Конституционният съд (КС) образува дело за отстраняването на Валери Жаблянов от зам.-председателския пост в парламента. За докладчик по него е определен Гроздан Илиев.

Искането КС да се произнесе е на 60 народни представители от левицата.

Жаблянов беше отстранен от поста на 21 февруари, при вземане на решението „за“ бяха 110 депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Общо 71 народни представители от „БСП за България“ бяха „против“, а ДПС не участва в гласуването.

Повод за свалянето на Жаблянов от зам.-председателското място беше изказването му, че Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие.

В искането си за отмяна на решението на парламента социалистите твърдят, че  е нарушен принципът на правовата държава. Като обясняват, че в него е записано, че Жаблянов е превишил правата си, но не ставало ясно с какво, къде и как. Освен това било посочено, че той е правил това системно, но решението не казвало и в какво се изразява тази системност.

Депутатите цитират пред КС и друг мотив за освобождаването на Жаблянов – че „възпрепятства грубо реда в залата и отдаването на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим и жертвите на възродителния процес и с тези си действия демонстрира пълно неуважение към българския парламентаризъм и българския народ“. Според представителите на БСП тези твърдения са безпочвени, неверни и недоказани и определят този мотив на вносителите като измислен и абсурден.

Освен това в искането се сочи, че решението противоречи на още шест текста от Конституцията. Те са правото на всеки да допринася за функционирането и развитието на политическия плурализъм (чл. 11, ал. 1), правото на всеки да мисли свободно, да говори и действа според съвестта си (чл. 37, ал. 1), правото на всеки да има убеждения и да ги изразява (чл. 38), правото на всеки да изразява мнение и да го разпространява (чл. 39, ал. 1 и ал. 2), правото на народния представител да представлява чрез позициите, мненията и действията си не само своите избиратели, а и целия народ на основание свободния си мандат (чл. 67, ал. 1), правото на народния представител да действа, включително и да изразява позиции в публичното пространство в съответствие със своята съвест и убеждение (чл. 67, ал. 2).

„Недопустимо и противоконституционно е в една демократична и правова държава един свободен човек и народен представител, заемащ поста на заместник-председател на парламента, да бъде санкциониран чрез предсрочното му освобождаване от поста в парламентарното ръководство, само защото е упражнил своите конституционни права“, заявяват от БСП. И настояват КС да обяви решението за противоконституционно.

Коментирайте

avatar