Ден след като Върховният административен съд (ВАС) заяви на МВР, че това, че не може да си събира пътните глоби, не е основание да ограничава свободното движение на гражданите и да ги спира за проверка на границата (повече за акта на ВАС виж тук), вътрешният министър Христо Терзийски направи първи коментар за решението.

Попитан от Нова телевизия дали след като съдът е постановил, че с проверките на границата се нарушават права, практиката на МВР е преустановена, Терзийски заяви: „Ние сме длъжни да изпълним всяко едно съдебно решение, но първо искам да отбележа, че това съдебно решение касае три ГКПП. Това са само пунктовете на гръцката граница. Ние сме категорични“.

Както „Лекс“ писа, с определението си ВАС действително нарежда преустановяването на проверките на два пункта с Гърция – „Кулата-Промахон“ и „Илинден-Ексохи“, тъй като само за тях е подадено искане за преустановяване на неоснователни действия.

В него обаче върховните съдии недвусмислено посочват, че практиката да се възпрепятства пътуването на хора, които имат неплатени глоби или невръчени актове, противоречи на Конституцията, правото на ЕС и на Европейската конвенция за правата на човека. И специално подчертават, че според основния закон всеки има право да напуска пределите на страната и то може да бъде ограничено само със закон за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.

Отделно от това ВАС констатира и че няма нито един закон или друг нормативен акт, който да дава право на Гранична полиция да извършва такъв контрол.

И директно заяви в определението си: „Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната“.

Ето как министър Терзийски коментира днес: „Решението на ВАС пък ни дава така много добри насоки, явно ние имаме пропуски при изготвянето на нашата нормативна база. Ние не го правим с цел да спрем някого да отиде в Гърция на почивка. Приоритет на министерството е пътната безопасност. Не е за глобите. Целта е глобата да дисциплинира шофьора така, че той да кара много по-внимателно. Броят на жертвите на пътя, може би над 85-90%, е от несъобразената скорост, а това което даваме като глоби и връчваме на границата са над 90% електронни фишове за скорост“.

Както е известно обаче на границите се случва именно това – хората, които имат неплатени задължения и откажат да ги платят на място, не са допускани през пунктовете. Отделно останалите граждани, които нямат задължения към КАТ, пък трябва да чакат с часове, тъй като новият контрол доведе до огромни опашки.

Коментарът на министъра днес обаче засега не показва, че МВР ще се откаже от контрола за пътни глоби на границата по останалите пунктове, за които няма изрично разпореждане на съда.

Както е известно, делата срещу тази практика продължават. Първото е по отрицателен установителен иск (на основание чл. 128, ал. 2  от АПК) срещу министъра на вътрешните работи, директорите на граничната и националната полиция и шефа на ОДМВР-София. По него беше поискано от съда да установи, че четиримата нямат правото да извършват и да възлагат системни проверки за невръчени и неплатени наказателни постановления и електронни фишове по Закона за движение по пътищата (ЗДвП) при преминаване през ГКПП. А второто е да бъде прогласена нищожността на неизвестния акт на министъра на вътрешните работи, с който са променени редът и организацията за осъществяването на граничен контрол при преминаването през ГКПП чрез въвеждането на тези проверки.

Чака се произнасяне и на Конституционния съд срещу двете  разпоредби от ЗДвП, според които МВР има право да отнема временно шофьорски книжки и спира от движение автомобилите на хора, които не са си платили глобите.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 ноември 2020 17:07
Гост

Кефи ме как го е казал министъра на ВР : „Приоритет на министерството е пътната безопасност. Не е за глобите…“ Да бе, въобще не е за глобите. Затова катаджиите използват какви ли не хитроумни способи, да се скрият и да маскират триногата така, че да я видиш, когато вече е късно. Ако на МВР приоритет беше безопасността на пътя, а не събирането на глоби, достатъчно ще е преди скатаните триноги и полицейски коли из локалните платна, да сложат големи знаци с предупреждение, че отсечката е контролирана, и веднага по-голямата част от шофьорите ще намалят скоростта. Но така няма се пишат… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2020 17:13
Гост

Началниците им слагат като норма брой актове. Не е важно дири да са основателни, а да ги има. Глоби и статистика, тва е.

PE2
PE2
13 ноември 2020 16:54
Гост

Едно време нямаше проблеми с връчванията защото връчителите получаваха процент. От както го премахнаха вече никой не могат да намерят. Сега проблема е се изхарчиха милиарди, а електронно управление НЯМА. В другите държави хората постоянно получават съобщения, как да си намалят или да си възстановят данъците. Има комуникация на администрацията с гражданите и съответно няма неоткриваеми. При нас действа мутринския манталитет. Вижте и за Ковида администрацията счита че работата и се свежда до издаването на заповеди, отнемане на права и налагане на санкции. И ако има нещо гражданите са виновни. Тоталитаризма премина в мутризация на държавната власт, която използва само… Покажи целия коментар »

Коко-Роко
Коко-Роко
13 ноември 2020 13:16
Гост

МВР не са по четенето на закони, камо ли на съдебни решения! Лошото при тях е, че и не обичат да си мълчат, те са като петли – ако трябва ще се качи и на купчина тор, но ще кукуригат … Решението е ясно, защо им беше да се обаждат, да си го спазват и да не се обаждат, за да не създават повече бъркотии, ама те …

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2020 11:14
Гост

По-вреден от Цветан Цветанов нямаше начело на МВР и още си паатят там А да не говорим, че така или иначе в МВР не са от най-умните

Павлин
Павлин
14 ноември 2020 16:53
Гост

Какво е направил Цветанов изобщо, докато е бил начело на МВР? Дори нещо добро да е. Аз го помня единствено с PR акции с глупави имена и публичното обявяване на този и онзи за престъпник, които в последствие осъдиха държавата за това. По същия начин сега действа и Гешев, който даже собствен YouTube и прочие канал си има, за да се саморекламира. Да не би да не остане посещение в някое село недокументирано.

Nikolov
Nikolov
13 ноември 2020 11:13
Гост

МВР не умее да мисли, а ние живеем в полицейска страна благодарение на темерути, като Борисов и Цветанов

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2020 11:12
Гост

Това, че МВР и държавата, като цяло не е влязла още в дигиталната ера е проблема, както на държавата, така и в частност на МВР и събираемостта на глобите им

Нешев
Нешев
13 ноември 2020 11:12
Гост

Много тъпо решение на МВР беше това по границите да спират за неплатени глоби. А не може ли на мейл да сеполучават тия глоби. аз лично не знам сега имам ли глоби или не, защото съм примерен шофьор и всяко ограничение бива спазвано, но пак не знам дали някой не се е заял с мен и не ми е натресъл едни 30 лв. за нещо си

Ано
Ано
13 ноември 2020 11:54
Гост

Онлайн може да гледаш за глоби, освен ако не си компютърно неграмотен.

Tobby
Tobby
13 ноември 2020 15:10
Гост

Ако искаш и в Инстаграм да ти го пращат? Като си толкова примерен шофьор, както казваш, какво се чудиш дали имаш или нямаш глоби? Ако действително си толкова примерен, значи би следвало да нямаш глоби. Няма кой да ти „натресе“ така едни 30 лв. за няма нищо. Ако имаш такива опасения, значи едва ли си от толкова примерните шофьори. А и да не говориме, че на всеки се случва да наруши някое правило.

Bobi M
Bobi M
13 ноември 2020 11:11
Гост

Тук се гледа най-лесния и мутренски метод. Кой управлява ганиците? МВР? МВР имат пари да вземат от теб. Чудесно. Ще ги дебнем на границата. Което пак е тъпо ма тъпо, защото много нарушители не минават границите изобщо. Защо да го правят, като те нямат обща култура и не ги интересува чужда държава и обогатяването на душата. Дай му на слънчака и да кара до там с 200 …

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2020 11:09
Гост

Точно нарушение на правата на човека е. Да питат компетентните органи как могат да си събират глобите. Най-лесно е да расте глобата за неплащане след 20 дни и после пак след 20 – 30 дни. И накрая да се стиген до съд. за едни 100 лв глоба ще се докарате ли до Съдя изпълнител?

Bobi M
Bobi M
13 ноември 2020 11:09
Гост

Баш. Но това няма кой да го измисли. За тях е най-коректно и бързо да те склецат на границата и да те напъват да си платиш

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2020 11:55
Гост

Даваш акъл, а пишеш съдия – „съдя“, клета майка България.

Койчо
Койчо
13 ноември 2020 11:09
Гост

И сега шапкарите ще продължат да спират хората на всички граници, без гръцката – така го тълкуват и докато се правят на ударени – разбрали, недоразбрали, ще го отнесе бая народ.

Пич
Пич
13 ноември 2020 11:10
Гост

Ченгетата се правят, че не разбират, че определението е окончателно и трябва да прекратят практиката веднага. Не, че някой в момента пътува към Гърция.

Stratiev
Stratiev
13 ноември 2020 11:08
Гост

Бе ползата от полицай и военен е само когато има извънредно положение. Иначе в нормална обстановка тия са деградантни и затова им се измислят по света различни военни конфликти, че да ги занимават с нещо, иначе каква работа имат? Да маршируват и да точат оръжието

123
123
13 ноември 2020 12:22
Гост

Ама ако дойда и ти набия един чимбер в муцуната ще викнеш 112 нали? палячо

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2020 11:07
Гост

военните и полицайте не смятам, че могат да мислят. Когато е раздаван ум, те са били някъде другаде. Знаят само да разчитат на груба сила и на техните „сратегии“ евентуално!

Ananieva
Ananieva
13 ноември 2020 11:07
Гост

Опредленео МВР не мисли!

шапкарче
шапкарче
13 ноември 2020 10:59
Гост

Ченгето си е ченге, то не може да мисли. Знае само да казва Тъй вярно. Но за съжаление благодарение на гениите Бойко Борисов и Цветан Цветанов се научиха да не уважават съда – баш органа на който цялата държава трябва да вика тъй вярно

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2020 10:57
Гост

Ако някой се чуди как изглежда една полицейска държава, да погледне през прозореца – министърът на вътрешните работи е с официално становище, че законът не го интересува, гражданите мълчат.