И през уикенда ще се приемат предложения за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на съдиите, а срокът изтича в понеделник. Това съобщиха за „Лекс“ от кадровия орган.

Повод за това уточнение станаха колебанията на съдии кога изтича срокът, в който могат да се правят номинация.

Причината е, че в заповедта на председателите на Върховния касационен съд Галина Захарова и на Върховния административен съд Георги Чолаков е посочено, че предложения се правят до 17 април, включително. Този ден обаче е неделя и съдии се притесниха, че всъщност номинации ще се приемат до днес и така срокът се съкращава с два дни.

В отговор на запитване на „Лекс“ от ВСС отговориха, че съгласно чл. 60, ал. 6 от ГПК, когато последният ден от срока е неприсъствен, срокът изтича в първия следващ присъствен ден.

Същевременно беше уточнено, че ВСС е осигурил възможност за приемане на предложения в деловодството си и през двата почивни дни – на 16 и 17 април 2022 г.

Членовете на ВСС от съдийската квота са шестима. Досега бяха номинирани четирима – зам.-председателят на ОС-Варна Мария Терзийска, шефовете на районните съдилища във Велико Търново и Пловдив Младен Димитров и Иван Калибацев и районният съдия от Варна Любомир Нинов.

Днес бяха внесени още две кандидатури – на председателите на окръжните съдилища в Хасково Миглена Тянкова и в Ямбол – Васил Петков и на Административен съд-Пловдив Явор Колев.

Тянкова е номинирана от свои колеги от Хасковския съдебен район, а Петков – от магистратите от районния, окръжния и административния съд в Ямбол.

Миглена Тянкова има дългогодишен стаж като съдия, била е председател на районния съд в Хасково, а от 2012 г. е ръководител на окръжния съд в града.

В предложението, с което е номинирана за член на ВСС, колегите ѝ отбелязват, че тя притежава отлични организационни и ръководни качества, а „за постигнатите високи професионални стандарти, изключителни умения и подход показател е цялостната организация на работните процеси в Окръжен съд-Хасково, която е оценявана високо и от всички контролни институции“.

„Освен доказан в годините администратор, тя е и съдия, който винаги е бил съпричастен към проблемите на професионалната общност. Сред колегите си е безспорен авторитет, понеже открито и честно заявява позицията си и в същото време предлага конкретни и работещи решения.

Притежаваните от Миглена Тянкова качества ни мотивират да я предложим за кандидат за изборен член на ВСС от квотата на съдиите. Считаме, че нейният  административен и управленски опит би допринесъл за решаване на съществуващите проблеми в съдилищата, за повишаване административния капацитет на ВСС и възстановяване доверието към него. Уверени сме, че именно комплекса от правораздавателен и административен опит и изявена решимост за преодоляване на натрупаните негативи е това, което ще гарантира постигането на желаните от всички ни цели – Съвет, който ще защитава интереса на магистратите, който няма да бъде изолиран от тяхното професионално ежедневие и който ще взема решения, базирани на задълбочен, разумен и прозрачен анализ”, се казва в предложението на съдиите.

Васил Петков има над 18 години стаж в системата. През 2004 г. е бил младши прокурор в Котел, а година по-късно вече става съдия в районния съд в Ямбол, а пет години по-късно е избран за негов председател. От 2014 г. е ръководител на окръжния съд в града.

В предложението съдиите сочат, че в правораздавателната си дейност Петков се ползва с изключителен авторитет на независим, безпристрастен и отлично подготвен наказателен съдия, а като председател е истински лидер, който „взема бързи и адекватни решения по всички въпроси на управлението на орган на съдебната власт, поддържа спокойна работна обстановка, а в отношенията си с магистрати и служители е диалогичен и коректен“.

„Съдия Петков винаги е проявявал активност и е изразявал позиция по въпросите, касаещи работата на съдебната система… В личен план Васил Петков е изключително отговорен и отзивчив, човек, на когото винаги може да се разчита за помощ и подкрепа. Съдия Петков е изградил безупречна репутация на почтена и принципна личност, която с цялостното си поведение и професионална дейност ежедневно допринася за подобряване на имиджа и повишаване на доверието в съда и съдебната система като цяло“, сочат колегите му.

30 съдии от административния, апелативния, окръжния, районния и военния съд в Пловдив издигнаха кандидатурата на Явор Колев за член на ВСС. Той е председател на административния съд в града.

Професионалният му път на съдия започва през 1998 г. и е преминал изцяло в Пловдив.

Колев работи в АдмС – Пловдив от неговото създаване. В предложението да бъде избран за член на ВСС колегите му изтъкват, че е принципен и отговорен, има безспорно умение за работа в колектив, с безукорна професионална и лична етика е и с доказани лидерски качества.

„Той е магистрат, който в работата си през последните пет години като административен ръководител се ръководи от истината за фактите на основата на обективен анализ, създава условия за равнопоставеност и подкрепа между колегите и избягва поведение, което може да се възприеме като привилегироване, предразположеност, предубеденост или предразсъдък“, се изтъква в номинацията му.

Очаквайте подробности

61
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ВСС
ВСС
17 април 2022 7:16
Гост

А кога ще се кандидатира съдия Красимира Милачкова- “ ВЕЧНИЯ КАНДИДАНТ ЗА ПОСТОВЕ“. Няма ли кой да се жертва за видинската примадона.

Avatar
Avatar
16 април 2022 21:41
Гост

Успех, Петков! Човечен, почтен и истински професионалист!

Против драскачите по форумите
Против драскачите по форумите
16 април 2022 18:45
Гост

Провинциалистка, права/прав си. – както за вечните „капацитети столичани“, така и за съдия Петков! Познавам както колеги, така и граждани от Ямбол. Само добри думи съм чувал за него – почтен и професионалист, много добър в наказателното право. Това съм чувал, уважаема Диана. ….и да знаеш – не съм нито секретарка, нито шофьор на малките началници…., та, и аз да си кажа мнението. А колкото до желанията на който и да било да стане голям началник, да Ви припомни някой за правото на всеки, отговарящ на изискванията и критериите и т.н. …или просто ако не боравите с правната тематика, не… Покажи целия коментар »

коментатор
коментатор
16 април 2022 16:14
Гост

Петков, страхотен професионалист и прекрасен човек. Юрист, дал много на правото и нещо повече юрист, който съм сигурен, че може и ще дава още много занапред. Определено мястото му е във ВСС! Подкрепям напълно кандидатурата му!

Диана
Диана
16 април 2022 17:31
Гост

Какво точно е дал на правото?
И всички вие, секретарки и шофьори на малките началници, които искат да станат големи началници, трябва да разберете, че като пишете неграмотни хвалебствия никак не помагате.

Провинциалистка
Провинциалистка
16 април 2022 14:41
Гост

До колкото ми е известно, съдия Петков работи при 100% натовареност и е познат като като един от най-добрите при наказателните дела. И ‘що бе, шопи, се страхувате от съдии от провинцията?! ‘Що’т са свестни, нали! Мястото му във ВСС е заслужено, драги „софиянци“!

В.М.
В.М.
16 април 2022 17:29
Гост

Защо да не работи след като натовареността на съда е от най-ниските в страната?

Запозната
Запозната
16 април 2022 13:41
Гост

С две ръце ще гласувам за съдия Петков! Освен, че е супер професионалист, е и много земен човек!

Колега
Колега
16 април 2022 9:36
Гост

Васко Петков е човекът, най-близо до съдиите! Макар че е председател, работи наравно с другите съдии! И да- вскчки искат такъв началник! Затова мисля, че ще се справи добре във ВСС!

Един Магистрат
Един Магистрат
16 април 2022 8:25
Гост

За мен колеги е радващо, че няма за сега нито един върховен съдия.Тази клика показа най-дребновото и долно лице на скъперничството.Никога няма да забравя как преди 2 години си вдигнаха освен с 10% заплатите и с още 100лева над тях, че видиш ли предстадателите на апелативни съдилища щели да вземат 50лева повече.Що за човек трябва да си при 5000 заплата, вече 6000лв. да завидиш за едни 50лева. Отделно от това колосален провал в кадруването.За 5 години нито един завършен конкурс, без най-първите за ВКС които обявиха, но и там провалиха назначенията по 193, ал.6 от ЗСВ.Сигурно за 5 години има… Покажи целия коментар »

съдия
съдия
16 април 2022 16:00
Гост

В ТК на ВКС няма встъпили вече шеста година. А заплатите вече не са 6,а са 8 хил.

Калин К.
Калин К.
16 април 2022 17:33
Гост

Двете върховни съдийки в КАК само обясняват колко са принципни и в същото време непрекъснато намаляват атестации като прилагат различни аршини и това е толкова общоизвестно, че се чудя как ни ги е срам.

Селски съдия
Селски съдия
16 април 2022 7:17
Гост

Пожелавам успех на колегите,
Надявам се обаче да направят читава кампания и да успеят да убедят повечето от нас, които не ги познават, че ще отстояват позициите си.

Минувач
Минувач
16 април 2022 6:07
Гост

Всичко това е вече видяно. Надигат се провинциални лобита “да вкараме нашия човек”. После обидена София реагира с обединение и числено превъзходство. Резултатът е – орел, рак и щука. Това, че кандидатите са все “началници”, не е задължително лошо. Зависи кои са. Проблемът във ВСС е вроденият порок на конституирането му. Професионална квота с лични и тесноведомствени интереси, политическа- податлива на всякакви влияния, разделение съдии-прокурори, постоянно действаща бюрократична структура с по-високи, на практика максимални за системата заплати, това е рецепта за провал. На практика това разнородно множество се доминира от силния човек на деня- без значение кой Иван Григоров, Сотир,… Покажи целия коментар »

Член на ВСС
Член на ВСС
16 април 2022 17:38
Гост

Поздравления за написаното- изключително вярно. Това е истината, за съжаление.
Моите наблюдения са са същите. ВСС е орган, който не следва да бъде конституиран по досегашния начин. Не трябва в него да влизат тримата големи, защото членовете на двете колегии козируват на големите началници, защото в някакъв момент се връщат като магистрати и не трябва кариерата им да пострада.

Анонимен
Анонимен
15 април 2022 23:34
Гост

Потресаващо! С изключение на един останалите са все административни ръководители. Някои от близо 18 години, обозначени като над 17. Полудели ли са всички?! Само да не забравяме, че професията е съдия. Не е административен ръководител. Безумни ми се виждат тия предложения, извинявайте. Няма да си дам гласа за нито един вечен ръководител.

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 14:19
Гост

Началник до началника, мила моя майно льо, кариерист до кариериста. И всички до един подкрепени с комсомолски плам от редовите съдии. Айде, няма нужда.

Анонимен
Анонимен
17 април 2022 20:09
Гост

Аз също

Съдия
Съдия
15 април 2022 22:54
Гост

Всички имат потенциал, само ССБейци не трябва да се допускат, защото тези са най- кресливи, най- непочтени и лицемерни.

Дали
Дали
15 април 2022 23:28
Гост

Искаш ли да преброиш колко точно ССБейци има в сегашния, пък и в предишния ВСС и те ли са най-големия проблем на системата? Не ти харесва, че все още има активни съдии, осмеляващи се да критикуват статуквото. Споко, няма да е задълго. Накрая всички ще замълчат омерзени. Жалко, ако наистина си съдия

Съдия
Съдия
15 април 2022 21:49
Гост

Гласувам за съдия Петков! Не съм чувал нито една лоша дума за него, а само добри неща! Дано да бъде избран. И дано да има още 5 съдии като него!

дивак
дивак
15 април 2022 20:42
Гост

Днес трябваше да бъдат внесени и кандидатурите на трите фръцли от София. Явно изненадата, за която се шушука от месец, е отложена за понеделник.
Интересно е също, че нищо не се чува за вечния кандидат соросоид. Сигурно менторите са го посъветвали да си наляга парцалите.

Анонимен
Анонимен
15 април 2022 21:29
Гост

Споделете кои са те, някои не сме чули мълвата още….

Съдия
Съдия
15 април 2022 22:57
Гост

Вечния кандидат соросоиди е леко притеснен и негов за участие, а трите гръцки ССА решили понеделник. Два дни по- малко за вадене на кирливи ризи.

Веселин Григоров
Веселин Григоров
15 април 2022 20:01
Гост

Мисля че председателя на окръжния съд в Ямбол е най-читавия от всички кандидати. Дано обаче да го изберат.

Анонимен
Анонимен
15 април 2022 16:28
Гост

Шефските места в Апелативен съд Бургас и Пловдив са заети, та трябва да се трудоустроят хората явно. Май профилът на кандидат – члена за ВСС се избистри – „вечен“ началник без възможност за продължаване на шефското си битие. От 6-мата кандидати май 5-ма са такива.

Михаела Михайлова
Михаела Михайлова
15 април 2022 17:49
Гост

А като гласувахме предния път само за редови съдии, пък било то от ВКС и ВАС, кво стАнА. Провал! не е имало по-лоша СК от настоящия й състав, факт!

Браво !
Браво !
15 април 2022 15:42
Гост

И Тянкова и Петков са хора с опит в решаването на проблеми. Такива ни трябват, за да тръгнат нещата добре за всички. Успех на колегите!

UJASSS
UJASSS
15 април 2022 15:54
Гост

Това ще са кандидатите, по-добре да не се гласува. Положението е плашещо.

Ало, ало
Ало, ало
15 април 2022 21:08
Гост

С опит в създаването на проблеми

Oпaaaa
Oпaaaa
15 април 2022 21:39
Гост

Вярно е, че Тянкова има опит в решаването, но на сексуални проблеми.

Васил Гатов
Васил Гатов
15 април 2022 14:48
Гост

Браво на Тянкова! Точно такива хора ни трябват в Съвета. Пожелавам й успех.

Да не забравяме историята
Да не забравяме историята
15 април 2022 14:47
Гост
Зорро
Зорро
15 април 2022 16:01
Гост

Започна се с претоплени манджи! Поздравления, колеги! Само ще напомня, че лично Велчев, като главен прокурор, при гласуването й за първи мандат каза, че точно ТЯ няма от какво да се срамува. Останете със здраве! Весели празници!

Ванеса
Ванеса
15 април 2022 19:24
Гост

Това, че е претоплена не означава, че не е вярна, ерго, показва морслните качества на Тянкова.
Интересно е, че всичките председатели и замове са избирани за последните си мандати от този ВСС.
Придължаваме промяната?

Tодор Петков
Tодор Петков
15 април 2022 14:30
Гост

Ще ти кажа защо, трябва да си носил някаква отговорност. Поне за 5 рула тоалетна хартия, които са купени с бюджетни стедства. Ето за това.

Анонимен
Анонимен
15 април 2022 14:35
Гост

Точно така! Трябва да си бил в далаверата! И особено да ти изтича вторият мандат като административен ръководител като на Васко Петков например!

Калин К.
Калин К.
15 април 2022 14:08
Гост

И защо само началници с изтичащи мандати са кандидати? Аман от службогонци със служебна кола, висока заплата и нищоправещи.

А дали е така ?
А дали е така ?
15 април 2022 15:37
Гост

Друго си е от районен съд направо да отидеш в апелативен София, но това не е службогонство, а последователна кариера по добруджански. Щото се нагледахме на върховни редови магистрати, отегчени от живота. За цял мандат един конкурс не приключиха

Михаела Михайлова
Михаела Михайлова
15 април 2022 14:02
Гост

Дано с този състав на ВСС имаме шанс. Проблемите са много, натрупват се и чакат разрешение. Добре е, че има кандидати с административен опит, основната битка със Съвета я водят те и заради нас – редовите.

Съдия
Съдия
15 април 2022 17:45
Гост

Водят я, но за себе си !
И като ги изберем, йощ на другият ден са преминали в друго агрегатно състояние, и сал себе си уважават. А, щях да забравя, и най-много се пазят да не свършат нещо полезно.
Като ги напъне за работа, сядат, лягат, докато им мине.

Отстраняване и съд за ИВАН СТИМЕНОВ ГЕШЕВ
Отстраняване и съд за ИВАН СТИМЕНОВ ГЕШЕВ
15 април 2022 13:56
Гост

Михаил Екимджиев пред Фрог: Гешев е престъпник. Апелирам за стачки на адвокати и на съдии

Екиме спри, остави държавата да работи поне малко
Екиме спри, остави държавата да работи поне малко
15 април 2022 15:26
Гост

аман от Екемджиев и неговия и на партията му екстеремизъм. Стига със залпа на Аврора и 9- ти септември- 1944 г. и 10- ти ноевмври – 1989 г., до нищо добро не ни доведоха. Спрете се да изнасилвате правото и политическата система достатъчно компрометирахте демокрацията

мими
мими
15 април 2022 13:53
Гост

Васил Петков е читав човек и добър професионалист, за разлика от Тянкова…

Фики
Фики
15 април 2022 13:24
Гост

Искрено се надявам този ВСС да е по-качествен от предния.

Тити
Тити
15 април 2022 13:34
Гост

Със сигурност. Предният удари дъното.

Анонимен
Анонимен
15 април 2022 16:49
Гост

Оооо, аз съм оптимист, винаги може да е и по-зле

Съдия
Съдия
15 април 2022 17:48
Гост

Като при Айшето е ситуацията: А, дано, но надали !

Рики
Рики
15 април 2022 13:22
Гост

Нормално е да има наплив.

Анонимен
Анонимен
15 април 2022 13:18
Гост

Кандидати много, а качествени сред тях има ли

Ангелина
Ангелина
15 април 2022 13:18
Гост

Да видим кой ще изберат

Нина
Нина
15 април 2022 13:17
Гост

Браво

Паполски
Паполски
15 април 2022 13:17
Гост

Инетерсно ще е

Чочо
Чочо
15 април 2022 13:13
Гост

Добре е, че са осигурили хора на работа и през уикенда.

Хари
Хари
15 април 2022 13:21
Гост

За тези, които са на работа във ВСС ли?

Чашков
Чашков
15 април 2022 13:09
Гост

Любопитно

Анонимен
Анонимен
15 април 2022 13:01
Гост

Да видим какво ще стане. Да видим.

Анонимен
Анонимен
15 април 2022 13:00
Гост

Е битката за ново ВСС е в разгара си все пак.

Анонимен
Анонимен
15 април 2022 13:00
Гост

Категорично искам да работят и през уикенда, да. Нека им.

Анонимен
Анонимен
15 април 2022 12:59
Гост

Има си хас да не расте

Щерев
Щерев
15 април 2022 13:12
Гост

За тази сладка службица.