Пролетна вечер, малко след полунощ в центъра на София, непосредствено до НДК. 24-годишният Радослав Божинов излиза от концерт и опитва да спре такси на бул. „Фритьоф Нансен“, но заради паркираните коли трябва да слезе на платното, за да бъде забелязан.

До него спира червен „Опел Астра“ с двама непознати мъже, а единият го пита през отворения прозорец какво прави на платното. Божинов отговаря, че чака такси. Единият мъж излиза от колата и тръгва към младежа. Показва за секунда карта, като казва, че е полицай. Но Божинов не успява да я види. Непознатият иска неговата лична карта. Младият мъж му я показва и я прибира. Непознатият нарежда да му я даде. Божинов отговаря, че не знае той кой е, не е видял неговата карта и се обръща, за да се отдалечи. Това изнервя мъжете, единият тръгва след него и му извиква да се качи в тяхната кола. Бързо го настига и му слага белезници на гърба, независимо от съпротивата. Следват и няколко юмрука в лицето на Божинов, който изплашен започва да крещи: „Помощ, отвличат ме!“. Случаят е от пролетта на 2011 г., когато сигурно всеки в страната е чел и слушал за разкритата група за отвличания „Наглите“ и тактиките ѝ .

По време на инцидента с Божинов, Димитър Кременски, Павел Футеков и Петър Цанов са наблизо, защото също били на концерта. Тримата свидетелстват как видели двама непознати да опитват „да натоварят“ в червена кола момче, което е с белезници, кръв по лицето, вика за помощ и иска да бъде извикана полиция. Опитали да разберат какво става, но двамата непознати им казали да не се занимават, за да „не го отнесат“ и те. Младежите казали, че ще извикат полиция, а непознатите им отговорили, че те са полицаи, но не се легитимирали.

Тримата свидетели на случката решили, че няма да позволят на непознатите да качат момчето в колата и Цанов затворил задната дясна врата, като застанал пред нея. Започнало бутане между двете групи, при което единият от мъжете от „Опел“-а се обадил по телефона. Пристигнали служебни коли на МВР и униформени полицаи.

Едва тогава участниците в инцидента разбрали, че двамата непознати наистина са полицаи и спрели съпротивата.

Всички били откарани в полицията, а на Цанов ударили и един шамар. Още на местопроизшествието пък един от полицаите така изритал Божинов в крака, че той паднал по лице на земята в локва, защото с белезници на гърба нямало как да се предпази. При опита да се изправи, полицаят натиснал крака му и той пак паднал в локвата.

Случаят е отпреди 9 години, но съдебните дела за него още продължават. И ако в началото държавната принуда е насочена срещу четиримата младежи, сега държавата е в ролята на ответник по исковете им за обезщетения за вреди от полицейското насилие и последвалото го наказателно преследване.

През 2011 г. след разпространените снимки на обезобразения Божинов със счупени нос, зъби и подуто лице, случаят стигна и до парламента. Там вътрешният министър – тогава Цветан Цветанов, обясни, че няма никакво полицейско насилие, а Божинов и помощниците му били пияни и агресивни.

Днес безпричинното полицейско насилие вече е доказано. От решенията на няколко съдилища по случая става ясно, че то не само руши доверието в полицията, но и води до изграждане на общество, в което липсва всякаква емпатия. Отделно са и огромните обезщетения, които жертвите претендират за преживените травми, а за тях пак плаща обществото, макар осъдени да са институциите.

След първоначалните възмутени реакции от снимките на пребития младеж, който тогава работи като графичен дизайнер в БНТ и политическите коментари, случаят постепенно е забравен.

Развитието му обаче опровергава всички твърдения за пияните и агресивни младежи и за професионализма на полицаите.

Още през 2011 г. Административният съд София-град (АССГ) отменя заповедта за задържане на Божинов като незаконосъобразна и пише, че от нея изобщо не става ясно, защо е трябвало да бъде арестуван. След това срещу двамата полицаи е заведено и дело за лека телесна повреда, по което те са освободени от наказателна отговорност и са наказани с глоби.

Не знам дали Божинов успя да разбере точно какви сме аз и колегата

Младежите пък са пратени на съд за оказана съпротива на властта. Делото срещу тях приключи преди две години, когато Софийският районен съд (СРС) ги оправда, а в края на процеса прокуратурата дори не поддържа обвинението и логично не протестира оправдателната присъда.

В мотивите към присъдата на СРС се казва, че обвиненията са несъставомерни, защото никой от двамата полицаи не се е легитимирал, при положение че са цивилни, а единият дори казал след това, че „явно лицата не повярваха на това“, както и „не знам дали Божинов успя да разбере точно какви сме аз и колегата“. Друг полицай дава показания по-късно, че докато транспортирали задържаните към РПУ-то, Божинов постоянно повтарял, че „това не са били никакви полицаи“.

Според съда младият мъж е задържан без предупреждение и вместо да пазят живота му, полицаите са го пребили, а липсват данни, както да е бил пиян, така и действията му да са продиктувани от опиянение. Любопитно е, че в хода на делото става ясно, че пробите му за алкохол и наркотици в МВР-болница са изчезнали, а той твърди, че е изпил само един джин с тоник на концерта.

„От житейска гледна точка е напълно обяснимо и че Божинов не се е съгласил да изпълни и е реагирал в самозащита на конкретно извършените по посочения начин действия на двете непознати му цивилни лица“, пише съдът и допълва, че след като пристигнали обозначените коли и униформените, никой от подсъдимите не е оказвал съпротива, нито им е пречил да ги задържат.

Междувременно Радослав Божинов осъди столичната полиция да му плати 25 000 лева за незаконното задържане и за нанесения му побой.

„При безспорно установеното незаконно задържане и множеството телесни увреждания само върху ищеца, налагат извод за действия, превишаващи необходимостта от употреба на сила при задържането“, се казва в решението на Върховния административен съд, с което е присъдено обезщетението.

Мъжът е завел иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и срещу прокуратурата за незаконното обвинение, с който е поискал обезщетение от 724 000 лева, а делото е пред приключване.

Само преди дни пък мъжете, притекли му се на помощ – Димитър Кременски, Павел Футеков и Петър Цанов, осъдиха на първа инстанция прокуратурата да им плати по 15 000 лева за претърпените неимуществени вреди от водения процес. Така, до момента държавата вече е осъдена да плати 70 000 лева за безпричинния произвол на двама полицаи, а тепърва съдът ще определи и обезщетението за Божинов.

Повече няма да правят така

Но цената не се измерва само в пари. От решението на съдия Десислава Янева от Софийския градски съд (СГС), с което „помощниците“ на Божинов осъждат прокуратурата, става ясно, че има и други сериозони последици – те повече няма да помагат на непознати в беда (решението на СГС).

От показанията на близките им пред съда личи, че и тримата са приели много тежко подхвърляните твърдения, че са били под влияние на наркотици във въпросната вечер и затова са нападнали полицаи.

Цанов през цялото време коментирал случая с брат си и обяснявал, че е искал единствено да попречи на някакви хора, които биели друг човек на улицата. Затова се и намесил, но след този случай споделял, че повече не би постъпил по този начин. В решението на СГС се казва, че Цанов е преосмислил представата си за нравствените ценности, в които вярвал и конкретно за това, че следва да помага на хората в беда. Вече бил на мнение, че не трябва да се намесва.

Делото срещу четиримата объркало живота и на Павел Футеков, който бил възпрепятстван да учи в чужбина като брат си, а и не искал да общува с никого. Показания е дала майката на младия мъж, която разказва, че е възпитала сина си в родолюбие и е подчертала, че е роднина на Райна Княгиня.

„Истината накрая излязла наяве, но това били пет години и половина „ад и борба“, заради това, че той искал да помогне на един човек. Сега тя самата го съветвала да не се намесва в такива ситуации, казвала му: „Моля ти се, недей. Страх ме е тук какво може да се случи“, цитира съдът показанията на майката на Футеков.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд. Окончателни обаче могат да се окажат решенията на младите хора повече да не се намесват и да не помагат на хора в беда на улицата. Задължение, което иначе трябва да е приоритет на полицията.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Приятел
Приятел
26 юни 2020 13:32
Гост

Така ще е,докато не върнат,подсъдността на Военна прокуратура

Коко-Роко
Коко-Роко
26 юни 2020 11:52
Гост

Това с полицията беше тенденция от много време насам, която се превърна в правило. Вече са агресивни, необразовани и нагли голяма част от полицаите, за това и доверието в МВР е толкова ниско … Сега по техен път вървят и от прокуратурата. Това всичко е мързел и посредственост.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2020 11:42
Гост

Да се чуди човек, ако е на мястото на момчетата, които са се притекли на помощ как да реагира. Ценностната ни система е доста объркана.

Лили
Лили
26 юни 2020 11:44
Гост

Говори за себе си. Не е причината в нас, а в блюстителите на реда, чието поведение е чист произвол.

Дидо
Дидо
26 юни 2020 11:09
Гост

Интересно за Цветан Цветанов какво е насилие? И как може да защитава тези престъпници.

наблюдател
наблюдател
26 юни 2020 10:54
Гост

Доказано е от психолози, че в най-голяма степен полицейското насилие се дължи на комплексите, които съответните длъжностни лица избиват. И понеже българите са на челно място и по този показател, това е съвсем очаквано. Затова българския данъкоплатец е обречен да плаща на пострадалите обезщетения. Ако бяхме истински правова държава, оплакванията и съответно осъжданията и обезщетенията биха били неимоверно повече. И в такъв случай обаче данъкоплатеца няма да се събуди !

Симо
Симо
26 юни 2020 11:38
Гост

Знае ли човек? Може този полицай жена му да го бие в къщи.

6Ticata
6Ticata
26 юни 2020 10:33
Гост

И преди е имало насилие, но и ред. Ходели са да бият циганите без преичина. Като ги питаш защо? Еми ще има за какво след време. И така. Обаче ония са крали в пъти по-малко. Сега правата им да не нарушиш и те могат да те заколят, защото правата им има кой да варди. Хелзинския комитет и Цветелин Кънчев. И да не ми разправят, че те са ЗА спазване на правилата, но да няма расистко отношение, защото в един момент има расизъам не от страна на българи към цигани, а обратното!

Цветков
Цветков
26 юни 2020 10:34
Гост

Е да. Ма Циганите идват от Индия. От регион наречен Циган. Обаче българите сме си тук далеч преди тях. Та излиза, че тия пришълци имат повече права от нас.

Вили
Вили
26 юни 2020 11:14
Гост

Абсолютно! Ама нали трябва да ги интегрираме.

Olq
Olq
26 юни 2020 10:31
Гост

Ami kakwoto ni e ob]estwoto takiwa policaj proizwevda. W rezultat te sa agresiwni

Olq
Olq
26 юни 2020 10:31
Гост

Извинете за шльокавицата. Превключило се е в движение.

Цветков
Цветков
26 юни 2020 10:30
Гост

Абе аз съм виждал полицай до кофата за боклук да си мята фаса на улицата. Какво да говорим…

Podmol
Podmol
26 юни 2020 10:30
Гост

ТЕ ценностите на хората са объркани изначално ако трябва да сме точни. Надали полицията прави това.

Кирил
Кирил
26 юни 2020 11:40
Гост

За какви ценности може да става въпрос при чосвек в униформа, който вместо да пази хората ги наранява.

Qюфте
Qюфте
26 юни 2020 10:29
Гост

Ми надявам се да няма насилие, защото виждате какво се случва в САЩ, а и в Европа.

Stratiev
Stratiev
26 юни 2020 10:29
Гост

Аз адмирирам да няма насилие от страна на полицията. Обаче лошото е, че те когато правят проверка на улицата сякаш са готови на насилие. Не говоря само когато проверяват циганин. Говоря, че подхождат агресивно към стидент по физика примерно…нърд с очила и раница. И решават, че могат да си избиват комплексите върху него

Pedro
Pedro
26 юни 2020 10:28
Гост

Ами цената нали я видяхте в САЩ ?

красноречиво
красноречиво
26 юни 2020 10:26
Гост

Даааа, нагледен пример за възпитание на младежта – стой настрана, че да не те ступат ченгетата и получаваме общество от безразлични идиоти, които мислят само за себе си.