Не само прокурори, но и съдии, и следователи ще могат да станат европейски делегирани прокурори (ЕДП). Това разясни зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов пред парламентарната правна комисия.

Тя прие на второ четене изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се урежда статутът на ЕДП. Те бяха предложени от Министерството на правосъдието.

Дискусия сред депутатите имаше по два въпроса, свързани с европейските делегирани прокурори. Първият беше именно за това кой може да кандидатства за тази позиция.

Крум Зарков от БСП внесе предложение в ЗСВ да се запише, че това може да са представители на всички магистратски професии, които имат поне 8 години стаж. Както и изборът кои двама от кандидатите да бъдат предложени за ЕДП от България на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши (окончателното назначение се прави от колегията на европейските прокурори) да се прави от Пленума на Висшия съдебен съвет с мнозинство от 17 гласа.

Той заяви, че от предложенията на правителството въобще не става ясно кой може да кандидатства за ЕДП, нито каква ще е процедурата. „Не е казано нищо по този въпрос, а само, че Прокурорската колегия на ВСС извършва подбор. А по какви правила? Прочетете проектозакона и ми кажете какво ще разбере един магистрат. Не оставяйте такъв вакуум, той е гаранция за скандал“, каза Зарков.

Зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов отговори: „Няма спор, че и трите категории магистрати могат да се кандидатират“.

Така той отхвърли тълкуванието на немалко юристи, че за ЕДП могат да кандидатстват само действащи прокурори. То се основаваше от една страна на това, че подборът им ще се извършва от Прокурорската колегия на ВСС, а от друга и на предложението в ЗСВ чл. 136 да се създаде нова алинея, която да гласи: „Европейските делегирани прокурори са членове на прокуратурата на Република България и разполагат с правомощията на прокурори по този закон“.

Стоянов допълни, че изискванията към ЕДП са заложени в регламента и там например няма такова за определен брой години магистратски стаж, а се говори само за практически опит. Зам.-министърът заяви, че всъщност правилата за подбора ще бъдат създадени от Прокурорската колегия, тя ще ги огласи и ще отправи публична покана към желаещите да станат ЕДП.

Така правната комисия отхвърли предложенията на Зарков за уреждането на по-подробна процедура в ЗСВ.

Другият спор беше за това дали в НПК трябва да се запише, че ЕДП не се занимават с други дела, извън възложените им от Европейската прокуратура.

Ако работят само това, те ще имат много работа, а и така ще гарантира независимостта им. Защото ЕДП ще знае, че в нито една ситуация в работното си време не е подчинен на нормалната йерархична структура на прокуратурата“, каза Крум Зарков.

Зам.-министър Стоянов обаче изтъкна, че самият регламент за създаването на Европейската прокуратура дава възможност на делегираните прокурори да работят и по национални дела.

„Струва ми се донякъде дори опасно да изключим тази възможност. Ако ЕДП например отправи молба за правно сътрудничество към трета страна и ако тя откаже да изпълни, той би следвало да използва статута си и на национален прокурор. Това го има в регламента. В този дух смятам, че не е необходимо да се ограничаваме в НПК с такава разпоредба“, каза той.

А Красимир Ципов от ГЕРБ подкрепи тази теза с друг пример: „Ако разследвайки престъпление свързано с правомощията му като ЕДП, той установи данни за друго свързано с това престъпление, защо този ЕДП да не работи и по него, като е налице ясната връзка между двете престъпления“.

Мнозинството в комисията възприе тази теза.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Съдия Енчева
Съдия Енчева
21 ноември 2020 8:28
Гост

Направо съдийското семейство Енчеви да пратим, че да откарат още някоя десетилетка, раздавайки се самоотвержено на европейска службица !

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2020 18:06
Гост

Направо да бяха записали, че изборът се прави от пленума на Доган сарай, а кандидатът трябва да е поел ангажимент към избралите го да спазва омертата.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 12:42
Гост

Какво да записват? То е напълно ясно като бял ден.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2020 16:37
Гост

Да бяха написали по-ясно текстовете, да им се не знае. Цялата държава разбра, че само прокурори могат да кандидатстват за делегирани. А и след като всички могат да кандидатстват, защо да не ги избира Пленумът?

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2020 16:36
Гост

Натискането за тази сладка служба ще е голямо и прокурорите няма да пуснат на никой друг да се облажи.

Киро
Киро
18 ноември 2020 16:37
Гост

Абе не е много яко Кьовеши да ти е шеф.

Аланкоолу
Аланкоолу
18 ноември 2020 16:35
Гост

Този килим предвиден ли е за Кърджали, мерси?

До Аланкоолу
До Аланкоолу
18 ноември 2020 16:36
Гост

Не, той е гласен за дар от председателката на временната комисия за общината в Дулово.

що пък не
що пък не
18 ноември 2020 16:33
Гост

Факт е, че съдия стана европейски прокурор, но за делегираните ми изглежда работата по-като за прокурори и не виждам кой съдия би се вкарал в това, но пък зависи от кинтите. Хем си оставаш тук, хем си получаваш европейска заплата – не е лошо

Monov
Monov
18 ноември 2020 16:32
Гост

А каква е заплатката някой знае ли?

интересно
интересно
18 ноември 2020 16:31
Гост

ами да задам въпроса защо да не са и от други правни професии? след като може и съдии, с какво един наказателен адвокат е по-долу?

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2020 16:35
Гост

И на мен ми се струва, че сред адвокатите има много по-достойни кандидати, отколкото сред следователите например.

TapukaT
TapukaT
18 ноември 2020 22:56
Гост

Къде се бутат адвокатчетата, айде нЕма нужда!

Пешо
Пешо
18 ноември 2020 16:30
Гост

Защо въобще са ви нужни критерии за избор, след като Прокурорската колегия ще избира? Там всичко си е ясно и точно, не се занимавайте с глупости.

Kuche
Kuche
18 ноември 2020 16:31
Гост

Да, не виждам как някой съдия може да се дореди до този пост.

Спец
Спец
18 ноември 2020 16:27
Гост

Ами пратете Филчев на Кьовеши и готово!

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2020 16:29
Гост

По-добре Цацаров, по-има вид, освен това говори езици. И е известен като безкомпромисен борец срещу корупцията.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2020 16:38
Гост

А Гешев къде ще го пратим, че човекът е много квалифициран и става за всякакви позиции 🙂