Сложен казус, свързан с дейността на акционерното дружество „Кюстендилска хрущялка“, определи тази година победителите в Националното състезание по гражданско и търговско право „Кристиан Таков“.

Първото място на финалите, които се проведоха на 11 и 12 май 2019 г., спечели отборът на СУ „Св. Климент Охридски“ в състав Александър Лешев, Никола Златарев, Асен Стефанов, Тихомир Рачев. На второ място остана отборът от СУ в състав Цвета Гаврилова, Домна Манчева, Любомир Кючуков, Любослав Хинов (пълното класиране виж в карето).

В състезанието взеха участие общо 19 отбора, съставени от студенти от 3 до 5 курс от юридическите факултети на Великотърновския университет „Кирил и Методий“ (ВТУ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), и Варненския свободен университет „Черноризец храбър“ (ВСУ) и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

То носи името на известния преподавател от СУ доц. Кристиан Таков, който почина през 2017 г., но остави дълбока следа у всички свои студенти и колеги. Целта на състезанието е да възпитава и развива у участниците висок морал и професионална етика, както и писмените и ораторските умения, които са незаменима основа на юридическата професия.

Тази година Националното състезание по гражданско и търговско право беше открито от Меглена Антонова, председател на Сдружението за международни състезания по право, която пожела на студентите да не се колебаят смело да се впуснат в този тип предизвикателства, като страстта и старанието, които вложат, несъмнено ще им се отплатят многократно един ден, като професионалисти.

Правилата на състезанието предвиждат провеждането му в два кръга – предварителен писмен тест и финални устни кръгове. Тази година на финалите се класираха 8 отбора от СУ, УНСС и ВТУ. Финалните кръгове се проведоха в два последователни дни в Съдебната палата в София, като присъстваха над 90 души – гости, съдии, организатори и участници.

Финалите на състезанието се състоят в разиграване на симулиран съдебен процес пред тричленен съдебен състав върху казус от областта на гражданското и търговското право. Отборите имат възможност да участват в три мача срещу различни опоненти, като най-добре представилите се два отбора се класират на финала.

Тазгодишният казус беше от областта на търговското и дружественото право, като постави пред студентите редица въпроси, които нямат ясен и еднозначен отговор в българското търговско законодателство и съдебна практика. Сложният казус и споровете между акционерите в „Кюстендилска хрущялка“ АД („Дълбоки корени“ АД, „Дръжки“ ЕООД и „Здрава Гьостерица“ АД) беше подготвен с немалка доза чувство за хумор от адвокатите Найден Райчинов и Виктор Токушев (пълния му текст можете да изтеглите тук).

Съдебните състави на състезанието включват действащи съдии, адвокати, преподаватели и бивши участници, като съдии на финала бяха адв. д-р Деян Дунавски, съдия Васил Александров от СРС, адв. Олег Темников, адв. Найден Райчинов, съдия Николай Марков от ВКС, адв. Виктор Токушев и доц. Боряна Мусева.

Състезанието беше закрито с възпоменание на споминалите се през изминалата година съдия Никола Хитров от ВКС и доц. Емил Георгиев от СУ за техния огромен принос, всеотдайност и подкрепа за развитието и възпитанието на младите юристи в България.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокатка
Адвокатка
16 май 2019 16:00
Гост

Винаги съм смятала, че е крайно наложително в учебната програма за студнетите по Право да се наблегне на практиката. Организирането на състезания е страхотна инициатива, но това не е достатъчно. Там се отличават най-добрите в дадена сфера, да, но те са половин процент от всички следващи. Не може да се допуска другите студенти да нямат достъп до практически занятия в следването си. Разбира се, отчитам и факта, че някои са „неспасясеми случаи“ и няма да излязат читави юрисити щом завършат, каквато и учебна методика да се приложи.

Анонимен
Анонимен
16 май 2019 12:51
Гост

Адв. Виктор Токушев, син на Димитър Токушев, корифей в областта на гражданското и търговското право, както и в сферата на капиталовите пазари. Участието му в съдебните състави и нагледният пример са от голяма полза за студентите.

Анонимен
Анонимен
16 май 2019 12:36
Гост

Интересен подход-сложен казус с голяма доза чувство за хумор.

Анонимен
Анонимен
16 май 2019 12:31
Гост

СУ отново обраха лаврите. Поздравления!

Анонимен
Анонимен
16 май 2019 15:09
Гост

Това състезание е създадено да се печели от отбори на СУ. За цялата му история, само веднъж друг университет е бил победител и то при доста съмнителни обстоятелства. Да не коментираме, че много често студентите са подпомагани в решението на казуса от преподаватели и това са потвърждавали не един и двама души от съответните отбори. Особено в предходните години не винаги най-добрите печелят, но винаги отборите от СУ са мнозинство и са бутани напред въпреки, че не са толкова добри, колкото техните противници.

А дали е така
А дали е така
17 май 2019 0:01
Гост

Това, което казвате, щеше да е вярно, ако отборите на СУ не печелеха и други състезания,а доколкото ми е известно повечето победители идват от този университет. Вероятните причини за това са публичният имидж на университета, който действително привлича по-мотивирани студенти, които, както беше посочено и по-горе съставляват 3те процента студенти, явяващи се на състезания. Не са ми известни „съмнителните“ обстоятелства, при които твърдите, че отбор на ВСУ е печелил Националното състезание, въпреки че слушах този финал (2015 г.), когато отборът на СУ загуби. Пък и ако състезанието беше нагласено, вероятно трябваше да е обратното, нали? Що се отнася до подготовката… Покажи целия коментар »