Правителството предостави две сгради на Висшия съдебен съвет, които ще се ползват от Върховния административен съд и от Административен съд София-област.

Едната е шестетажна, намира се на площад „Света Неделя“ №5 и ще се ползва от ВАС, а другата е на бул. „Александър Стамболийски“ №39 и ще бъде предоставена на АССО.

И двете сгради до момента са се използвали от Министерството на здравеопазването, но вече са с отпаднала необходимост за ведомството, информират от правителството. И уточняват: „Решението за новото управление на имотите ще влезе в сила след придобиване от държавата и предоставяне за управление на Министерството на здравеопазването на нова административна сграда, част от комплекс административни сгради, на бул. „Цариградско шосе“ в столицата. Предвижда се новото здание да бъде изградено в срок от 21 месеца от страна на „Държавна консолидационна компания“ ЕАД“.

И двете сгради бяха поискани от ВСС по предложение на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Зданието на бул. „Александър Стамболийски“ е пететажно, има и вътрешен двор. Идеята е там да се настани АССО. В началото на 2018 г. ВСС реши в сградата на бул. „Драган Цанков“, където допреди две години бяха Софийският районен съд и Софийската районна прокуратура, да бъдат настанени административните съдилища София-град и София-област.

Но след мащабните промени в Административнопроцесуалния кодекс председателят на ВАС Георги Чолаков заяви в интервю за „Лекс“, че ще се наложи осигуряването на самостоятелна сграда за АССО. По думите му сградата на бул. „Драган Цанков“ е недостатъчна само за Административен съд София-град (АССГ), камо ли за двете съдилища. Така се стигна до намирането на нов вариант.

Самият Върховен административен съд също има битов проблем. Настоящата сграда вече не може да задоволи нуждите му. Затова в началото на 2018 г. ВСС реши да упълномощи представляващия съвета Боян Магдалинчев да поиска от правителството безвъзмездното предоставяне за нуждите на съда на централната сграда на здравното ведомство на площад „Света Неделя“ №5. А както вече беше посочено, самото министерство ще се премести на ново място.

Идеята е да се изгради топла връзка между настоящата сграда на ВАС и новата, за да може магистратите и служителите по-лесно да се придвижват.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тревожност
Тревожност
11 септември 2019 15:06
Гост

Всичко е прекрасно. Само сериозно ме тревожи тая топла връзка между страничната фасада на сграда – паметник на културата, и гърба на здравното министерство. Щото сградата на ВАС не е панелка да я къртят както си искат. Тази сграда е построена през 1943 г. и трябва да се пази!

J,ek
J,ek
11 септември 2019 16:52
Гост

То панелка най-трудно се кърти – може цяла стена да падне заедно с половината етаж . Ще го измислят …за няколко милиона повече. По-тревожно е състоянието в Съдебната палата на София . Там е истинска дядова ръкавичка и нуждата е голяма и от съдебни зали , и от помещения за служителите , и от кабинети. ВСС от години си затваря очите .

Раз
Раз
11 септември 2019 14:39
Гост

Хаирлия , хаирлия , ама чак след 2 години и нещо ще стане . За Съдебната палата нищо не се чува , а там са СГС , САС , ВКС , СОС, прокуратури , шапкари и пр.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 13:53
Гост

От целите тези рокади, СРС го разпокъсаха. Не можаха да го съберат в една сграда.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 14:06
Гост

За улеснение на гражданите. 🙂

ассо
ассо
11 септември 2019 13:36
Гост

хайде хаирилия да е, най-вече на ассо. доста кокетна сградичката, тъкмо като за тях

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 13:34
Гост

ВАС е като октопод, накрая ще завземе целуя площад. Това шегичка. Но евала на Чолаков, като захапе нещо и не пуска, действа и докарва нещата до край!

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 13:48
Гост

Перфектен е като председател. За разлика от предшественика си.