До четири години затвор да заплашва всеки, който внася нелегално продукти за растителна защита. Това предвижда проект за промени в Наказателния кодекс, публикуван за обществено обсъждане от Министерството на правосъдието (пълния му текст виж тук).

Идеята е в чл. 350а да се създаде ал. 2, която да гласи следното:

Който в нарушение на установения ред пренася продукти за растителна защита през границата на страната, когато извършеното не представлява маловажен случай, се наказва с лишаване от свобода до четири години и с глоба от две хиляди до пет хиляди лева“.

Наред с това се предлага с до три години затвор да се наказва и всеки, който в нарушение на закона произвежда и продава продукти за растителна защита (чл. 360а, ал. 1 НК).

Вносителите на проекта твърдят, че през последните години се наблюдава зачестяване на случаите на нелегален внос и разпространение в страната на неразрешени и фалшиви продукти за растителна защита (ПРЗ), които съдържат забранени за употреба в Европейския съюз (ЕС) и в страната субстанции, опасни за здравето и живота на хората, животните и пчелите и имат дългосрочно негативни последици за околната среда (в т.ч. почви, води и въздух).

Само от началото на 2020 г. до момента на територията на страната са извършени общо над 728 проверки за нелегални ПРЗ, от които 322 са на обекти за търговия и 406 на земеделски стопани за употреба на ПРЗ. Установени са нерегламентиран внос и употреба на значителни количества неразрешени продукти за растителна защита и са открити с изтекъл срок на годност. На ГКПП са заловени 773 литра продукти за растителна защита и 569 кг, при опит за нелегално внасяне в страната.

Използването на неразрешени ПРЗ води до проникване на опасни токсични вещества в земеделските култури, трайното им отлагане в почвата и водите, интоксикация и увреждане здравето на оператори и консуматори, поради което е необходимо същото да бъде инкриминирано и включено в групата на общоопасните за здравето на хората и околната среда престъпления, чрез което да се осигури превенция и наказателно преследване“, се казва в мотивите към проекта.

И се уточнява, че през последните години в ЕС са били забранени за употреба много активни вещества, които влизат в състава на ПРЗ, традиционно използвани от българските фермери. Земеделските стопани добре познават действието на тези пестициди и без да се съобразяват с наложената забрана, продължават да ги търсят и употребяват, посочват вносителите.

Те добавят, че нелегално внесените продукти не преминават през оценка на риска и разрешаване според изискванията на ЕС и могат да съдържат непроверени и недекларирани активни вещества. А това води до необратими поражения на третираните с тях земеделски култури и трайното отлагане на опасни вещества в почвата и водите. Поради неясния си произход, тези продукти представляват сериозен риск за човешкото здраве и живот, тъй като за тяхното неутрализиране не може да се приложи адекватен антидот, изтъкват вносителите на проекта за промени в НК.

Според тях предвидените в Закона за защита на растенията административни санкции не са ефективни. Практиката показвала, че дори да бъдат налагани такива, актовете се обжалват, а глобите не могат да бъдат събрани. В резултат на това, не само нямат възпиращ ефект срещу нарушителите, но и пораждат риск от рецидив на внос и разпространение на нелегални ПРЗ в страната, пише още в мотивите към проекта.

Друга промяна в проекта се отнася до сексуалната експлоатация на деца до 14 години. Предлага се наказанието за блудство и съвкупление с тях да се увеличи от 8 на 10 години (чл. 149, ал. 2 и чл. 151, ал. 2 от НК).

Изменението се налага с оглед пълното въвеждане на европейската директива за борба със сексуалното насилие и със сексуалната експлоатация на деца, както и с детската порнография. Макар България да е транспонирала директивата през 2015 г., Европейската комисия е установила несъответствия на някои разпоредби, което налага промяна на санкциите в тези два текста от НК.

 

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Коко-Роко
Коко-Роко
23 декември 2020 8:44
Гост

Ей, комшу, имаш ли малко Син камък ?
Тихо, да не те чуят ченгетата, имам … грамът е 10 кинта!

Скоро и у вашите градини

Анонимен
Анонимен
21 декември 2020 19:21
Гост

Причината е на повърхността. Герберастите са решили само техни фирми да внасят препарати за растителна защита. И то не какви, а европейски, мултикултурни и толерантни- демек такива, които вършат работа от ден до пладне и които трябва да си купуват постоянно земеделските производители. А не някакви антиевропейски и ефективни, дето ги купуваш веднъж и забравяш. За справка всеки може да потърси инфо, защо забраниха за внос холандския (подчертавам, европейски) препарат Регент 800ВД, с който всички софиянци избиваха хлебарките трайно у дома- ами защото е прекалено ефективен, а не ежегоден. Мантрата беше, че бил канцерогенен. То и производството на батерии за… Покажи целия коментар »

Вие ша ма спукате от майтап
Вие ша ма спукате от майтап
21 декември 2020 12:52
Гост

То какво ли не стана престъпление в тази иначе демократична държава? Кое му е оправданото да се криминализира едно деяние, което няма никаква обществена опасност. Първо, какво се разбира под внасяне не по установения ред, това не е ли контрабанда, няма ли такова престъпление? Второ, що за смехотворно обяснение е, че глобите се обжалвали? Те и присъдите се обжалват, с далеч повече възможности за защита и далеч по-усложнен и дълъг процес, така че не ви виждам събираемостта и там. Трето, в мотивите се излага, че целта била превенция на интоксикацията на флората и фауната, аз не виждам никъде в състава… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 декември 2020 12:45
Гост

Aминистративните санкции не са ефективни в много от случаите, така че промените ще са изключително полезни.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2020 19:15
Гост

Така ли, тролче?

Анонимен
Анонимен
21 декември 2020 12:41
Гост

Тези продукти представляват сериозен риск за човешкото здраве. И не само. Колко пчели измряха от тези фалшификати.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2020 12:38
Гост

Дано да се приемат тези промени. Трябва да се спре с вноса на фалшиви продукти за растителна защита.

Ристевски
Ристевски
21 декември 2020 12:13
Гост

Дано има и наказани, че мафията от всичко прави пари.

Унчев
Унчев
21 декември 2020 12:13
Гост

Добре е да не се стига после до заливане на пазара въпреки този закон до много такива случай с подобен род нелегални препарати, защото някой си е платил на митницата да го пуснат, че то нали знаете: „Хайде бе аз и комшията да си напръскаме засажденията бе. Какво толкова“

Десислава
Десислава
21 декември 2020 12:12
Гост

Въпроса не е само в наредби и закони, а и в следенето за спазването им. В България имаме хубави закаони и те не са много по-различни от тези в Германия да речем. Обаче ни куца проследяването за това дали се спазват правилата.

Stratiev
Stratiev
21 декември 2020 12:11
Гост

Щом си част от ЕС трябва да спазваш правилата на общността.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2020 12:36
Гост

Естествено! А ние обикновено правим нарушения и после плащаме глоби.

Име
Име
21 декември 2020 19:37
Гост

Много ме кефиш, сам си отговаряш. Герберасти, сър!

Темелков
Темелков
21 декември 2020 12:10
Гост

Добро предложение, спор да няма.

Bobi M
Bobi M
21 декември 2020 12:10
Гост

Подкрепям подобен род наказание. Трябва да се научим да спазваме закона, но и закона да има някакви граници. Защото е ясно, че всеки си прави Ракия у дома, но не е нужно да бъде наказван по тази причина. Защото така могат да накажат и бабите в Италия дето в дворовете си правят сами паста.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2020 12:09
Гост

Ако не минават през проверка се случва така, че тези препарати може да се ползват за защита на растения от вредни организми, но никога не бива да се забравя и друго – трябва да има проверка по стандарти за да се знае, че този препарат не вреди на насекомите. Така примерно пчелите страдат от подобни препарати.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2020 12:08
Гост

Остана и да не ги накзават тия хора. Всеки може да си прави каквото си иска и да няма последици после е нелепо.

Чепов
Чепов
21 декември 2020 12:08
Гост

Та досега не е ли имало наказание за всеки, който внася или произвежда и продава нелегално такива смеси?

Сен Жак
Сен Жак
21 декември 2020 12:07
Гост

Логично е да има такова наказание