Закриха арестите в някои градове, което създава много ядове. Министерството на правосъдието е ангажирано с други по-важни въпроси, но ако специализираните съдилища и прокуратури бъдат закрити и се децентрализират делата срещу организираните престъпни групи, по които има много задържани, къде ще бъдат задържани тези хора?“. Този коментар направи Огнян Дамянов на днешното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по време на избора на ръководител на районната прокуратура в Габрово.

Кандидатът беше само един – зам.-шефът Тихомир Петков, който единодушно беше избран на поста. Но по време на изслушването си Петков заяви, че през 2021 г. в Габрово е бил закрит следственият арест. От тогава хората с мярка „задържане под стража“ се настаняват в ареста на Велико Търново. Това затруднява извършването на следствени действия с тях и с други хора като очни ставки, разпознавания и други. Петков заяви, че са водени разговори с Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ към Министерството на правосъдието за осигуряване на арестантско помещение, но засега няма резултат.

Огнян Дамянов уточни, че и в Търговище няма арест. Според официална справка на ГДИН (виж тук) такива няма в още два областни града – Монтана и Перник.

Именно поради липсата на арести, Дамянов направи връзката с предлагания проект за промени в Закона за съдебната власт, с които спецсъдилищата и спецпрокуратурите се закриват, делата за корупция отиват в Софийския градски съд, а тези срещу организираните престъпни групи – във всички окръжни съдилища по компетентност.

Познавайки законопроекта, съмнявам се някой да е обмислил нещо“, коментира главният прокурор Иван Гешев.

Иначе Тихомир Петков беше единодушно избран за районен прокурор на Габрово. В негова подкрепа се изказаха Евгени Иванов и Йордан Стоев.

Колегата Петков демонстрира добро познаване на структурата, на съдебния район и на проблемите там. Той се ползва с абсолютен авторитет сред прокурорите и служителите и ще се справи с предизвикателствата“, каза Иванов.

Основният мотив на Йордан Стоев да подкрепи Тихомир Петков пък беше богатият административен опит на кандидата, натрупан през годините, който е довел до познаване в детайли на всички проблеми в района. „Той има желанието и знанието да превъзмогне тези проблеми“, заяви Стоев.

 

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Място има, не се тревожете!
Място има, не се тревожете!
24 февруари 2022 7:44
Гост

Спокойно-когато, еден ден бъде арестувано прокурорското ОПГ-например от осемте джуджета все ще се намери къде да бъдат държани. И в Турция, и в грузия, и в Румъния(където в един момент-по времето на Кьовеши бяха арестувани две правителства и няколкостотин прокурори) се намери място, и по тузи ширини все ще са намери някоя изоставена казарма, мазе на РПУ и тн.

Та за престъпни групи от съдебната система, като в осемте джуджета-все ще се намери местенце за задържане.

Липсата на място ли е причината да не се случват арестите, след ужасяващите разкрития по осемте джуджета?!

СПОКО!
СПОКО!
23 февруари 2022 21:33
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Щгтнн
Щгтнн
23 февруари 2022 19:39
Гост

В Габрово арестът е от повече от век. И който не е решил, той не е осъдил държавата за невероятно визерните условия там. Трябваше отдавна да го закрият.

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2022 9:27
Гост

Той целият град е тръгнал към закриване…

Нищо ново
Нищо ново
23 февруари 2022 19:08
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
23 февруари 2022 17:20
Гост

Проблемът не е дали има или не следствени арести-има ,повече от достатчно. Проблемът е,че областните градове са много,а и съдилищата и прокуратурите са много. Не повече от 5 трябва да са областните градове. И не е необходимо за млака държава повече от няколко следствени ареста. Нито толкова много прокурори.
Все пак не сме държава от бандити.

А и друго-в Турция-през 2017, когато задържаха престъпни групи от съдии и прокурори-се намери място за задържане-например в казарми, така,че спокойно-ако се наложи, например, ако се приложи грузинския опит на арести на бандити-места ще се намерят

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2022 18:49
Гост

Ти с Турция ли се сравняваш?!?!
Хаха, нерде Ямбол,нерде Стамбул…

Кисел
Кисел
24 февруари 2022 10:43
Гост

Наистина не можем да се сравняваме с Турция по ефективни армия, полиция, жандармерия и специални служби. Има един Съд за държавна сигурност, в сравнение с който нашия спец бледнее.

Съдия
Съдия
23 февруари 2022 17:19
Гост

Ще ги задържат у министър Йорданова. Все една организирана престъпна група с мъжа й могат да приберат.

Шони
Шони
23 февруари 2022 17:43
Гост

Проблемът е, че не е само една.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2022 15:51
Гост

Е те реформаторите не се замислят затова, повечето са адвокати, които искат реформа преимуществено в НПО-тата даже не са пеналисти, ко ги интересуват тях, че няма арести, какво го интересува Хр.Иванов, че няма арести, те си гледат техните пледоарии повтаряне на едно и също махнете Гешев, махнете Спеца, Пеевски и това им е, МП се администрира от ДБ в момента и това са им главните цели, кой ще ти мисли за арестите.

Ангелов
Ангелов
23 февруари 2022 15:18
Гост

Е какво? От Перник ги влачат в София ли? По магистралата? В ареста в Люлин? Стга бе.

Филип
Филип
23 февруари 2022 17:44
Гост

Пълен фарс.

Манол
Манол
23 февруари 2022 15:18
Гост

Кажи речи се разбира за Монтана, макар и там да не е добре да няма следствен арест, но за Перник…моля ви! И то с това буйно население там.

Кирил
Кирил
23 февруари 2022 15:17
Гост

Дано се промени нещо, не може да се закриват така арести

Юрист
Юрист
23 февруари 2022 15:41
Гост

Ама съд и прокуратура може.

Симо
Симо
23 февруари 2022 17:45
Гост

Като не мислят на време, така ще е.

Филип
Филип
23 февруари 2022 15:17
Гост

Истинска излагация е закриването на следствени арести. Каква икономия толкова се прави?

Стамат
Стамат
23 февруари 2022 15:16
Гост

Абе ние нямаме арести и от еди нград се ходи в друг – ще респектираме престъпността. Ние нямаме лечебни заведения – от един град те влачат в друг ако те приемат изобщо – ще борим пандемия.

Асен
Асен
23 февруари 2022 17:46
Гост

Жалка история.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2022 18:51
Гост

Разследването на групи по места ще е пълен провал!
Пълен!

Радев
Радев
23 февруари 2022 15:16
Гост

Когато има един кандидат за даден пост, какъв избор е това? Това си е просто назначаване, не избори.

Арнаутов
Арнаутов
23 февруари 2022 15:15
Гост

Чудни избори се правят за какви ли не държавни структори – по един кандидат и това е.

Николов
Николов
23 февруари 2022 15:15
Гост

Не е редно от габрово до Търново да се ходи.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2022 15:14
Гост

У дома си ще ги задържат. В гаража. Да…

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2022 15:14
Гост

Ох то едни групи се задържат…