Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) е годна да работи и да обслужва правораздавателния процес във Върховния касационен съд (ВКС), а посочените от върховните магистрати проблеми нямат критичен характер, преодолими са и не налагат спирането на работата с нея. Това реши днес Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС), който с 13 гласа „за“ и 6 „против“ прие доклада на комисия, която след остра реакция на върховните магистрати и решение на Пленума на ВКС да спре работата със системата, извърши проверка на функционалностите на ЕИСС.

„Против“ гласуваха председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков, както и Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова. Тяхното мнение беше, че обсъждането трябва да се отложи, за да може върховните съдии да се запознаят с доклада и изводите в него, да си кажат мнението, а магистратите членове на комисията да го подпишат и едва тогава той да „влезе“ на заседание на Пленума на съвета.

Същевременно стана ясно, че ВСС е обжалвал заповедта на Лозан Панов за спиране на използването на ЕИСС във Върховния касационен съд.

Проверката беше назначена, след като през юли 69 върховни съдии излязоха с изключително остро становище за ЕИСС, в което обясниха какви са десетките проблеми, които срещат при работата със системата. Освен това върховните съдии посочиха, че множество нейни функционалности противоречат на изрични изисквания на процесуалните закони. Затова те определиха ЕИСС като опасна за правосъдието (виж становището тук).

Последва и решение на Пленума на ВКС, с което предложи на председателя на съда Лозан Панов да издаде заповед, с която да се преустанови използването на ЕИСС. На 10 август заповедта вече беше факт и от следващия ден ВКС се върна към „старата“ система АСУД (виж тук и тук).

Междувременно Пленумът на ВСС сформира комисия в състав – членовете на съвета Вероника Имова и Гергана Мутафова, шефът на ВКС Лозан Панов и трите му заместнички, съдии от ВКС, IT специалисти от съвета и от съда, както и представители на фирмата разработчик „Информационно обслужване“, която да извърши проверка на посочените от върховните магистрати проблеми при работата със системата.

Проверката е била извършена между 2 и 5 август, а днес Вероника Имова представи доклада с резултатите от нея.

От пространното ѝ изложение стана ясно, че 74 от 101 от проблема са отстранени. Те са били обособени в няколко групи. Част от проблемите се дължали на непознаване на функционалностите в детайли. Във втората група били затруднения от организационен характер, към които ЕИСС като софтуерен продукт нямала отношение. В третата група били проблемите, свързани с несъответствия в разработените функционалности, нормални при интензивна експлоатация на голям и всеобхватен с множество функционалности програмен продукт като ЕИСС, които могат да бъдат отстранени, но не всички са били докладвани по надлежния ред от страна на ВКС, за да може да бъдат предприети необходимите действия. Друга част от установените проблеми били припознати от „Информационно обслужване“ и са предприети мерки за отстраняването им. А последните пък изисквали нови функционалности по инициатива на ВКС, които нямат критичен характер.

Имова заяви, че работната група подготвя т.нар. „заявка 15“, с която да се подобри системата и съществуващите функционалности, които биха улеснили дейността на ВКС при изготвянето на съдебните актове, както и за преодоляване на проблемите за отстраняване на технически грешки, които изискват съдебна процедура.

Имова посочи, че от специфичните проблеми в работата на ВКС има две задачи, чието разрешаване предстои. Едната е свързана с минитърсачка, чрез която да се търси съдебна практика, която е важна в работата на върховните магистрати. Втората е за тълкувателните дела. Вероника Имова каза, че в ЕИСС не е предвидено образуването и разглеждането на тълкувателните дела. Това е възможно да продължи в старата система и АСУД може да се използва паралелно с ЕИСС, стана ясно от думите на Имова. Тя добави, че Единната информационна система на съдилищата ще бъде надграждана най-малкото, защото се работи и по проект за заповедните производства.

Имова заключи, че за месец и половина от 101 установени проблеми 74 са отстранени. И посочи, че има представено становище от ВКС след проверката, но в него се изтъкват вече известните затруднения, а не се коментира докладът от ревизията. „Недоумявам защо колегите не дадоха оценка по всяко от 101 заявления за проблеми в своето становище. Не са взели отношение по нашия доклад“, каза Вероника Имова.

На финала тя изтъкна, че има жалба от администрацията на ВСС срещу заповедта на Панов за спиране на работата на ВКС с Единната информационна система на съдилищата. Още на 24 август тя е изпратена на ВКС, но жалбата заедно с цялата административна преписка все още не е постъпила в Административен съд София-град, което е в нарушение на чл. 152 от АПК.

Вероника Имова заяви, че от медиите знае за жалба срещу въпросната заповед и от адвокат Николай Баташки, която също не е администрирана (виж повече тук). „Недоумявам каква е причината да не бъде администрирана нашата жалба, вероятно и колегата Баташки се пита по подобен начин. Нарушен е срокът за администриране на жалбата. Заповедта е изготвена без материална компетентност на издаващия я, в закона ясно е казано кой е органът, който може да взима решенията по отношение на разработване и внедряване на електронните системи в органите на съдебната власт и това е ВСС“, изтъкна Имова.

Щях да Ви похваля на 15-тата минута, когато стигнахте кулминацията като ни представихте изводите в доклада“, отбеляза правосъдният министър Янаки Стоилов, който уточни, че изказването на Вероника Имова е продължило над 40 минути. След което даде думата на Лозан Панов.

Председателят на ВКС започна с думите, че Имова е имала смелостта да застане пред колегите си, но е демонстрирала непознаване на системата. „Това не е критика, нейната роля е организационна“, обясни Панов.

Той заяви, че ЕИСС работи по-зле от старата система, а е нормално магистратите и служителите да очакват нещо по-добро. „Процесите се забавят и това накърнява правата и законните интереси на гражданите и влияе на нормалните процеси във ВКС. Ако това е продуктът, който се предлага на съдилищата, той определено не е годен за работа в съдебната системата“, каза Панов и допълни: „ВКС не е опитно зайче и заслужава необходимите предпоставки за нормалната си работа, за да гарантира законните интереси на хората и като председател трябва да обезпеча тези условия на работа“.

Той заяви, че не приема заключението в доклада, по думите му проблемите са непреодолими и ВКС не може да работи със системата, защото използвайки я върховните съдии са принудени да нарушават законите и правилата.

Що се отнася до жалбата на ВСС срещу заповедта му, то той обясни, че тя е изпратена на АССГ.

Вероника Имова поиска да отговори, но Янаки Стоилов се притесни, че ако ѝ я даде, тя ще доминира цялата дискусия.

Започна Атанаска Дишева, която заяви, че е била ужасена, когато е прочела за проблемите във ВКС и предлаганите решения. Спря се на два от тях. В единия се казва следното: „В ЕИСС може да бъде подменяно съдържанието на подписан акт. След като процесуалните закони забраняват да бъде изменен подписан и обявен акт, ЕИСС не трябва да позволява потребител да решава дали да може да променя съдържанието на акта, независимо от предупреждаващото съобщение, което обаче не го препятства да извърши злонамерено действие“.

А вторият гласи: „Когато се подписва един съдебен акт от тройния състав трябва да има три подписа. В ЕИСС не може да се провери, когато съдия влезе по решението, за да види дали другите са подписали, нито, ако някой е правил поправки може да се види кой ги е направил“.

По думите на Дишева това са много сериозни и притеснителни проблеми, а те все още не са решени, ставало ясно от доклада и изложението на Вероника Имова.

Дишева отбеляза, че има проблем и с факта, че докладът не е подписан от върховните съдии, които са участвали в проверката, а само от Имова и трима души от администрацията на ВСС. Заради това предложи докладът изобщо да не бъде приеман, а да бъде предоставен на магистратите, „защото не може да се приеме изводът на двама-трима души от проверката“.

Цветинка Пашкунова на свой ред предложи обсъждането да бъде отложено, докато върховните съдии не дадат становище по него като и тя изрази притесненията от това, че има още нерешени проблеми.

След тези изказвания, дебатът се насочи към жалбата на ВСС срещу заповедта на Лозан Панов за спирането на използването на ЕИСС. От думите на членове на съвета стана ясно, че действително е имало забавяне.

Боян Магдалинчев се обърна към Панов с думите, че пет години е бил председател на АССГ и е наясно със сроковете за администрирането на жалбите и той е тридневен.

Жалбата на адвокат Николай Баташки е изпратена за сведение на ВСС на 12 август, а жалбата на ВСС е с изходящ номер от 24 август. Четири дни по-късно Магдалинчев е попитал какво става с нея и е получил отговор, че все още нищо не се случва. Направили справка в АССГ и научил, че там няма постъпили жалби.

На 17 септември ВСС е подал молба до АССГ, който служебно е изискал преписката и тя е била изпратена от ВКС на съда на 29 септември по обяд.

Какво се цели с неизпращането на жалбите? Не може да има препятстване на правосъдие по този въпрос, съдът решава спора“, заяви Магдалинчев.

Вероника Имова се върна на въпроса за това, че върховните съдии не са коментирали изводите в доклада. „Колегите не искат да признаят проверката и идентифицираните проблеми. Нашите усилия остават абсолютно неоценени, без да бъде обследвано какво е направено в този месец и половина“, заяви Имова и отново подробно обясни какво е направено.

След обстойното ѝ изложение правосъдният министър се обърна към нея с думите: „Надявам се и самостоятелно да може да завършвате“.

Последва гласуване и с 13 гласа „за“ и 6 „против“ докладът и изводите в него бяха приети.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дани Кирилов
Дани Кирилов
01 октомври 2021 10:37
Гост

Щастлив съм, че прокурори обсъждат и решават какво да се случва във ВКС. Истинска съвременна демокрация!

Анонимен
Анонимен
30 септември 2021 21:40
Гост

Кофти. Така ЦСРД излиза от употреба. Мнооого кофти. Няма кой да реди делата. Далаверата секва.

запознат
запознат
30 септември 2021 20:10
Гост

Имова, ако четеш тук, засрами се. Докладът си ти изпрати във ВКС в петък сле обяд и поиска отговор на своите 200 страници до понеделник след обяд. Нагло е, та чак безочливо дори за теб

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
01 октомври 2021 10:24
Гост

Колеги, които сте изпратили тази леля да е член на ВСС, точно вие можете да я отзовете заради некадърността й.Направете го.Нахалството й вече буди размисли за пдихически проблеми Е, сега ще кажа така: психотронните мини генератори объркват всеки мозък, дори и на член на ВСС.А прокурорите ги ползват всякога.Сезирайте Агенцията за киберсигурност в Брюксел.Тя ще провери защо дори членовете на ВСС са объркани в своята разумност.

Все пак
Все пак
01 октомври 2021 16:40
Гост

Тази жена е изпратена във ВСС от парламента по предложение на ГЕРБ, не е избрана от съдийската квота. Жената се надява да я номинират за конституционен съдия, бива ли така лошо да говорите за нея.

Опасна за правосъдието
Опасна за правосъдието
30 септември 2021 17:53
Гост

По-опасен за правосъдието от ВКС няма и не може да има.

Там всичкото правосъдие винаги е било търг с тайно наддаване.

Попгервазовъ, сѫдия
Попгервазовъ, сѫдия
30 септември 2021 17:34
Гост

Недоумявам какво не и харесвате на горката система. Ето аз например вчера седнах и за два часа насвятках около 60 заповедни по чл. 410 и 417 от ГПК, бяха се понасъбрали, и ми отне всичко на всичко час и половина. Тук не слагам предварителната проверка на таксата, но ти щом си ги проверил, после няма нуждза даже да ги отваряш, само щракаш с мишката, то всичко ти е написано, и пускаш да върви. Улеснение си е отвсякъде, кефя се, дявола не е чак толкова черен.

Селски съдия
Селски съдия
30 септември 2021 20:25
Гост

Колега, щом не се срамувате да си сложите подписа под подобни актове, които се генерират от системата, очевидно няма за какво да спорим…

Генерал Доватор
Генерал Доватор
01 октомври 2021 19:23
Гост

Е какво да го е срам колегата, то щото големите актове, някаква си заповед… там нищо юридическо няма, там всичко започва след предявяване на УИ, въобще това не е съдийска работа и районните колеги отдавна трябваше да ги разтоварят, отделяйки заповедните в някаква агенция например към МП.

Градски съдия
Градски съдия
01 октомври 2021 11:24
Гост

Колега, ако искате само да щракате върху написано от неизведстни автори и да го подписвате, има и други професии. Нямам думи! Но накратко – ЕИСС за нищо не става, голям срам е за ВСС, че ни я натресоха, но това показва, че пет пари не дават за работата ни, която не е да гласуваме и да ръкопляскаме, а да решаваме правни спорове. Обстоятелството , че я ползваме е чудесен премер за състояние на крайна нужда, нали не очаквате да спрем да работим. Тази програма не признава законите като източник на процесуалнното право , важно е какво е решил някакъв зле… Покажи целия коментар »

Опенхов
Опенхов
30 септември 2021 16:41
Гост

Като е толкова хубава да си я вземат вкъщи бе!

Абагард
Абагард
30 септември 2021 16:40
Гост

Е да де и всичи ние, които сме работили на нея явно си измисляме, че е толкова лоша. Явно сме побъркани. Явно само те знаят кое е ОК и кое не.

Гъливер
Гъливер
30 септември 2021 16:40
Гост

Излагат се просто.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2021 18:58
Гост

ВСС, нали?

Анонимен
Анонимен
30 септември 2021 16:39
Гост

Като работата на първокурсник по програмиране е. Пълна с грешки, но все пак с потенциал.

Живко
Живко
30 септември 2021 16:39
Гост

Ако сами пробват да работят с нея ще видят колко бъгове има.

Кмет
Кмет
30 септември 2021 16:38
Гост

По-тъпо от ЕИСС няма в момента.

Demireva
Demireva
30 септември 2021 16:38
Гост

Ами според мен изобщо не е така, но те си знаят защо така говорят

Анонимен
Анонимен
30 септември 2021 16:38
Гост

Нищо не и е наред. Те виждали ли са я?

Анонимен
Анонимен
30 септември 2021 16:37
Гост

Глупости

Кики
Кики
30 септември 2021 16:22
Гост

Магистратите и служителите очакваха нещо по-добро, обаче ни сложиха това подобие на система.

Шони
Шони
30 септември 2021 16:22
Гост

Пълна е с бъгове и интерфейса въобще не е удобен.

Anonimen
Anonimen
30 септември 2021 16:21
Гост

ЕИСС наистина работи по-зле от старата система. Не виждамм защо я смениха въобще.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2021 11:47
Гост

E kak za kakvo….. Za da vzemat edni „hora“ pari…..mnoogo pari.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2021 16:18
Гост

Отново разделение по оста трезвомислещи – задкулисие.

Anonimen
Anonimen
30 септември 2021 16:17
Гост

Да дойдат те да работят с нея. Да видят какъв ад е.

Гери
Гери
30 септември 2021 16:17
Гост

Годна ли? Та там може да се фалшифицира случайното разпределение.

ХХХХХ
ХХХХХ
30 септември 2021 16:11
Гост

„Същевременно стана ясно, че ВСС е обжалвал заповедта на Лозан Панов за спиране на използването на ЕИСС във Върховния касационен съд.“ – Май тябва да почакаме по-скоро органът – адресат на тази жалба, да се произнесе, преди да напишем такова заглавие. Така е и редно да бъде – нека това решение се вземе не от органът, внедрил системата, а от по-обективен такъв, доколкото това е възможно.