За втора поредна година Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обяви, че „Право“ в най-старото висше училище ще се кандидатства с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование.

„За дипломи, издадени преди въвеждането на държавните зрелостни изпити, за балообразуваща се взема оценката от зрелостния изпит по български език и литература или от зрелостния изпит по общообразователна подготовка, ориентиран към проверка на компетентностите по български език и литература“, обясниха от СУ.

Заради пандемията миналата година университетът за първи път прие юристи без да са положили изпити по български език и история.

Висшите училища обаче не могат да се откажат да провеждат изпити за кандидатстващите „Право“ без одобрението на изпълнителната власт. Причината за това е, че Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“ (в чл. 4) регламентира, че студентите се приемат чрез писмени конкурсни изпити по български език и по история на България.

Затова миналата година Министерският съвет прие специална разпоредба в нея, която предвиди: За учебната 2020/2021 година студентите се приемат при условията и по реда на чл. 68 от Закона за висшето образование, без да се провеждат писмени конкурсни изпити по чл. 4“.

За да се случи това и за предстоящата кандидатстудентска кампания, ще е необходима нова промяна в наредбата.

Приемането с матури на студенти в Юридическия факултет на СУ предизвика големи брожения, беше организирана и подписка срещу промяната.

В интервю за „Лекс“ обаче деканът на ЮФ проф. Даниел Вълчев (можете да си го припомните тук) заяви, че качеството на приетите студенти не е паднало, а конкуренцията за местата е била много голяма. За редовно обучение, държавна поръчка, 3903-ма души се бореха за 330 места, т.е. 12 кандидати за едно място. Още по-оспорван беше приемът в задочното обучение, държавна поръчка, където за 35 места кандидатстваха 1208 души, т.е. 34 души за едно място.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданин, препатил
Гражданин, препатил
01 февруари 2021 0:49
Гост

Трябва: 1. Да се допусне степен Бакалавър по право. И тя да позволява правни знания и култура и да е достатъчна за адвокат! Който иска магистрат да става – да се бори за Магистрат по право. Един от интелигентните преподаватели/асистенти от самия СУ го спомена. 2. Да се направи разграничение още в приемния изпит между специалностите Право и другите с изпит по История. Сега няма такова – пишеш, че държиш изпит по история и влизаш каквото мине – право или нещо с история. За правото, изпитът по История да е ТЕСТ. А не като сега – назубрена тема, след подготовка… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
01 февруари 2021 11:20
Гост

Хубави предложения, но ще ударят на камък, защото: 1. Всичко предложено от Вас следва да се прилага с контрол за качество, а такъв просто липсва. Много важно, че ще има 742726 изпита от различно естество в различен етап от подготовката на кандид@ат-студента/студента/юриста. 2. Такъв контрол трудно ще се наложи в сегашната обстановка – дори и формално да се въведат изискванията, изпитващите и проверяващите по-скоро ще си разписват химикалките и ще си проветряват устите. За справка – студент в IV курс един път изръси, че учебниците са източник на право. 🙂 В момента е магистър по право и гордо позира с… Покажи целия коментар »

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
31 януари 2021 23:43
Гост

Правото е красота – например, законите са объркани, но на пръв поглед, а всъщност – са хармонични, има приемственост.

Трудното е – в началото – но така е навсякъде, дефакто – при 500 юристи един ставаме нещо, разбира се – нося си отговорността, опитвам се да помагам – но – ледът се пука – и който успее.

Правото е и приложна наука – можеш да си нотариус, съдебен изпълнител, общо взето – има реализация, сега – вече навлизаме в социологията – никой не иска да спазва законите, не знам.

Правото е наука, изкуството да овладееш хората и да избират спокойствието

Нора
Нора
29 януари 2021 22:27
Гост

Това е несериозно!
А дори и да влязат, това е право!
Броят се които излязат.

Георги
Георги
30 януари 2021 16:47
Гост

Всички излизат. Така е от около 30 години.

незноещ
незноещ
29 януари 2021 13:39
Гост

до анонимен
Истината е, че в съдилищата има доста по неподготвени от завършващи добри студенти. Правото е наука а не казуистика и поне така е от римско време.

Дани де Вълчо
Дани де Вълчо
29 януари 2021 8:54
Гост

Много у умен. Много! И редовно е на столчето пред Цветанка. А там за да седиш … си има цена. Дотук се докараха и соцпреподавателите „по право“ от ерата след Априлския пленум. Това е все едно да решаваш делото, без да си го чел … история, история, история.

Оптимист
Оптимист
28 януари 2021 22:44
Гост

Като направят семестриалната такса 0, тогава ще се шокирам!

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 22:15
Гост

Истината е че не трябва да се обучават юристи в университетите, а да се създадат специални висши училища по право към окръжните съдилища и там на година да влизат по максимум 40-50 човека, които да задоволят нуждите от юристи на територията на окръжния съд. Така ще се намали общият брой на обучаваните и ще се вдигне качеството! Дотогава ще имаме колеги, които на фундаментално ниво нямат теоретични и практични знания и умения!!!

Анониме123н
Анониме123н
28 януари 2021 23:32
Гост

Да върне социализма, планова икономика, една партия, един университет. Само верни другари в съд,прокуратура и адвокатура, децата на другарите на по ниско ниво в партията майка милиционери и военни. Останалите да възхваляват елита.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2021 17:05
Гост

Е то си е така в момента. Няма какво да връщаме.

Мими
Мими
28 януари 2021 20:56
Гост

СУ вече не е това, което беше, за съжаление. Приемат без изпити, иначе ще останат сами да си водят лекциите. А и преподавателите са в доста напреднала възраст

Меринчев
Меринчев
28 януари 2021 16:20
Гост

Те обричат се на нищета

Темелкова
Темелкова
28 януари 2021 16:18
Гост

Трагедия в образователната ни система

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 16:18
Гост

Ако може и с 2ки да ги приемат ще са най-доволни за да съществуват

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 23:14
Гост

Аз кандидатствах миналата учебна година, когато пак беше с оценки от матури. Момиче съм и за нас балът не падна по-малко от 22 от 24 максимум бал дори на третото класиране. За момчетата беше малко по-разширено (до 20 ако не се лъжа), което пак е сравнително висок бал. Проблемът на кандидатстването с оценки от матури е главно това, че така се отваря възможност на много хора да кандидатстват, които преди не са искали, защото изпитът по история, да речем, е много тежък. Според мен целта на онези приемни изпити беше да се отсеят точно хората, които знаят и искат да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 16:18
Гост

Там ако слезеш от метрото и са те приели студент

Георги
Георги
28 януари 2021 16:13
Гост

Много сте драматични всичките.

И дори да си бяха останали класическите изпити по история и БЕЛ, какво от това? Специалността си остава най-масовата, най-обезценена и най-безперспективната в България. Независимо как се променят условията и правилата за влизане и излизане, нивото ще си остане ниско и единствено достойно за карикатури.

Във вестникарските цехове вместо вестници в момента се печатат дипломи по право.

Единственото, което не си обяснявам е, как може все още да има толкова голям наплив от желаещи да се занимават с тая канцеларска материя…

Иванов
Иванов
28 януари 2021 16:05
Гост

И като има изпит в университета… Какво от това? Връзкарите знаят коя тема, ще се пада! В ПУ, които ходеха на уроци по история за кандидатстване в университета, знаеха темата… Оценките не са фактор… По държавни изпити, снимат и им решават казусите, ходят със слушалки и тн. В нашата кантора, не взимаме само на база оценки! Като им гледам и повечето преподаватели в университетите (връзкари по наше време)…. И отлична подготовка, може да бъде отразена с 3ка в протокола, както и обратното!

Реалист
Реалист
28 януари 2021 16:00
Гост

Скоро може с картинка за оцветяване да влизат.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 16:00
Гост

Въобще не съм съгласен, че качеството на приетите студенти не е паднало.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 16:01
Гост

Дистанционното обучение също не е решение в случая. Качеството въобще не е на ниво.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 15:58
Гост

Напълно нормално е да се предизвикат големи брожения.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 15:57
Гост

Айде, пак промяна в наредбата. Взе да ми писва.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 15:56
Гост

Напълно разумно предложение в тази пандемична ситуация.

Pich
Pich
28 януари 2021 15:58
Гост

Не сте прав/а, трябва да има някаква цедка точно за тази специалност, за която са необходими грамотност и култура доста над средното.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 15:54
Гост

Кой знае какви йористи ще излязат след 5 години.

Юрист
Юрист
28 януари 2021 16:29
Гост

Абе по-грОмотни от теб!