Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет призова обвинител №1 Иван Гешев да организира национално съвещание с участието на всички прокурори и следователи по въпроса за „отстояване на независимостта на държавното обвинение с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона, съгласно чл. 7 от Договора за ЕС“.

Апелът беше отправен в поредната декларация (виж пълния ѝ текст тук) по повод медийна публикация и изказване на лидера на „Да, България“ Христо Иванов, приета единодушно на днешното извънредно заседание на ПК на ВСС.

В първата част от декларацията се коментира текст отпреди месец в сайта „Свободна Европа“, озаглавен „Първо, не е ябълка и второ, не е гнила. Кой проверява записван ли е тайно Бойко Борисов“. В публикацията се посочва част от професионалната биография на прокурор Боряна Бецова и изхода на някои дела, по които е работила (виж повече тук).

Втората част от декларацията е посветена на изказване на Христо Иванов от 3 август, когато той депозира сигнал до главния прокурор Иван Гешев с искане за разследване на казаното в един от записите с гласа на Бойко Борисов, който споделя за оказано влияние върху независим регулатор за извършването на проверка на Елена Йончева, съгласувано с представители на прокуратурата. В коментар по повод сигнала Иванов настоява за оставката на Гешев, дълбока реформа на прокуратурата и изчистването ѝ (виж повече тук).

Прокурорската колегия намира за тревожни двата материала, като по отношение на лидера на „Да, България“ казва, че това са целенасочени опити за политически натиск върху независимостта на държавното обвинение и дискредитирането му пред българското общество и европейските му партньори.

Кадровиците отбелязват, че обвиненията на Иванов в „деморализиране, депрофесионализиране, корумпираност и откровено криминализиране на прокурорите, злоупотреба с правомощия, политически ангажименти, манипулирани резултати от прокурорски проверки, както и неправомерните искания за оставка на главния прокурор Иван Гешев, изчистване на Прокуратурата и цялостен реподбор на прокурорите, което практически представлява лустрация„, поругават независимостта на държавното обвинение и уронват престижа му. ПК на ВСС добавя, че думите на Христо Иванов са в пълен противовес с принципите за правовата държава, които партията му прокламира и убедено защитава.

Призоваваме българските политици да не превръщат прокуратурата в залог на започналата предизборна кампания и да се въздържат от изявления и действия, с които накърняват независимостта на съдебната власт и доброто име на българските магистрати. Политическата реторика и пропаганда не са средства за провеждане на широк дебат и постигане на професионален и обществен консенсус за необходимостта от конституционна реформа на съдебната власт и в частност на прокуратурата“, се казва още в декларацията.

Що се отнася до публикацията в „Свободна Европа“, от ПК на ВСС изразяват категорична и безусловна подкрепа за Боряна Бецова, а написаното приемат като злонамерена атака и опит за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на магистрата. Според колегията в материала недобросъвестно са били представени работата и кариерното развитие на Бецова, като целта била да се създадат внушения и съмнения в зависимости.

Кадровиците казват още, че с материала се засягат доброто име и професионализъм на прокурорката, както и авторитетът на цялото държавно обвинение.

Затова ПК на ВСС заявява, че „ще инициира професионален дебат с участието на всички прокурори във връзка с приложимите институционални механизми за противодействие на ескалиращите безпрецедентни опити за политически натиск и посегателство срещу върховенството на закона, правовия ред и доброто име на българските магистрати„.

След като Калина Чапкънова изчете текста на декларацията, Гешев заяви, че на хората трябва да им бъде ясно казано, че „прокуратурата безпрецедентно, след 1989 г., повдигна обвинения на множество лица, които гражданите и журналистите наричат с термина олигарси“.

Добави, че голяма част от делата са в съда, запорирани са над 3 млрд. лева, без да брои делата срещу Васил Божков и братята Пламен и Атанас Бобоков.

Прокуратурата за първи път от много години обвини и действащ министър и заместник-министър и то от квотата на най-голямата управляваща партия – ГЕРБ. В резултат на това е обяснимо, че прокуратурата е подложена на всякакъв възможен натиск. Наше задължение е като хора, които представляваме магистратите, да ги защитаваме, когато съвестно си вършат работата и която гражданите очакват да бъде свършена отдавна. Тези неаргументирани атаки са обясними с политическия и икономически интерес, който засяга прокуратурата“, каза още Гешев.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Амброзо
Амброзо
11 август 2020 15:03
Гост

Гешев в Силистра да бори битовата престъпност – обискиран е бил детски център „Биберон“
https://www.silistra.briag.bg/geshev-beshe-v-silistra-da-bori-bitovata-prestpnost-obiskiran-e-bil-detski-tsentr-biberon?fbclid=IwAR1pE_KjgrOBStZrkuM_DeuZAXDb-6y2T6XWJTP60nSoOJzJQiM_P_SiBIw#.XzJ8HOMgQIw.facebook

Чекмедже Бабайт
Чекмедже Бабайт
11 август 2020 14:58
Гост

Прокурорската колегия заявява категорична и безусловна подкрепа към Делта Гард!

Граучо Маркс
Граучо Маркс
11 август 2020 14:13
Гост

Ами разбира се, че адвокатите трябва да бъдат срещу прокурорите. Оставаше и да са заедно 🙂
Липсата на правна култура на юристите (повечето) у нас ме хвърля в тъч 🙂 Или в ъглов удар 🙂

Анонимен
Анонимен
10 август 2020 20:00
Гост

Удивително е как всичко, което е необходимо, за да се организира партийното ОПГ, наричано в България „прокуратура“, е обикновено описание на публично известните подвизи от последните години на един неин представител в лицето на г-жа Бецова…

Анонимен
Анонимен
10 август 2020 16:38
Гост

Гешев пак се изказа неподготвен. Какво като министърът е от ГРОБ. Именно той трябва да е за пример на останалите.

Анонимен
Анонимен
10 август 2020 15:48
Гост

Неправомерните искания за оставка на главния прокурор Иван Гешев никак не са неправомерни.

Димо
Димо
10 август 2020 15:45
Гост

Слабата ни прокуратура я натиснаха по слабото й място и тя реши, че има нужда от закрила.

анонимен
анонимен
10 август 2020 15:46
Гост

Че тя въобще има ли силни страни. Издънка след издънка с техните нескопосани обвинения.

Баневски
Баневски
10 август 2020 15:41
Гост

Аз смятам, че държавното обвинение е независимо и в момента. Като гледам от него нищо не зависи.

Харалампи
Харалампи
10 август 2020 15:33
Гост

Хората не вярват на съдебната система , не го ли разбрахте това? Какво ми пишете тука декларациики

Кънчо
Кънчо
10 август 2020 15:33
Гост

Идиотщина. С един процент по-добро реноме ще имате ако Гешев не седи на екранчетата да прави срещи и оперативки

Диди
Диди
10 август 2020 15:33
Гост

Поздравления на Христо Иванов за доблестта и смелостта му.

Анонимен
Анонимен
10 август 2020 16:16
Гост

Да не забравиш и поздравления за Маджо!

Анонимен
Анонимен
10 август 2020 15:33
Гост

За да повярва човек, че сте независими е няма да стане само с писането на фермани и декларации…

Анонимен
Анонимен
10 август 2020 16:40
Гост

Те толкова си могат.

Анонимен
Анонимен
10 август 2020 15:32
Гост

Прокуратурата НИКОГА не е била независима

Spiro
Spiro
10 август 2020 15:32
Гост

От какво е независима прокуратурата и винаги е била такава? Кога е било това винаги? Айде стига глупости. Един действащ политик не е обвинен и няма нито един такъв в затвора!

ГигенВиген
ГигенВиген
10 август 2020 15:31
Гост

Пишете пишете. То добре, че не се ползва мастило вече, а всичко е дигитано. И все пак де, може да се наложи да я принтирате

Трапанески
Трапанески
10 август 2020 15:31
Гост

…ма наистина ПОРЕДНА декларация!

Анонимен
Анонимен
10 август 2020 15:31
Гост

Гешев позор!
Оставка и затвор!!!

Stratiev
Stratiev
10 август 2020 15:30
Гост

По какво си личи, че Гешев е простоват?
Изпълнява плана на ПР-аите на ГЕРБ да обикаля страната да се прави на Крали Марко. Обаче като стана дума да слуша записите пуснати от Божков и със замесен Борисов – той каза, „няма да си причиня тия записи“. В отговор, че няма да ги слуша. Е как да реагира народа освен да му иска оставката? А той как да не е глупав милиоценр

Мишо
Мишо
10 август 2020 15:35
Гост

Пази си хляба милия. А и смее ли да скача срещу господарите.

Белоу
Белоу
10 август 2020 15:29
Гост

Нали разбирате, че Гешев е назначен от ГЕРБ и ще изпълнява техните заръки!