „яж ми к**а“ пак ли не може деянието да се квалифицира като обида? Все пак ако е казано от мъж на мъж май няма проблем, четейки решението, но ако в от мъж на жена май отиваме на сексуален тормоз. Кеф ти „равнопоставеност“ на половете :Д

Бай Ганьо
Бай Ганьо
19 юни 2020 13:36
Гост

Не ми било Мей Ве Ре (МВР), най ми било Гей Ве Ре…пипали се по палките, извадили си пищовите,и взели че се нае**ли 🙂 Кво толкова?

Анонимен
Анонимен
19 юни 2020 11:27
Гост

Да наричаш човек с различна сексуална ориентация от теб „педал“ е недопустимо.

Mitko
Mitko
19 юни 2020 13:23
Гост

Според Мирка Тудурова тва не е проблем, даже е повод за гордост. Ма изненадани няма…

Бай Ганьо
Бай Ганьо
19 юни 2020 13:44
Гост

аз наричам и да не с различна 🙂

Андрей
Андрей
20 юни 2020 0:24
Гост

И съдът така мисли, но това не е описано в заглавието, а в статията. Затова трябва да се чете докрая.

тъжител
тъжител
19 юни 2020 10:55
Гост

„защото в никой случай съобщаването на факти от интимния живот, включително за сексуалността, не могат да бъдат позорящи“

Такаааа ли значи? Аз ако кажа че г-жа Мирослава Тодорова прави анално-орален с трима роми пак ли ще е на същото мнение? Или – на чужд гръб само може..?

провинциален юрист
провинциален юрист
19 юни 2020 10:44
Гост

Тия па как им е хрумнало да подават жалби срещу него, не знаят ли че гейовете са силните на деня.. Много наивни

Осъдения
Осъдения
01 октомври 2020 4:59
Гост

Напълно прав си -че даже и срещу ръководител на полицейско звено -не знам на какво се надявахме ,обаче заради децата , купони поне два пъти в седмицата .заключени врати, мъжки писъци ,добре че са заключени поне ,непознати мъже из къщата, странно изглеждащи. Гейове звучи много възвишено-тези си бяха баш педерасти -от тези нефеминизираните- абе гнусна работа .Иначе нямам нищо против педерастите -само да не ти у дома…

провинциален юрист
провинциален юрист
19 юни 2020 10:41
Гост

Гледай ти, каква пикантна история! Да не повярваш как подобен екземпляр е намерил място в МВР и е оцелял там. Кой знае някой чиновник в администрацията на самото министерство..

Юризмът си е коварна специалност.. Районната съдийка използвала груб език и му засегнала личната сфера но му уважава жалбата, а касацията – мека, блага и най-толерантно му го нахакала..

Nikola
Nikola
19 юни 2020 10:29
Гост

Тодорова не е права. Много мъже се обиждат ако им кажеш „гей“ или го приемат за клевета. Това за мнозина е унизително и позорящо. Преценката за това е субективна. Но на соросоидо-либералите това не може да им се обясни.

провинциален юрист
провинциален юрист
19 юни 2020 10:45
Гост

То да се чудиш кой от кои е, тя с решението всъщност е порязала него

Шенсорита
Шенсорита
19 юни 2020 10:28
Гост

Простаци. Брат му и жена му!

Анонимен
Анонимен
19 юни 2020 11:28
Гост

Пълни! Ама и той може ли да се води по акъла на жена си?

Borislava O
Borislava O
19 юни 2020 10:27
Гост

Аз съм либерално настроена жена и не харесвам тези квалификации! Грозни са!

Жорко
Жорко
20 юни 2020 1:40
Гост

Сигурно и вие сте доста грозна мадам, но това не пречи квалификациите да са истина. На фактите не им пука за вашите емоции и за това как се чувствате. Ако смятате, че думите нараняват, то е необходимо да преосмислите ценностната си ситема.

Bobi M
Bobi M
19 юни 2020 10:27
Гост

Писна ми с тия разделения на цветове и сексуални ориентации. Ако иска да спи с коне. Какво ни бърка

Анонимен
Анонимен
19 юни 2020 11:29
Гост

Царе сме в това отношение. Да си врем носа в чуждите работи.

Жорко
Жорко
20 юни 2020 1:43
Гост

Да, как може психическото и физическото здраве на тези около нас и на държавата ни като цяло, да ни засяга по някакъв начин?

Бабикян
Бабикян
01 октомври 2020 5:07
Гост

Да спи и да не се събужда

Шумковски
Шумковски
19 юни 2020 10:25
Гост

Недопустимо е да се проверява дали даден човек е гей или не. Какво значение има с кого си ляга. И от кога това е нарицателно за прблем?

Cerkov
Cerkov
19 юни 2020 10:26
Гост

От както свят светува. Освен ако не е завоевател и нямаш право да коментираш с кого си ляга

Dimo
Dimo
19 юни 2020 10:54
Гост

В България много хора са с остарели разбирания. Не могат да се пречупят и това е!

Вили
Вили
19 юни 2020 10:57
Гост

Разбирам това да е така за хората по селата например и то по-възрастните. Обаче в София някой млад човек като почне да се превзема…

Щефан
Щефан
19 юни 2020 10:25
Гост

Е те са написали, че е ГЕЙ е така. Просто да го уязвят навярно

Златимир
Златимир
19 юни 2020 10:23
Гост

Всички сме наясно, че днес законите не са, както са били преди 20-30 години. Има си наказания и не може да съдиш по това дали някой е гей или не. Искам да кажа, че познавам гейове и те са далеч над нивото на обикновените бачкатори по София и тенекиени глави примерно

Бабикян
Бабикян
01 октомври 2020 5:21
Гост

Тези не са от гейовете -Това са си баш педерасти -от тея миризливите, дето не им пука за нищо и светът им е длъжен че нямат пишки и трябва да -правят това ,което правят ….

Попов
Попов
19 юни 2020 10:22
Гост

Стига с тия разделения на пол бе. Не се ли научихте вече.

Daniel
Daniel
19 юни 2020 10:22
Гост

Не само на пол и ориентация, но и на раса и цвят на кожата. Трябва да се спре, защото това не води до нищо добро.

Daniel
Daniel
19 юни 2020 10:21
Гост

….конвенцията за правата на човека, реши СГС“
Какво иам да решава СГС? Това е пределно ясно и на децата вече

Анонимен
Анонимен
19 юни 2020 11:30
Гост

Излагат се с това решение.