И Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) реши да поиска разкриване на нови бройки в съдилищата, на които да бъдат възстановени членовете ѝ, както направи Прокурорската колегия. Днешното решение на СК на ВСС ще трябва да получи санкцията на Пленума на Висшия съдебен съвет в четвъртък.

Както „Лекс“ писа, всички кадровици подадоха заявления за възстановяване като магистрати след конституирането на новия състав на ВСС.

Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров трябва да се върнат в Наказателната колегия, а Олга Керелска – в Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС).

Атанаска Дишева ще бъде възстановена във Върховния административен съд, Стефан Гроздев и Драгомир Кояджиков – в Софийския апелативен съд, като първият ще се върне в Търговското отделение, а вторият – в Наказателното.

Даниела Марчева трябва да бъде възстановена в Гражданското отделение на Софийския градски съд.

В тази връзка вчера в Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) е бил поставен въпросът за разкриване на нови бройки, на които кадровиците да встъпят, след като дойде новият състав на ВСС. Но не се е стигнало до конкретно решение и въпросът беше отнесен до Съдийската колегия.

Атанаска Дишева днес поясни, че дебатът в КАК е бил провокиран именно заради решението на Пленума на ВСС отпреди две седмици, когато бяха осигурени нови места за прокурорите и следователите.

Самата тя заяви, че няма да подкрепи откриването на нови места в онези съдилища, в които има налични такива като цитира последния доклад на CEPEJ, според който броят на съдиите на глава от населението у нас няколко пъти надвишава средните нива за Европа.

В тази връзка отбеляза, че във ВАС има девет свободни бройки. „Аз съм в твърде деликатната ситуация да не гласувам за свободна бройка за собственото си възстановяване, защото тези девет места във ВАС не са обявени на конкурс, нито попадат в длъжностите, които да бъдат заети по чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт. Чудя се дали трябва да гласувам за бройка за собственото си възстановяване и заради това ще си направя отвод по тази точка“, каза Дишева.

Председателят на ВАС Георги Чолаков посочи, че ще подкрепи разкриването на нови бройки като обясни, че изчаква да приключи конкурсът за административните съдилища, за да поиска обявяването на такъв за тези девет места във ВАС. Очаква се това да стане скоро. „Ако сега разкрием една бройка за г-жа Дишева, тя няма да бъде обявена на конкурс“, изтъкна Чолаков.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев добави, че ако местата във ВАС се водят на конкурс, тогава СК ще осигури бройка за Атанаска Дишева. „Не се знае докога ще функционира този състав на ВСС. Това не пречи да се разкрие бройка за възстановяване, каквото право имат членовете на съвета“, каза Магдалинчев.

Оказа се, че и в Гражданската колегия на ВКС има 13 свободни места. Председателят на съда Галина Захарова поясни, че по четири от тях има спор във ВАС. Те бяха заети по реда на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ в последния конкурс, но ВАС отмени повишаването на съдиите, а впоследствие Съдийската колегия прекрати този конкурс и именно това решение е обжалвано и се очаква решение. Други места са обявени на конкурс, а шест са изцяло свободни. Захарова заяви, че след като делото във ВАС приключи, тези бройки ще бъдат обявени на конкурс.

Така СК на ВСС реши да разкрие бройки във всичките съдилища, в които трябва да бъдат възстановени членовете на колегията. Дишева гласува против новите места в ГК на ВКС и си направи отвод за ВАС, а Марчева – за СГС.

Отложиха избора на председател на СРС заради конкурс

Междувременно днес СК на ВСС отложи за 13 декември избора на председател на Софийския районен съд (СРС). Причините за това са няколко, като едната е свързана с факта, че единственият кандидат за поста – сегашният шеф Александър Ангелов е класиран в конкурса за административните съдилища.

Ангелов в момента е в болнични и поради това не е било проведено и общото събрание на съда.

Атанаска Дишева изтъкна, че определянето на следващата дата за изслушване на Ангелов трябва да бъде съобразено с класирането му в АССГ. „Иначе нашата процедура тук би била безпредметна, а ние сме имали подобни случаи, които оставят горчив привкус и е загуба на време“, каза  Дишева.

Шефът на ВАС Георги Чолаков предложи изборът да се отложи за 13 декември като така ще се даде достатъчно време да приключи процедурата за административните съдилища и Ангелов ще има възможност да прецени какво точно ще прави.

Двама зам.-шефове на СРС бяха повишени в градския съд

Двама заместник-председатели на СРС бяха назначени в Гражданското отделение на Софийския градски съд (СГС). Това са Наталия Лаловска и Георги Чехларов.

Те участваха в конкурса за повишаване в СГС, но се класираха веднага под чертата. Две места в ГО на градския съд обаче бързо се освободиха, след като Даяна Топалова и Илиана Станкова предпочетоха да встъпят като търговски съдии, макар да бяха класирани и за гражданското отделение.

Интересен е казусът с Георги Чехларов. На позицията точно преди него е класирана Анелия Янева от СРС. Това е така, защото според данните, с които е разполагала комисията, съдийката има само един ден повече стаж в съдебната система от Чехларов.

Оказва се обаче, че неговият стаж не е изчислен правилно. На практика двамата имат абсолютно еднакъв – по 6 години и 10 дни, но при Чехларов е станало объркване и му е „отнет“ един ден от времето, през което е бил младши съдия във Варна. И именно заради това Янева е „излязла“ с една позиция преди него.

Георги Чехларов обаче е изпратил молба до ВСС за преразглеждане на данните за стажа му, към която са били приложени и необходимите документи от СРС и от ОС-Варна.

И днес Съдийската колегия направи разместване като изтъкна, че общият юридически стаж на Чехларов е по-голям от този на Янева и той трябва да е преди нея.

Решението за повишаването на двамата зам.-шефове на СРС подлежи на предварително изпълнение.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
JamesOneil
JamesOneil
31 март 2023 22:16
Гост

Yes, the fixing of the email and its proper transactions done for the citizens. The nomination to countyroofingsystems.com
is fit for the joys. The partnership is held for the turns in the interest and desires of the people.

Адвокат
Адвокат
12 октомври 2022 7:19
Гост

Трябва да растат в кариерата си – както и адвокатите – аз вече не ми се занимава с всичко, с годините искаш по-интересни казуси.

Правилно е да се повишават периодично, като стимул. А и – не разбирам – защо не отворят достатъчно работни места, защото – в София се чака по 1 година за насрочване на дело, около 2 години продължава понякога.

Когато бързаш – понякога е важно да имаш спешен резултат.
Когато не бързаш – адвокатите си знаем работата.

Николай
Николай
11 октомври 2022 18:04
Гост

Ще ги уредят. Въобще не мисля за тях.

Един Куролиран
Един Куролиран
14 октомври 2022 14:52
Гост

К’во да ги уреждат, Ръбчо? Те си се връщат на старите позиции, както е по закон.

ВКС
ВКС
11 октомври 2022 16:02
Гост

Ужас – Кояджиков ще трябва да работи?
Ха ха ха ха! Ами хак да му е, като не можа да се уреди във върховна каскетна при женка си?

Чавдар
Чавдар
11 октомври 2022 18:05
Гост

Мъка ми е…

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2022 19:21
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Преди всичко
Преди всичко
11 октомври 2022 22:15
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анеглина
Анеглина
11 октомври 2022 11:57
Гост

Чакам с нетърпение какво умозаключение ще направи ВСС. Все пак мисля, че ще уважат искането им.

Заки
Заки
11 октомври 2022 18:06
Гост

Естествено. Има си хас!

Мишева
Мишева
11 октомври 2022 11:57
Гост

Ще видим какво решение ще вземат.

Калина
Калина
11 октомври 2022 11:57
Гост

ВСС трябва да започне да се вълнува не само от прокурорите, които е спорно колко има файда от тях. Редовно някой съди държавата заради нелепи обвинения от страна на прокуратурата ни.

Щерев
Щерев
11 октомври 2022 18:07
Гост

И после ние плащаме. Ужас.

Камоленски
Камоленски
11 октомври 2022 11:56
Гост

Надявам се да се получат нещата, защото тези хора все пак трябва да правят нещо след напускане на ВСС.

Стратиев
Стратиев
11 октомври 2022 11:55
Гост

Определено няма да е лошо да се разкрият.

Иванова
Иванова
11 октомври 2022 11:55
Гост

Любопитно ще е. Не разбирам защо ВСС не разкри места, а го направи само за прокурорите.

Тошков
Тошков
11 октомври 2022 11:54
Гост

Хората овреме си искат разкриване на нови места. Но иначе аз не мисля, че скоро ще им се отдаде възможност да се върнат на предишната си работа. Не мисля, че новият парламент ще вземе решение за челнове на нов ВСС.

Челински
Челински
11 октомври 2022 11:54
Гост

Определено е необходимо. Иначе не е честно.

Дани
Дани
11 октомври 2022 11:53
Гост

Да разбираме ли, че с новите щатове ще се решават побързо делата?

Minera
Minera
11 октомври 2022 11:55
Гост

Добре е да има още съдии за да вървят делата по-бързо

Коко
Коко
11 октомври 2022 18:08
Гост

Искрено се съмнявам.