И забраната за начисляване на лихви за забава, неустойки и за обявяване на предсрочна изискуемост на кредитите може да остане за още два месеца след отмяната на извънредното положение. Това стана ясно днес в правната комисия при обсъждането на промените в закона за мерките, действията и последиците от извънредното положение (повече за тях можете да прочетете тук).

Измененията бяха приети на първо четене с 14 гласа „за“ и 7 „въздържал се“, а при дискусията се очертаха спорните моменти и бяха направени заявки за допълнения.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов обясни, че при гласуването в Министерския съвет е обсъждано и тази закрила за длъжниците (чл. 6 от извънредния закон) да остане след края на извънредното положение, но ще провери защо не е уредена в законопроекта. По думите му намерението е било тя, подобно на забраната за налагане на запори на банкови сметки на граждани (чл. 5, ал. 2) да продължи да действа още два месеца. Затова Кирилов обеща въпросът да бъде уреден между двете четения на законопроекта според приетото от Министерския съвет становище.

Освен това министърът посочи, че ще се направи така, че да бъде внесена максимална яснота за сроковете по делата, които ще започнат да текат след 13 май. Ще направим ясно разграничение по отношение на производствата в приложението (тези, чието разглеждане продължи и по време на извънредното положение) и останалите, каза Кирилов и заяви: „Целта е да дадем ясни и точни указания на съдилищата и на участниците в съдопроизводството“.

Заявка, че между първо и второ четене ще поиска законът да бъде допълнен, направи и министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя заяви, че се чакат указания от Европейската комисия за ваучерите, с които хората, чиито пътувания са били отменени заради епидемията, може да бъдат компенсирани. В момента законът предвижда, че ако клиентът откаже ваучер, туроператорът има един месец, за да му възстанови парите за проваленото пътуване. Ще удължим срока на 6 или на 12 месеца, но чакаме указания от ЕК, каза Ангелкова.

Тя посочи, че между двете четения ще се уточни и кога чадърите и шезлонгите на плажа са безплатни. Като идеята, изложена от Ангелкова, е ако държавата и концесионерът на плажа са се разбрали да му бъде опростена изцяло таксата, тогава и плажните принадлежности да са безплатни за гражданите. Но ако таксата само е била намалена, например на половина и той ще може да предлага чадъри и шезлонги на половин цена.

Спорът: Противоконституционни ли ще са бъдещите противоепидемични мерки

Противоконституционни ли ще са бъдещите противоепидемични мерки беше един от въпросите, които по време на заседанието на правната комисия предизвикаха сериозна дискусия.

От името на Висшия адвокатски съвет Валя Гигова заяви, че в Конституцията има две хипотези, при които могат да се ограничават права на граждани – извънредно или бедствено положение. И ако не е налице нито една от тях, мерките на здравния министър, с които се налагат ограниченията, ще са противоконституционни. Затова адвокатурата предлага след отпадането на извънредното положение да се стъпи на бедствено, още повече че Законът за защита при бедствия определя епидемията като такова.

Тя направи и друго предложение, което е свързано с отпадането на спирането на сроковете по делата. „Има 100 000 граждани в изолация, които няма как да отидат в съда, да се срещнат с адвокат, защото ще нарушат карантината и ги заплашват санкции. Нека да помислим и за тях да не текат срокове, защото ще се окажат в невъзможност да реализират правата си“, каза Гигова.

Коментарът ѝ за противоконституционност на мерките, които би наложил след края на извънредното положение, обаче предизвика реакцията на здравния министър Кирил Ананиев. Той цитира чл. 35 от Конституцията. „Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани. Сега ние го правим със закон и в защита и на националната сигурност, и на общественото здраве“, заяви той.

Освен това здравният министър съобщи, че вече се работи по новата заповед, с която след 13 май да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, както и по наредбата за условията за налагане на карантина.

Данаил Кирилов също заяви, че не споделя тезата за противоконституционност, като изтъкна, че поставянето под карантина и ограничаването на придвижването са част от основния инструментариум на здравния министър за предотвратяване на заразите.

Валя Гигова обаче застъпи позицията, че чл. 35 от Конституцията дава възможност само за индивидуално ограничаване на права на болните, но не може да се използва например за налагане на мерки като затваряне на кина и ресторанти.

„Трябва да има или извънредно положение, или бедствие. По-добре е да влезе в сила механизмът на бедствие и на база на него да могат да бъдат ограничавани правата на гражданите и те да бъдат задължени да оказват съдействие на държавата, защото така пазят себе си и ближния си“, каза тя. И подчерта, че адвокатурата подкрепя мерките и затова настоява за прецизна регламентация.

Тя дори съобщи, че във Висшия адвокатски съвет има 7 предложения той да внесе искане за обявяване за противоконституционен на извънредния закон. „Но не сме го направили, защото смятаме, че не е редно“, заяви Гигова.

Противоречие се оформи и по въпроса дали в закона трябва да има определение за извънредна епидемична обстановка. Това е ситуацията, която ще замени извънредното положение след 13 май 2020 г.

От БСП и от Обединени патриоти настояха в закона да има ясна дефиниция, за да се знае при какви условия министърът ще може да обявява такава извънредна обстановка и да я отменя. От Американската търговска камара пък изтъкнаха, че това е важно и за ефективния съдебен контрол на заповедите, с които се обявява.

Данаил Кирилов обаче изтъкна, че подобна дефиниция на практика не е възможна, защото каквато и да е, няма да е изчерпателна и точна, тъй като има много и различни обстоятелства, които се отчитат от медиците, които няма как да влязат в закон.

ЧСИ: Чака ни криза, да се подготвим отсега

Председателят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев пък предупреди, че предстои икономическа криза, която може би ще е по-тежка от тази през 2008 г. и трябва да се търсят механизми за справяне с нея. Той за пореден път изтъкна, че това може да стане с механизъм за доброволно събиране на малки дългове, който да се възложи на ЧСИ и ДСИ.

Освен това Дичев посочи, че по време на извънредното положение е бил нарушен балансът в защитата на правата на длъжниците и кредиторите. „Два месеца не можем да дадем отговор на гражданите защо не им събираме вземанията, защото в не малко случаи всъщност длъжникът няма затруднения, получава си възнаграждението, а кредиторът е останал без работа и е в затруднение“, каза той. Повод за коментара му е разпоредбата на чл. 5, ал. 2 от извънредния закон, с която от 13 март беше забранено налагането на запори върху банкови сметки на граждани, пенсии и заплати, както и извършването на описи на движими вещи и имоти. Сега се предлага действието ѝ да се удължи до 13 юли.

Дичев заяви, че за пенсиите и заплатите и сега има закрила чрез несеквестируемия доход, затова е по-удачно забраната за запори да остане само за банковите сметки на граждани. Освен това камарата настоява да започне извършването на описи на недвижими имоти, а да остане забраната само по отношение на движимите вещи.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
advokat
advokat
08 май 2020 1:25
Гост

Продадоха на две жени ателиета – уж били творчески жилища – нямало несеквестируемост, направо – фашизъм, едната – престана да се къпе, другата по старчески дом – ма страхотни работи, аз съм само регистратор един вид, съответните институции – не работят.

реплика
реплика
07 май 2020 20:57
Гост

За каква защита на длъжниците говорим, ако се извършват публични продажби на единствени жилища и въводи?
Разни назначени за милионери „по-равни“ ще смучат от бюджета, щото са останали гладни, жадни и бездомни сигур, а реално пострадалите от пандемията – кучета ги яли?
Голямо надлъгване пада май между разните му лобита по интереси.

Харизанов
Харизанов
07 май 2020 15:19
Гост

За мен трябва и кината да отворят. Да почнат хората да разпускат. НЕ всички са само на тема ядене и пиене

Анонимен
Анонимен
07 май 2020 15:21
Гост

Пред разпускането аз предпочитам да съм здрава. Ще го преживея и без кино и театър. Не че не ми липсват, обаче ситуацията го изисква.

Анонимен
Анонимен
07 май 2020 16:36
Гост

Филми само по кината ли се гледат? Аз пък стискам палци тия обирджии от кината да фалират колкото се може повече

Любо
Любо
07 май 2020 15:18
Гост

Какво предотвратяване на заразите, моля? От днес автобусите са пълни, а хората ходят без маски.

Анонимен
Анонимен
07 май 2020 15:19
Гост

Аз лично мисля, че избързаха много с ИП. Никой не знае колко заразени щъкат из улиците.

Анонимен
Анонимен
11 май 2020 7:52
Гост

На са избързали. Мотивите им трябва да се гледат… на Баритон му омръзнало опозицията да се заиграва с извънредното положение.
Е, заради тия глупости ще сътворят поредната юридическа каша.
Прост народ – слабо държава

Анонимен
Анонимен
11 май 2020 7:53
Гост

Да се чете Борисов

Христова
Христова
07 май 2020 15:18
Гост

Ма българина освен да плюска ядене по кръчмите иска и на театър да ходи и на кино. Кината вечер са предимно празни. Така или иначе. Пробелм става обедно време през уикендите. Значи това трябва да тръгне да работи пак отново също!

Цицеров
Цицеров
07 май 2020 15:18
Гост

Имам приятел работи в кино. Еми да ви кажа не е добре работата за него, защото от 3 месеца напрактика е безработен

Димитрова
Димитрова
07 май 2020 15:17
Гост

Това, че кината не работят е пълна гавра.

Били
Били
07 май 2020 15:17
Гост

Изключително адекватно предложение на Данаил Кирилов. Да не говорим, че много хора останаха без работа.

Живко
Живко
07 май 2020 15:17
Гост

Ми да ги задължат гражданите да оказват съдействе на държавата бе. Защото сега един се репчи, че нямало да си даде чадърите на плажа без пари. Симеонов не можел да го накара. Да повярва, че може да го накара.

Цицеров
Цицеров
07 май 2020 15:16
Гост

„Трябва да има или извънредно положение или бедствие. По-добре е да влезе в сила механизмът на бедствие и на база на него да могат да бъдат ограничавани правата на гражданите и те да бъдат задължени да оказват съдействие на държавата, защото така пазят себе си и ближния си“

Че досега не беше ли така? Това вие си го знаете. Аз мисля, че досега също бяхме длъжни. Или може и да не сме били. А как ще ни задължат?

Бенова
Бенова
07 май 2020 15:15
Гост

няма спорове. С това темпо на разпространение на вируса, скоро пак ще има извънредно и ще мирясат всички. Няма да има тъпи спорове

Анонимен
Анонимен
07 май 2020 15:14
Гост

Не намирам, че мерките са противоконституционни. Само по този начин може да се осигури превенция.

Геле
Геле
07 май 2020 15:15
Гост

Искаме си свободата. Нещата са силно пресилени. Смятате ли, че ако беше толкова опасен вирусът, може да се предпазим от него само с маски.

Daniela
Daniela
07 май 2020 15:14
Гост

Спорът: Противоконституционни ли ще са бъдещите противоепидемични мерки

Противоконституционни ли ще са бъдещите противоепидемични мерки беше един от въпросите, които по време на заседанието на правната комисия предизвикаха сериозна дискусия.

Как така да са противоконститу….. нали разбирате, че положението не е розово и какво от това, че са противо…

Есмералда
Есмералда
07 май 2020 15:13
Гост

Може и още 20 месеца да остане…

Янева
Янева
07 май 2020 15:13
Гост

Драскачи. Писачи! Не ми харесва. Падна ИП и какво стана? Всичко наред? Не е наред!