Министерството на образованието е сезирало главния прокурор във връзка с издадени свидетелства за професионална квалификация „учител“ на 170 курсисти от Италия от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, съобщи Нова ТВ. Сигналът е в резултат на проверка, извършена от МОН за период отпреди две години.

Италианците били завършили висше образование в родината си, но тъй като не притежавали педагогическа квалификация, се обърнали към Европейския политехнически университет (ЕПУ) в Перник, който от три години е собственост на университета в Неапол. Учебното заведение в Перник ги записало, но по-късно се обърнало за съдействие към Великотърновския университет, с който си сътрудничат от години, за довършване на обучението. Причината била, че ЕПУ нямало акредитация за обучаване на педагози.

Курсистите били приети в старата столица, изкарали съответното обучение и накрая получили свидетелства за придобита професионална квалификация „учител“.

От Министерството на образованието обаче твърдят, че италианските курсисти били записани незаконно от университета в Перник. МОН препоръчало на Великотърновския университет „да обезсили” издадените свидетелства, който обаче не видял проблем с обучението на италианците. Такъв не вижда и ръководството на Пернишкия университет.

Накрая казусът се озова в прокуратурата.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пвтров
Пвтров
09 юли 2018 9:48
Гост

След като ЕПУ няма акредитация за обучаване на педагози, защо е приел студентите изобщо.

Anonimen
Anonimen
09 юли 2018 9:43
Гост

Лош избор на ВУЗ, точно в Перник. Или италианците просто са решили, че така ще избутат по- лесно.

Минувач
Минувач
09 юли 2018 8:29
Гост

Голям зор да станат учители.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2018 8:28
Гост

Не виждам защо да са записани незаконно?