Следователката Стела Илиева от Силистра е оправдана вече на две инстанции за хулиганство и за неправомерно използване на служебното си положение, показа проверка на „Лекс“. Тя е подсъдима за това, че е напсувала полицаи и показала служебната си карта, за да предотврати проверка на шофьор без книжка, който карал нейната кола.

Случаят е от началото на 2020 г., като според обвинението полицаи опитали да спрат на входа на село Йорданово Метин Али, но той избягал и бил задържан след гонка. Мъжът нямал шофьорска книжка и извикал Илиева, тъй като работел в семейната им ферма и колата била нейна. Първоначалните твърдения на очевидци бяха, че следователката пристигнала на мястото пияна и с около 30 души подкрепление. Показала служебната си карта и започнала да заплашва полицаите. Накрая обяснила, че тя е пратила Метин Али да купи цигари и алкохол и настояла да бъде освободен. Тогава полицаите извикали подкрепление и свалили номерата на автомобила. Заради заплахите и обидите към униформените, Илиева беше обвинена в хулиганство. От материалите по делото е видно, че обидите, за които тя е подсъдима са: „ше ви *** майката“, „ше ви *** в гъза“, „аз ще ви оправя и ще ви запомня имената“ и „днес сте вие, утре съм аз, после може пак да сте вие, така стоят нещата в тази система“.

Второто обвинение е затова, че е използвала служебното си положение, за да предотврати свалянето на табелите на личния ѝ автомобил при извършваната полицейска проверка.

От прокуратурата съобщиха само за започналото разследване срещу Илиева, когато срещу нея беше образувано и дисциплинарно производство. Сега от делото става ясно, че обвинителният акт е бил внесен в спецсъда миналата година, а през юни т.г., малко преди да бъде закрит, съдът е оправдал следователката и по двете обвинения.

Прокуратурата е протестирала присъдата и делото е продължило в Софийския апелативен съд (САС), като държавното обвинение вече не е поддържало протеста по обвинението за показването на служебната карта от Илиева. По обвинението в хулиганство заради изречените псувни, прокуратурата е искала Илеива да бъде осъдена на пробация.

Съдебният състав Венелин Иванов (председател), Даниела Врачева (докладчик) и Георги Ушев оправдава обаче напълно Илиева (решението виж тук) като приема, че тя не е псувала, но дори и да го била направила, обидите били насочени само срещу един от униформените и никой освен него не би трябвало да ги е чул.

Според САС не е вярно още, че следователката е дала колата на неправоспособния Али, а на негов познат. Съдът приема за доказано, че на 18 февруари 2020 г. мъжът, на когото Илиева приела да даде автомобила, я видял да шофира, а в колата ѝ бил Али, с когото той се познавал. Въпросният свидетел по делото имал работа в село Златоклас, но колата му се развалила и след като видял случайно Али да пътува с Илиева, поискал от него да помоли следователката да му даде колата. Двамата отишли при нея и обяснили ситуацията, а тя се съгласила, като трябвало върнат колата веднага след приключването на ангажимента на свидетеля, тъй като Илиева трябвало да се прибере с нея. След като пристигнали в Златоклас, мъжът отишъл да си свърши работата, а Али останал да играе карти с приятели. След известно време следователката му се обадила да се връщат, защото се нуждаела от лекарства, които останали в колата. Али позвънил на шофьора, но телефонът му бил изключен и затова решил да върне колата на Илиева, въпреки че нямал право да шофира.

Той бил спрян от полицейския патрул на входа на Йорданово, като полицаите му обяснили, че ще му съставят акт и ще свалят табелите на колата. Тогава Али се обадил на жена си, а тя пък казала на Илиева за случилото се и следователката тръгнала веднага към изхода на селото, последвана от близки на мъжа.

При пристигането ѝ единият полицай вече свалял табелите на колата, а другият разпознал Илиева като следователка от Силистра и излязъл от колата, за да ѝ обясни ситуацията. Тя се ядосала, че автомобилът ѝ ще бъде дерегистриран и няма да може да го ползва, въпреки че не била извършила никакво нарушение и първоначално казала на Али да не подписва нищо. Тогава полицаят включил полицейската радиостанция, която наричали „трубка“. Именно тя е записала част от репликите на следователката, но в тях не се чуват псувни по адрес на униформените, а само едно нейно оплакване, цитирано от съда: „Първо пак сте вий, после пак съм аз, ей туй е редът…ей туй е редът в тъз система“. Веднага след потърсеното съдействие от полицая по радиостанцията, Илиева променила поведението си и казала на Али да подпише акта и двамата се оттеглили, а униформеният уведомил колегите си, че вече няма нужда от подкрепление.

В обясненията си следователката казва, че отначало започнала да спори с полицая, защото опитвала да му обясни, че не е направила нищо нередно и не е давала колата си на неправоспособен, а той ѝ отговорил на висок тон, че следва „да си носи последствията“.

Съдът приема за недоказани предположения свидетелствата на двамата полицаи, че Илиева дошла на мястото пияна. Никой от свидетелите не потвърждава и обвинението, че тя е представила служебната си карта, когато е пристигнала на мястото. Отхвърлени са и показанията на полицаите, че са били обиждани и псувани, тъй като не били потвърдени от никой друг от събралите се около 20 души на мястото.

В тази връзка съдът посочва, че в показанията си единият полицай обяснява как нарочно държал натиснат бутона на „трубката“, защото в такъв режим тя записва разговорите и идеята му била да запише думите на Илиева. Според полицая следователката се държала арогантно през цялото време на проверката, а псувните не били изречени на „един дъх“.

„С оглед на това, недоумение буди фактът, че видно от съдържанието на записа не се установява подсъдимата Илиева да е оправяла реплики спрямо полицейските служители, които според съдържанието си да бъдат счетени за псувни и обиди“, пише съдът.

В мотивите към решението на САС се казва, че нито от показанията на останалите свидетели, нито от експертизата се доказва, че поведението на Илиева по време на проверката е било неприлично и скандализиращо обществото.

„Не се установява подсъдимата Илиева да е обругавала и заплашвала полицейските служители по недопустим и невъзпитан начин, чрез което да е изразила брутална демонстрация против установения обществен ред“, пише в решението на втората инстанция. САС споделя извода на закрития спецсъд, че доказателства за отправени псувни от следователката се съдържат само в показанията на полицаите, като единият дори казва, че не си спомня какви точно са били репликите, но те не са достатъчни, за да бъде осъдена. Според съда наистина е имало спор между Илиева и полицаите и било обяснимо да е раздразнена и да иска обяснения, след като разбрала, че колата ѝ ще бъде дерегистрирана, макар поведението ѝ да било изрядно.

В заключение съдебният състав обяснява, че дори и да беше доказано, че Илиева е отправила псувните, те са били насочени само към единия полицай, с който е разговаряла зад патрулката и без останалите присъстващи да са могли да ги чуят, поради което няма как такова поведение да се определи за хулиганство.

„Въззивният състав в допълнение на съображенията на първоинстанционния съд изтъква, че дори да се приеме, че подсъдимата Илиева е изрекла визираните ругатни, което в настоящия случай не се е случило, то следва да се има предвид, че св. П. и подсъдимата са разговаряли зад патрулната кола, извън полезрението на останалите свидетели, като другият полицейски служител – св. К., също се намирал на известно разстояние и е бил зает да следи за спазването на реда на събралото се множество хора от ромски произход и бегло дочувал реплики от провеждания разговор, поради което само по себе си не може да обоснове намерение от подсъдимата Илиева чрез действията си да скандализира и да изрази явно неуважение към обществото, макар и да се е намирала на публично място (на улицата)“, мотивира се съдът.

Решението не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред Върховния касационен съд.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дарт
Дарт
29 декември 2022 9:33
Гост

Гарван, гарван око не вади, съд и следовател, позор! Другите не били чули… Хах, знаят слабостите на НК и се измъкват постоянно, когато те са извършили престъпление, браво на тези полицаи!

Това медиите не ви го казаха
Това медиите не ви го казаха
28 декември 2022 13:19
Гост

Нито една медия не съобщи за хаосът в град Бъфало САЩ, по време на снежното бедствие-масово лица(познайте с какъв цвят на кожата) плячскостват магазините в града, полицията не е в състояние да направи нищо-гледат как тълпите разграбват магазините. Кметът(самия той афроамериканец) нарича плячкостващите мародери-„по -долни от най-долните“

https://www.youtube.com/watch?v=5foMXfHus28

Обикновена адвокатка
Обикновена адвокатка
28 декември 2022 9:53
Гост

Позор…

Анонимен
Анонимен
28 декември 2022 21:12
Гост

Ако снимката на т.нар. следователка не е ретуширана в тъмно, то според мен (лично мнение) същата вероятно принадлежи към привилегирования етнос (лично мнение) на 20-те й помагачи, които е довела със себе си. Съвсем логично е да има нагло поведение. Съгласно решението на безпристрастния бълг. съд (пак лично мнение) същата би могла да заведе дело за набедяване срещу двамата полицаи, така че никой български пътен полицай да не дръзне в бъдеще да „малтретира“ магистрат. А ако някой друг неин колега се възпротиви на искането й, няма пречка да нахлуе в стаята (по-скоро кабинета) му с 20-те й помагача и да… Покажи целия коментар »

Милицията ни научи да псуваме!
Милицията ни научи да псуваме!
28 декември 2022 7:46
Гост

Не е забравено, когато по време на милиционерския метеж от 3 и 4 ноември 2015г как милиционери псуваха, обиждаха и хулиганстваха на Орлов мост.
Щом милицията може да псува, и гражданите имат право на реторсия!

Андреев
Андреев
27 декември 2022 10:16
Гост

Тая, ако не беше магистрат, нямаше да има възможност да гъкне пред полицаите, ама вече голям казус станал.. според независимия Български Съд на Магистратите всичко им е позволено. Какво е Полицията за българските Магистрати?? Клоуни в униформи??

Адвокат
Адвокат
27 декември 2022 16:11
Гост

Да ,тази е нагла и всъщност е съмнително какво е разследвала през живота си.

Озверяла и нахална, да пъди полицаите, частна ферма, хубаво.

не знаех, че има следователско мляко.

Нашата милиция-вечно над закона
Нашата милиция-вечно над закона
28 декември 2022 7:54
Гост

Драги, имаш робска психология. Не съм магистрат, а скромен юрист, и никога не мълча пред милиционерски произвол. Например-по време на ковид максирането, когато глобяваха с по 3000 лв (после редуцирана глобата на 300лв)за без маска, на Евлоги Георгиев двама милицаи бяха без маска-очевидно демонстративно. И до ден днешен из района са помни скандала, а може и видео да има. И не-не посмяха да ме арестуват-за това,че им вдигнах публичен скандал,че са без маски, а как го исках-със свидетели, на обществено място, при положение,че аз спазих закона-бях с маска, и поисках и те да спазят незабавно закона, много исках да ме… Покажи целия коментар »

Американският пациент
Американският пациент
27 декември 2022 0:08
Гост

Специализираният Ушев.

анонимен
анонимен
29 декември 2022 9:55
Гост

И какво Специализираният Ушев? Доизкажи се де….

Редник от запаса
Редник от запаса
26 декември 2022 23:35
Гост

Пълен резил е съдебната ни система. Малцина са качествените хора там.

Редник от запаса
Редник от запаса
26 декември 2022 23:34
Гост

Това е нашата родна съдебна система! Пълен срам😡

Случайно, а?
Случайно, а?
26 декември 2022 20:12
Гост

И това, че тая овца е човек на ДПС няма нищо общо!Нали Гешев!?

Анонимен
Анонимен
29 декември 2022 9:57
Гост

Ти я назначи, а?

Адвокат
Адвокат
26 декември 2022 11:57
Гост

Наглостина, наистина са свръх-нагли, аз затова и избягвам тази система.

АгентОтКозяк
АгентОтКозяк
27 декември 2022 1:08
Гост

Да не забравяме,че и ти си в тази“ „$истема“ щом си адвокат.
След съдиите най-мразените съсловие в България са адвокатите.
А знаеш ли защо?

Адвокат
Адвокат
27 декември 2022 9:32
Гост

Не знам и не ме интересува, аз съм честен и независим, просто си гледам задачите, подкупите са основно в наказателното право, гражданското не зависиш от един съдия.

Който е некадърен адвокат, подкупва съдиите, другите – знаем законите.

Анонимен
Анонимен
26 декември 2022 11:20
Гост

За Ушев има друго НК, когато става въпрос за престъпления, извършени от тикви, каскети и техни пионки.

2222
2222
26 декември 2022 12:09
Гост

Не го е писал той, не виждаш ли?

Анонимен
Анонимен
29 декември 2022 11:15
Гост

Към 2222

Не, че не вижда, а не иска да види. По същия начин, по който го дъвкаха по делото на Иванчева, по което докладчик е съдия Неделчева.

анонимен
анонимен
29 декември 2022 9:56
Гост

А сега ви е много добре, нали?

Свидетел
Свидетел
26 декември 2022 11:11
Гост

Следователят е магистрат! Неговите писмени разпореждания са задължителни за полицейските органи, съгласно ЗСВ! Има сведения, че полицейският служител се е репчил на следователката.

Магистратееее
Магистратееее
26 декември 2022 21:26
Гост

По-прост коментар не бях виждал🤣
Ами да ти разпореди да й изтеглиш един заем от 100 000 бона

Анонимен
Анонимен
26 декември 2022 10:07
Гост

Абе, имало е строяване на свидетелите, ама айде…

LSFC
LSFC
26 декември 2022 10:08
Гост

Обяснила им е: днес сте вие, утре съм аз, после може пак да сте вие.

OMG
OMG
26 декември 2022 9:41
Гост

Ех, каква спецпрокуратурата имаше и каква антикорупционна активност.

444
444
26 декември 2022 9:43
Гост

И голям рев, че след нея няма кой да продължи благородното ѝ дело.

Адвокат
Адвокат
26 декември 2022 12:52
Гост

То ни така – ни така, глезотиите нямат край, някои съдии искат и кламерите да им плащаме, освен заплатата, като че ли нямат 0-50 стотинки.

123
123
26 декември 2022 9:12
Гост

Интересно е как в началото на разследването се описва една коренно различна фактическа обстановка от тази, която излиза накрая в съдебните актове.

Vito
Vito
26 декември 2022 9:14
Гост

Но пък продължението с изплащане на обезщетения е винаги едно и също.

Адвокат
Адвокат
26 декември 2022 13:33
Гост

В крайна сметка какво е станало толкова, нормално е да е нахална, впрочем едва ли ще направи повече така.

Анонимен
Анонимен
28 декември 2022 21:01
Гост

Ако снимката на т.нар. следователка не е ретуширана в тъмно, то според мен (лично мнение) същата вероятно принадлежи към превилегирования етнос (лично мнение) на 20-те й помощници, които е довела със себе си. Съвсем логично е да има нагло поведение. Съгласно решението на безпристрастния бълг. съд (пак лично мнение) същата би могла да заведе дело за набедяване срещу двамата полицаи, така че никой български пътен полицай да не дръзне в бъдеще да „малтретира“ магистрат. А ако някой друг неин колега се възпротиви на искането й, няма пречка да нахлуе в стаята (по-скоро кабинета) му с 20-те й помощника и да… Покажи целия коментар »

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
26 декември 2022 9:09
Гост

Псувайте си тихо и кротко и всичко ще е наред. Весели празници! 🙂

Анонимен
Анонимен
26 декември 2022 9:10
Гост

Aми така си е, какво скандализиране на обществото има в това да дръпнеш някой настрани и да му обясниш какво мислиш…

2333
2333
26 декември 2022 9:08
Гост

Пак много шум за нищо.

Анонимен
Анонимен
26 декември 2022 10:02
Гост

Има ли шум, обикновено е за нищо.