Опит да бъдат надхитрени перачи на пари, доведе до разкриването на схема за милиони евро с главни действащи лица екип от млади юристи, един агент на ДАНС, стотици роми и чужденци, търсещи офшорно убежище за парите си, но преди това ескалира до палеж, отвличане и заплахи с пистолет.

За случая като от криминален роман разказа днес окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Как роми си взеха „техни“ 39 000 евро

На 19 септември в Пловдив е подпален магазин за моторни масла. Това е единственото събитие от криминалната схема, станало обществено достояние до днес. То оказва се не е послание за търговците на масла, а до собственика на помещението, което те ползват под наем. Самият той е принуден да се свърже с полицията, тъй като след палежа получава заплашителни съобщения по Вайбър, в които му е даден срок да върне 39 000 евро. Мъжът се казва Костадин Танев. Той много добре знае какви са тези 39 000 евро.

Преди време Танев се запознал с ром, който му споделил, че ходил в лъскава кантора, където подписал документи, че е собственик на дружество. Разказал му и че по сметката на фирмата постъпват пари. Така двамата решават да изтеглят сумата от банката, която де юре е на рома и „дърпат“ общо 20 000 евро.

Нещата се получават и Танев решава, че трябва да намери и други роми от схемата с фирми на подставени лица и да изтеглят парите и от техните сметки. Двамата с приятеля му ром дори ходили до Германия, за да накарат един от тях да го направи. Накрая успели да изтеглят общо точно въпросните 39 000 евро, за които след палежа на магазина Танев получава срок от една седмица да върне.

Да имаш печат на КФН и как флашки заминават в тоалетната

Заплахите идват от управителя на софийска фирма, същата, в чийто лъскав офис на бул. „Шипченски проход“ са водени стотици роми, за да бъдат регистрирани фирми на тяхно име, твърди прокуратурата, но засега не съобщава как се казва тя и какво е името на собственика ѝ, а само, че офисът ѝ е на бул. „Шипченски проход“ и има „капитал“ в наименованието си.

„Те са ставали собственици на търговски дружества, по които са протичали преводи от чужбина на огромен брой парични средства. Още не мога отговоря колко, но става въпрос за милиони“, каза окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. По думите му схемата е била следната: Чужденци от държави, в които законодателството не им позволяват да превеждат пари в офшорни зони се свързват със софийските консултанти. Те от своя страна намират ром, на чието име регистрират фирма в България. Ромът издава пълномощно на чужденеца да се разпорежда с финансите на фирмата. После пък тя се влива в офшорно дружество и така се заобикаля забраната чуждият гражданин да превежда пари в офшорни зони. Действителният собственик чужд гражданин определял с какъв предмет да се регистрират българските фирми. Има включително и такива с дейности в областта на космическите технологии, каза Попов.

„До момента е установено, че три лица буквално с микробуси са карали лица от ромски произход във въпросната кантора“, посочи той. И обясни, че в петък е извършено претърсване в софийската фирма, където са открити документи за регистрацията на стотици дружества на подставени лица.

„При влизането на полицията и следствието в кантората е започнало масово унищожаване на документи, малко преди това и изхвърляне на флашки в тоалетните и мивките“, съобщи окръжният прокурор на Пловдив. Но посочи, че разследващите са успели да предотвратят изчезването на доказателствата.

„Намерени са и три печата, които вероятно ще се окажат неистински – на мобилния оператор А1, на ЧЕЗ и на Комисията за финансов надзор“, информира Попов за друга находка при претърсването и коментира: „Разполагайки с печат на КФН, като знаете за какво отговаря тази комисия, можете да си представите каква дейност е развивало софийското дружество“.

Млади юристи със свой агент в ДАНС

Окръжният прокурор на Пловдив каза, че служителите на фирмата, а и собственикът ѝ, са млади хора, които се представят за юристи и икономисти с дипломи от световни университети. „Най-големият е 85-и набор“, каза той.

Прокуратурата обаче е установила, че тези млади хора са имали свой човек в ДАНС. Той е един от задържаните по случая и има обвинение за престъпление по служба. Ролята му била да прави цялостно проучване на ромите – потенциални собственици на фирми, в масивите на МВР и спецагенцията. „Информацията се използвала от въпросното софийско дружество, което действало чрез трима дилъри, които да намерят тези лица и да ги закарат в София, за да бъдат регистрирани фирми на тяхно име“, обясни Румен Попов. Като каза, че е била възстановена изтрита комуникация между служители на фирмата с директни заявки към дилърите, гласящи:

„Намери ми циганин, изпрати му личната карта“.

Именно благодарение на „връзката“ си в ДАНС фирмата успяла да стигне до Костадин Танев, за да си потърси парите, като преди това минали през отвличане и заплахи, включително и с пистолет.

На 9 септември от софийската компания установяват, че липсват пари от сметките на фирми, които менажират. Първо потърсили рома, на чието име е регистрирана първата, от чиято сметка изчезват пари. Той обаче бяга и след като не успяват да го хванат, хора от фирмата, включително и собственикът ѝ, с три автомобила стигат до майка му в с. Войводиново. „Следва нейното отвличане, заплашване с пистолет и пребиване, докато е принудена да позвъни на сина си, за да им каже на кого е дал парите. Той казва имената на собственика на запаления магазин за масла“, разказва Попов. По думите му собственикът на софийската фирма лично е участвал в това, като самият той е заплашвал възрастната жена с пистолет.

Така на 19 септември служител на софийското дружество се свързва с човека в ДАНС, „работещ в областта на финансовата сигурност“ и му поръчва да бъде направено пълно проучване на Костадин Танев. „Приемете, че това включва всичко, което се съдържа за всеки един от нас в масивите на МВР – имоти, роднини, задгранични пътувания, МПС“, обясни Попов.

Следва палеж на магазина и заплахи към Танев, буквално 30 минути след като е влязъл в България от Турция. Отправени са закани към него, съпругата му, децата им и близка приятелка на семейството, в които има изчерпателна информация за буквално всеки техен адрес, за придвижването им от Турция. Тогава Танев се уплашил и се обадил в полицията.

От думите на Румен Попов става ясно, че столичните консултанти, които се представят с престижни дипломи на юристи, може да се окаже, че всъщност дори не са учили „Право“. Така собственикът на фирмата, който е сред задържаните, при разпита си казал на разследващите, че всъщност е със средно образование.

Засега обвинения имат петима души, а четирима са в ареста. Задържани са агентът на ДАНС, собственикът на фирмата, един от дилърите и един охранител, а служител в кантората е освободен срещу гаранция. Издирват още хора.

„Основната насока на разследване оттук нататък е пране на пари“, каза окръжният прокурор на Пловдив. По думите му разследващите ще работят и по това да установят кой е предупредил служителите на фирмата, че се готви акция в офиса ѝ, тъй като унищожаването на документи било започнало преди влизането на разследващите.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Куелю
Куелю
01 октомври 2019 13:31
Гост

Сайта им вече не работи

Регистрация на фирма | Кепитъл консултинг – Capital Consulting
Начало; Регистрация на фирма … Българското ООД (Дружество с ограничена отговорност) е възможно най-добрата правна … Гео Милев, бул Шипченски проход 18, ет.

ОПГ
ОПГ
01 октомври 2019 13:24
Гост

Млади юристи и икономисти с два пръста чело и 40 санта ръка. Интересно как са успели да привлекат чуждестранните инвеститори. И защо по случая не работи спецпрокуратурата??

Така е
Така е
01 октомври 2019 10:16
Гост

9 ЮФ бълват стотици юристи всяка година. Абсурдно е да се смята, че всички са с висок морал и ще влязат в правия път, заемайки общественоползени позици!

К. Петрова
К. Петрова
01 октомври 2019 10:17
Гост

Е, тези само са се представяли за юристи, май всъщност не са?

Лошо
Лошо
01 октомври 2019 10:18
Гост

Това е по-лошо, г-жо, защото очевидно всеки може да се представя за какъвто си иска, да развива каквато си дейност иска и да си действа така с години.

Страшно
Страшно
01 октомври 2019 10:14
Гост

За мен най-проблемно в целия сценарий е, че няма гаранции за моралните устои на служителите в ДАНС. Там се знае всичко за всеки и буквално може да бъде сринат всеки гражданин – физически и/или психически от техните служители. А явно няма контрол върху информацията, която достъпват и преглеждат.

Контрол!
Контрол!
01 октомври 2019 10:15
Гост

Действително, било е установено какво гледа и прави този служител, чак след като са почнали да разследват схемата. Преди това никой не го е питал какво гледа, защо го гледа, защо проверява този или онзи човек, близките, децата му….

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 23:10
Гост

Добре де, тази схема с ромите се изтърка. Не може ли да се спре тази порочна практика с фирмаджите- фантоми.

Мишо
Мишо
30 септември 2019 23:11
Гост

Как? Нали трябва да ги интегрираме.

Октопод
Октопод
30 септември 2019 21:19
Гост

Да изфабрикуваш печат на Комисията за финансов надзор и да минава за легален. Италианската мафия пасти да яде.

Джаро
Джаро
30 септември 2019 20:08
Гост

Стига бе! Това е като сюжет за екшън.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 20:02
Гост

Какъв тандем само! Юристи, вишисти и роми. Всъщност последните са навсякъде
Даже и първа топка при изборите. Калво ли не прави човек за някое и друго кебапче иши 5 лева.

данс with me
данс with me
30 септември 2019 18:02
Гост

колко е бил хонорарът на онзи в данс? службите ни са разграден двор и се използват за частни интереси от години, срам и позор! този освен това надали е единственият. а начинът, по който се е разплела схемата, демек онзи хитрецът сам се е опалакал като се уплашил показва и другият проблем – че такива схеми у нас няма кой да ги излови

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 20:04
Гост

Има разбира се, но нямат желание, защото и те са до шията в кацата с мед.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 17:06
Гост

В Пловдив поне Прокуратурата е по-сериозна, в сравнение със софийските например.

Полурасист
Полурасист
30 септември 2019 16:58
Гост

Не, че нещо, ама остана ли циганин да не е „регистрирал“ фирма за пране на пари и точене на ДДС?

Заро
Заро
30 септември 2019 16:56
Гост

Отдавна разправям, че юристите станаха прекалено много и просто няма място за всички в служба на правото и законността.

въпросче
въпросче
30 септември 2019 16:55
Гост

Тука има всичко, бе! Офшорки, цигани, отвличане, палеж, патлаци… Казвайте името на фирмата, да не се окаже адвокатска кантора?

изстрел в тъмното
изстрел в тъмното
30 септември 2019 16:58
Гост

хм, съвсем така на посоки, ама като чукнеш в гуглето излиза капитал консултинг на шипченски проход и баш с това се занимават, ама е изстрел в тъмното

готови фирми
готови фирми
30 септември 2019 17:28
Гост

прегледах им сайта – https://capitalconsulting.bg/bg/our-team/ екипът май отговаря на описанието, а и услугата „готови фирми“ прави впечатление. ха, изчезна! явно са те, колега – изстрелът в тъмното проработи, май 🙂

Киро
Киро
30 септември 2019 16:54
Гост

Прави ми впечатление, че в ДАНС се навъртат доста съучастници на престъпници. Мине, не мине време и изскача някой агент, който си доработва с разни схеми.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 16:56
Гост

В ДАНС по принцип ги взимат по-умни и образовани и бързо научават схемите. Изкушението явно е голямо, а заплатите малки.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 16:57
Гост

Не е въпрос на заплата, не са толкова ниски, колкото реват. Въпрос е на човешки качества, морал, отговорност и т.н. Просто отдавна няма полицаи по душа, колкото и тъпо да звучи това.

Ужас
Ужас
30 септември 2019 16:53
Гост

Когато не лови ученици, ДАНС работи за себе си

OSl
OSl
30 септември 2019 16:51
Гост

Ееей, всеки е опитал да се изкара по-хитър от другия, ама ще има ли преследване и на чужденците?

Тартюф
Тартюф
01 октомври 2019 13:21
Гост

Кой знае и те какви мафиоти са, инвеститори от Сицилия със запорирани сметки..

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 16:50
Гост

Брей, опасни мозъци тези младежи, хем схемата класика, хем с подобрения. Браво! За затвора са, разбира се.

роми, римляни и всичкото цигани
роми, римляни и всичкото цигани
30 септември 2019 16:48
Гост

Да не се окаже, че и техните дипломи са като на собственика… Това явнои е била работеща идеално и необезпокоявано схема докато онзи хитрец не е решил да гепят кинтите с циганина, егати сериала!

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 16:48
Гост

схемата баш българи са си я забъркали, ромите са само статисти

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 16:35
Гост

млади юристи в затвора ще има ли

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 16:35
Гост

Класическа схемичка