Прокурорската Комисия за атестирането и конкурсите е изискала допълнителна информация от Специализираната прокуратура за делата на Иван Гешев, за да отговори на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който поиска информация за качеството на работа на кандидата за обвинител №1 . Това съобщи шефката на КАК Даниела Машева в интервю за БНР.

На въпрос защо се е наложило комисията да поиска допълнителни данни и не е ли трябвало да разполага с тях преди да изготви доклада за професионалните качества на Гешев, Машева заяви: „Разполагахме с тази информация, когато беше изготвен докладът, но той е структуриран по обобщена информация. Сега получихме официална справка от Специализираната прокуратура“. Вчера от там са отговорили, че през двете години, през които Иван Гешев беше ръководител на СП, заедно с още двама прокурори е внесъл обвинителния акт по делото КТБ.

Днес КАК се събира на извънредно заседание, за да обобщи информацията, която ще бъде изпратена на Панов. Машева поясни, че в данните ще има справки и за изхода на 230-те дела, по които е работил Гешев в Софийската районна и Софийската градска прокуратура – дали те са приключили със споразумение, дали по чл. 78а от НК или са протичали по общия ред. Не стана ясно обаче дали в отговора до Панов ще се съдържат данни за оправдателните присъди по актове на Гешев, има ли върнати от съда дела и на какво основание.

Даниела Машева посочи, че наред с тази информация, на председателя на ВКС ще бъде изпратена и последната атестация на Гешев, която е от 2014 г. и е с оценка „много добра“. В отговор на въпрос добави, че няма данни през последните години да има влошаване на работата на кандидата за обвинител №1.

Тя подборно обясни и как точно ще протече денят 24 октомври, когато Пленумът на ВСС ще изслуша Гешев. Като съобщи, че до момента са получени 91 становища и въпроси към кандидата като 73 от тях са или положителни за номинирания, или са с призив за провеждане на процедура в съответствие на закона и недопускане на външно вмешателство. Отрицателните становища са 12.

Писмени въпроси са отправили от Асоциацията на прокурорите в България, сдружение „Обществен съвет за правосъдие“, гражданско сдружение „Боец“, Българския институт за правни инициативи, Българския хелзинкски комитет, Камарата на следователите, инициатива „Правосъдие за всеки“, фондациите „Български адвокати за правата на човека“, „Антикорупционен фонд“ и „Институт за пазарна икономика“, както и от Софийския адвокатски съвет. До момента Гешев е отговорил писмено само на ГД „Боец“.

Въпросите са много, те ще бъдат обобщени на заседанието на правната комисия на ВСС в понеделник. Според правилата председателстващият заседанието на Пленума трябва да ги зададе на изслушването.

На въпрос дали изслушването на кандидата е важно за начина, по който ще гласува тя, като част от Прокурорската колегия на ВСС, след като те са номинирали Иван Гешев за главен прокурор, Машева заяви: „Аз нямам основание да променям позицията си, но изслушването е много важно, тъй като то ще даде отговор на всички тези въпроси. До настоящия момент аз не съм разговаряла с г-н Гешев и не съм чула неговата позиция по всички тези въпроси. Наистина е много важно как ще се представи той. Това ще дооформи моята позиция да подкрепя или да не подкрепя тази кандидатура„.

И посочи, че нейната нагласа е на 24 октомври да има избор на главен прокурор.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 октомври 2019 9:01
Гост

Машева = огромно разочарование!

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2019 21:51
Гост

Препълнено е с администрация – които – уж се затичват да свършат работа и – накрая превъзбудено обясняват- че – световната криза е попречила.

Хубав човек – интелигентен – приятен – но кух.

Като юрист има ли елементарни познания – поне в областта на Наказателното право. За процеса не го питаме.

Ми – то на практика Бай Тошо не си е отишъл – само сметките за парното малко са се вдигнали.

С какво се различава посредствеността – некадърността и квадрилогията на невежеството от тогава и сега или изобщо.

ГЕШЕВТАРОВ
ГЕШЕВТАРОВ
19 октомври 2019 9:17
Гост

Цирк с пълна програма ! Очакваме клоунадата, която обаче ще разплаче публиката.

New
New
18 октомври 2019 22:40
Гост

Докладът бил структуриран
ПО ОБОБЩЕНА ИНФОРМАЦИЯ!!!?
И кой така просто си я обобщи??

По-бързо
По-бързо
18 октомври 2019 15:08
Гост

На всички ни е любопитно какво пише в доклада за професионалните качества на нашия приятел Гешев. Хайде, стига се бавихте!

Съгласен
Съгласен
18 октомври 2019 15:09
Гост

Наистина, това мотаене при такава важност и толкова голям обществен интерес за избора на главен прокурор, е крайно неприятно!

Конспиратор
Конспиратор
18 октомври 2019 15:10
Гост

А дали не е нарочно, тъй като времето изтича и без това.

Накануне
Накануне
18 октомври 2019 15:07
Гост

Напрежението расте, играта навлиза във финалния етап…

Очакване
Очакване
18 октомври 2019 15:06
Гост

Ами много добре, сега остава да получим достъп и ние до тая информация. Очаквам да не ни държат в неведение.

без страх
без страх
18 октомври 2019 13:31
Гост

Прави ли ви впечатление, че КАК са изискали данни за качествата на кандидат-главния прокурор единствено от специализираната прокуратура, където голяма част от делата са висящи, а и не той участва в тях в качеството на държавен обвинител?
Интересно каква справка ще предоставят на Лозан Панов и дали тя ще съдържа сведения на конкретно поставените от него въпроси. Май на ВСС ще им е необходимо доста време, а то е на изчерпване….
Ей на, 24-ти неуморно чука ли чука….

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2019 13:21
Гост

Цялата процедура, която няма как да бъде избегната, цели само двете страни на барикадата да се покажат и едните да си излеят мъката, а другите да се бият в гърдите.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2019 13:19
Гост

И какво, ако единственият кандидат не се представи добре на изслушването? Че той направо може да не отиде, ако иска, така и така няма конкурент и какъвто е – такъв е. Защо въобще ни занимават?

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2019 13:17
Гост

Чиста формалност, която няма да промени нищо, измиване на ръце.

надежда има
надежда има
18 октомври 2019 13:15
Гост

все още не е късно ББ да се обади във ВСС и да каже, че избор няма да има. дори след това мистериозно посещение в сащ на кандидата.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2019 13:16
Гост

Ти си наивник.

бутафория
бутафория
18 октомври 2019 13:09
Гост

Всичко е театър, всичко е бутафория. Трудови колективи от всичките МВР-ета и всичките ТКЗС-та по земята написаха колко е убав Гешев. От другата страна на барикадата са дежурните – бхката и бойци, които отдавна са загубили всякакъв авторитет, а някои от тях не са го и имали

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2019 12:38
Гост

За положителните и отрицателните становища разбрахме. Обаче останалите 6 какви са? Около, или смесени?

правна лудост
правна лудост
18 октомври 2019 12:32
Гост

леле майко, това си е чисто признание, че са писали становище 5 за 4! иначе мачът отдавна е свирен и без 91 становища

Черната овца
Черната овца
18 октомври 2019 12:07
Гост

И все пак някои имаха доблестта да изразят лично мнение и да дадат отрицателно становище. Браво!

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2019 12:03
Гост

Някой да се съмнява, че моралният и етичен Гешев ще отговори перфектно на всички въпроси.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2019 11:57
Гост

Каква е тази атедтация от преди пет години? Колко вода е изтекла от тогава.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2019 11:51
Гост

Много добре. Дано обаче КАК да не са предубедени.

без страх
без страх
18 октомври 2019 12:44
Гост

Като зная как се попълват атестационните „картони“, а и колко обективно е дадена „характеристиката“ за единствения кандидат-главен прокурор, тръпки ме побиват….
За огромно съжаление, изходът от този кОнкурс е предрешен….
Народът го е казал – трудно се пуска кокал….