Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) също се включи в процедурата за избор на главен прокурор като изпрати подкрепящо единствения кандидат за поста Иван Гешев становище. Това стана ясно от съобщение на Висшия съдебен съвет.

Наред с прокурори, следователи, служители и полицейски служби, ДАНС също изрази положителното си отношение към Гешев. Като набляга на професионалния му опит, в становището на агенцията, подписано от директора ѝ Димитър Георгиев, се казва: „Придобитият от него професионален опит предполага вземане на адекватни решения, стабилност, поглед върху слабите места в системата и надграждане на постигнатото до момента от държавното обвинение“.

От ДАНС изброяват и някои разследвания, които са провели под ръководството на спецпрокуратурата и са приключили успешно – за противодействие на тероризма, незаконната миграция, пране на пари, злоупотреба с еврофондове, данъчни престъпления, корупционни престъпления, контрабанда и др.

Резултатите от тези досъдебни производства са видими както за българските граждани, така и за европейските ни партньори. Взаимодействието между Прокуратурата на Република България и Държавна агенция „Национална сигурност” е от важно значение за провеждане на ефективни разследвания, като разширяването на механизмите за сътрудничество в рамките на законовите правомощия на двете институции е единственият способ за постигане на по-добри резултати. Това, от своя страна, води и до повишаване на общественото доверие към тези институции“, се казва още в становището на ДАНС.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пародия
Пародия
03 септември 2019 12:35
Гост

Мислителите на управлението изродиха нова форма на контрапротеста – „позиция в подкрепа на“ от най-различни институции, дето нямат никакво отношение към една законова процедура. Като при соца – „детска градина „Калина Малина“ подкрепя СССР в инвазията му в Афганистан“ примерно.

advocat
advocat
27 август 2019 9:22
Гост

Обратното би ме изненадало много. Напълно нормално за султаната на боко-тиквата. Спомням си когато в едно телевизионно предаване Коритаров го включи в ефир, за да чум с ушите си какво отговорил на похвалата на Реджеп Ердоган, че разполага с големи управленски възможности:: „абе ти си по-голям ЧОРБАДЖИЯ от мен“.

Ииисус
Ииисус
26 август 2019 18:59
Гост

Т. нар. „ВУЗ“ на МВР сигурно отдавна се е включил. Сега очакваме гимназията и основното училище да се включат. И детската му градина. И съседите. Как е помагал на бабите в квартала да пресичат, купувал им е хран. стоки от бакалията и не е криел ресто.
После очакваме да се включи и родилният дом, където се е появил на бял свят. И да ни разкажат как Витлеемската звезда е прекосила нощното небе в деня на раждането му.

Виктор
Виктор
26 август 2019 16:31
Гост

Подкрепата е организирана и върви по график!

Анонимен
Анонимен
26 август 2019 15:57
Гост

Все едно слушам Цацаров. Големи хвалби на досъдебното производство.

Анонимен
Анонимен
26 август 2019 15:46
Гост

Обаче опитът не винаги води до вземане на адекватни решения.

Анонимен
Анонимен
26 август 2019 15:43
Гост

Някой да е очаквал друго становище?

Анонимен
Анонимен
26 август 2019 15:32
Гост

Партийни ръководители и трудови колективи от цялата страна пламенно подкрепят с декларации неуморно громящия фашима, другаря Георги Димитров, а съвсем скоро предстои Народен съд за неподкрепящите другаря Димитров врагове на българския народ и държава, пише вестник „Работническо дело“. 60 години по-късно само заменяме думите „Георги Димитров“, „Народен съд“ и „Работническо дело“ с „Иван Гешев“, „Прокурорска репресия“ и „Медиите на Делян Пеевски“ и се изправяме пред една плашеща реалност, която смятахме, че е останала в историята…