И Върховният касационен съд (ВКС) вече ще трябва да работи с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Това следва от решението на Върховния административен съд (ВАС), с което окончателно е отменена заповедта на бившия председател на ВКС Лозан Панов за спиране на ЕИСС в съда.

През юли м.г. 69 върховни съдии излязоха с изключително остро становище за ЕИСС, в което обясниха какви са десетките проблеми, които срещат при работата със системата. Освен това върховните съдии посочиха, че множество нейни функционалности противоречат на изрични изисквания на процесуалните закони. Затова те определиха ЕИСС като опасна за правосъдието (становището виж тук).

Последва и решение на Пленума на ВКС, с което предложи на председателя на съда Лозан Панов да издаде заповед, с която да се преустанови използването на ЕИСС.

На 10 август 2021 г. заповедта вече беше факт и от следващия ден ВКС се върна към „старата“ система АСУД (виж тук и тук) докато не бъдат отстранени всички проблеми в ЕИСС.

Жалби срещу тази заповед подадоха Висшият съдебен съвет и адвокат Николай Баташки (повече виж тук).

През февруари т.г. Административен съд София-град обяви заповедта на Панов за нищожна като посочи, че разпореждането за спиране на използването на ЕИСС във ВКС е неизпълнение на решението на Пленума на ВСС за внедряването на системата във всички съдилища, което е довело до блокиране на качественото изпълнение на задълженията на съвета и до отказ за верификация на разходи за близо 600 000 лв. Става дума за изземване на компетентност и постановяване на акт, който е извън правомощието на председателя на ВКС и на Пленума на ВКС, каза АССГ (виж още тук).

Последва жалба до Върховния административен съд, подадена от новия председател на ВКС Галина Захарова. Но тричленен състав с председател Росен Василев и членове Хайгухи Бодикян и Весела Николова (докладчик) потвърди решението на първата инстанция в частта по отношение на жалбата на ВСС. Но що се отнася до обжалването от страна на адвокат Николай Баташки, то ВАС заявява, че АССГ неправилно я е допуснал до разглеждане и отменя в тази част решението.

Иначе ВАС посочва, че не споделя доводите на шефа на ВКС, че заповедта за спиране на внедряването на ЕИСС не засяга пряко и непосредствено правната сфера на съвета, и поради това за него не е възникнал правен интерес от оспорването.

Макар и да не е пряк адресат на оспорения вътрешнослужебен административен акт, ВСС е пряко и непосредствено засегнат от издаването му, с оглед правомощията му по чл. 30, ал. 2, т. 18 и чл. 360б, ал. 1 от ЗСВ (за одобряване на информационните системи – бел. ред.). От доказателствата по делото е безспорно установено, че в изпълнение на нормативно уреденото с разпоредбата на чл. 360б от ЗСВ правомощие, ВСС е участвал в процедура по ОПДУ с договор за предоставяне на безвъзмездна помощ, а след проведена обществена поръчка и приключило съдебно оспорване е сключил и договори за внедряване и поддръжка, и гаранционно обслужване на програмата. В изпълнение на вменените му с посочената норма права и задължения, ВСС е приел решения за внедряване на системата и план за възобновяване на ползването на системата в съответните съдилища. С оглед финансиране на създаването, внедряването, организацията и поддръжката с проекта по договора от 26 август 2016 г., основна цел на който проект е изграждането на ЕИСС, отговорността за отчитане на изпълнението на предвидените в проекта дейности, индикатори и резултати, и на извършените и платени разходи по проекта, лежи изцяло върху ВСС като бенефициент по проекта. От друга страна, ЗСВ изрично урежда използването на ЕИСС, като за реализиране целите на проекта изисква същата да е разработена и внедрена, и функционираща във всички органи на съдебната власт, с цел осигуряване на междуведомствен обмен на информация както между органите на съдебната власт, така и между съдебната власт и държавната администрация. ЗСВ поставя и изискване за внедряване и ползване на системата от страна на органите на съдебната система, за реализирането на което ВСС, в изпълнение на правомощията си по ЗСВ и на задълженията си по договора за безвъзмездно финансиране, е приел решенията от 2020г., визирани по-горе“, пише ВАС в решението си.

И допълва, че спирането на използването на ЕИСС от едно от съдилищата и то от най-висшия правораздавателен орган, представлява, от една страна, неизпълнение на решението на ВСС за работа със съответната система, а от друга – неизпълнение на договора за финансиране по причини, независещи от ВСС, но рефлектиращи негативно върху неговата правна сфера. „При тези констатации правилна е преценката на първоинстанционния съд, че е налице пряко засягане на правната сфера на ВСС с издаването на оспорената заповед, което определя и правния му интерес от оспорването ѝ“, изтъква ВАС и добавя, че АССГ правилно е обявил заповедта на Панов за нищожна.

Тримата върховни съдии казват още, че разпореждането е постановено от некомпетентен орган и при липсата на валидно правно основание за издаването му.

Позовавайки се на разпоредбите на чл. 30, ал. 2, т. 18 от ЗСВ и чл. 360б от ЗСВ, овластяващи Пленума на ВСС да одобри автоматизираните информационни системи, които да се ползват от органите на съдебната власт, от една страна, и на неуредена в нормативната уредба правна възможност за предоставяне на това правомощие на пленумите на съдилищата и/или на техните председатели, първостепенният съд правилно е преценил, че оспорената заповед страда от тежък порок, засягащ нейната валидност до степен на нищожност. Обосновани са изводите на съда, че с нареждане преустановяването на използването на ЕИСС и възстановяването на ползването на АСУД се изземва неправомерно компетентност и постановява акт изцяло вън от правомощията на Председателя на ВКС и на Пленума на ВКС“, се казва в решението.

ВАС допълва, че посоченото в заповедта правно основание за нейното издаване – чл. 114, ал. 1, т. 1 и т. 5 от ЗСВ, е абсолютно неотносимо към правоотношенията, които цели да уреди заповедта, свързани с одобряване на електронната система, която следва да използват съдилищата.

Визираните в нормата на чл. 114, ал. 1, т. 2 от ЗСВ правомощия на председателя на ВКС, свързани с организацията на работата в съда, макар и близки до уредените отношения, по естеството си касаят организацията на работата на съдиите и служителите. Обоснован е изводът му, че дори да бе посочена тази разпоредба, тя не би могла да послужи като валидно правно основание за издаване на заповедта. Дейността по одобряването и внедряването на автоматизираната система, с която следва да работят органите на съдебната власт, в случая съдилищата, е правомощие на ВСС, уредено с изричната разпоредба на чл. 360б от ЗСВ, различно от общата дейност по организирането на работата в съдилищата, какъвто смисъл законодателят е вложил в посочената норма“, заключава ВАС.

 

62
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
няма въобще нужда от такава заповед
няма въобще нужда от такава заповед
21 юли 2022 11:27
Гост

Разбира се, че няма нужда от такава заповед, след като ВАС и административни съдилища не работят без никаква заповед с тяхната „единна информационна система“, за която се изхарчиха милиони и това признаха съдии на публичното изслушване за членове на ВСС , значи и ВКС може и без заповед да прави същото.Толкова е просто. Заповедта на съдията Панов е наистина без никаква нужда дори в този случай и може да се отмени.

Отивам да повръщам от отвращение
Отивам да повръщам от отвращение
20 юли 2022 8:45
Гост

ВадмС отмени връщането на държавността по границите, и върна беззаконието. Този съд е опасен за правовия ред, държавността, и следва да бъде незабавно закрит-следващите избори да са за ВНС, и да бъде изменена конституцията ВАдмС закрит, инсталираните там-лустрирани, периодът на инсталация във ВАдмС да се фингира-като невалиден трудов стаж.

Държавата е длъжна да потговори на съдебния произвол. Съдебната мафия или законът и правовия ред са по-силни. Тепърва ще видим. Прогноза-държавата ще загуби битката с мафията, мафията и престъпността тотално са овладяли съда и прокуратурата. Победата на съдебната престъпност над правото е смазваща.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2022/07/19/4371163_sudut_ostavi_evrolab_2011_na_granicata_s_turciia_pri/?ref=home_mainStory

Анонимен
Анонимен
19 юли 2022 9:33
Гост

ВАС отмени заповед на ……настоящ съдия във ВАС. Пак се прочухме в света :))) Очевидно има административни съдии, които вместо фаворизиране на Закона, фаворизират „съдийското самоуправление“.

Съдия
Съдия
19 юли 2022 8:50
Гост

Без да коментшрам решението на ВАС, смятам, че следва ВКС да работят с тази система- нали и единна, защо тогава пак има изключения кои съдилища да ра0отят и кои не. Да дадат право тогава всеки един съд да прецени с коя система да работи- тогава да видим резултата. А и когато от ВКС разберат колко нескопосана е еисс, се надявам да има наистина реална промяна, а не хилядното й „подобрение“.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2022 8:21
Гост

ЕИСС е провал, една жестоко сбъркана и изначално не добре измислена система, която създава повече трудности, от колкото да е В ИМЕТО НА НАРОДА. Представлява самоцелна компютърна играчка за хора, които са без работа, за да си играят и напасват компютърен алгоритъм към правни норми и процес. изисквания. Големият проблем е в заданието от ВСС и в безсмислените работни групи, състоящи се от съдии без особен опит и знания в спецификата на правораздаването.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2022 8:50
Гост

Викаш недоносчето АСУД е по-добро… да добре…

Анонимен
Анонимен
19 юли 2022 14:58
Гост

АСУД може да е стара, но работи, а ЕИСС даже след шестата поправка – пак хич я няма, затова пък много пари се похарчиха.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2022 9:54
Гост

Работи казваш асуда…. да, добре…
Явно си спрял да си пиеш хапчетата.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2022 10:02
Гост

Ако ЕИСС не работеше, то как в момента обработва над 800 хил дела, които са вкарани. По всички тях въведени призовки, протоколи, актове, сигурно милиони вече. Няма връзка с главния мозък туй дето твърдиш. Но като искаш да тракаш на пишеща машина и на свещ – няма Кой да те спре. Жив и здрав и поздрави на съвременното лудитско движение…

Държавата да проведе изпит във ВС!
Държавата да проведе изпит във ВС!
19 юли 2022 7:06
Гост

Музикален поздрав с клип, сниман в съдебната палата.

https://www.youtube.com/watch?v=e5zYQhH3ryM

Държавата да проведе изпит във ВС!
Държавата да проведе изпит във ВС!
19 юли 2022 6:55
Гост

След двата случая, при които заради Върховните съдилища държавата ще плати около 2 милиона лева-конкретно казусът синята къща в Пловдив, и този случай https://news.lex.bg/фалирала-фирма-окончателно-осъди-вас/ е редно държавата да въведе изпити, с цел атестация на съдиите във Върховните съдилища. Подготвения не се страхува от изпит, а там всички са знаещи-значи проблем в изпита -няма. С цел обективност-изпитващи да са действащи адвокати, юрисконсулти, експерти от администрацията, преподаватели от СУ (защо не и пенсионирани, например проф. С по ТрП да ви поизпита-защо не) и изпитът да се излъчва онлайн-с цел правната общност да бъде потресена от нивото на знания. Изпити трябва да има… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 юли 2022 12:28
Гост

Най-сетне някой да обясни грамотно как стоят нещата с голяма част от кадрите, завършили СУ. Много от кадрите по онова време, които се хвалят, че са завършили СУ, са влезли именно по линия на привилегии. Лошото е, че това оставя приятен вкус в устата и ти се ще и децата ти да се намърдат там и си мислиш, че това е редно, защото те са второ или трето поколение юристи и не искаш и да се сетиш как си получил мястото си в СУ. После получаваха места и в съдебната система, тогава нямаше конкурси, и плавно преминаваха във върховните съдилища.… Покажи целия коментар »

ВС на Бразилия е от ... 11 съдии. А не от стотици!
ВС на Бразилия е от ... 11 съдии. А не от стотици!
19 юли 2022 6:32
Гост

Върховния съд на Бразилия се състои от… 11 съдии общо. Съдебни помощници-няма. Пари за дрехи-няма. 13-та заплата-няма. Текуща помесечна заплата, като се вземе предвид драстично по-високия данък-чисто по-ниска от българската съдийска заплата. Натовареност-40 пъти по-.висока от натовареността на български върховен съдия-11 съдии, при население на Бразилия 250 млн., и гледат всякакви дела-това е натовареността, даже по-висока. И се справят-значи можело. България-малка държава, един файтон хора, стотици върховни съдии, две върховни съдилища, а и отделен Конституционен съд(В Бразилия техния ВС е и по съвместителство и Конституционен съд, а гледа и всякакви дела-граждански, наказателни, търговски, административни, тълкува и тн). ВС трябва да… Покажи целия коментар »

Geleto
Geleto
19 юли 2022 8:52
Гост

Дали да не предложим съдиите във ВКС не само да не получават заплати (за пари за дрехи и бонуси да не говорим), но и да си плащат, за да ходят на работа и – разбира се – да искаме да не са корумпирани :). Забравих – и всяка сутрин по няколко тояги на човек пряко в ефир по националните телевизии. Не съм от ВКС и не съм потънал в симпатии към тях. Просто е добре малко да се мисли. Защото ако имаш ниско платени полицаи, съдии, митничари и пр., то няма какво друго да се случи освен корупция, няма как… Покажи целия коментар »

Judge
Judge
19 юли 2022 9:04
Гост

Е , то и в столицата на Бразилия животът е по- евтин , отколкото в България, та обосновано заплатата била по- ниска.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2022 9:59
Гост

Съдиите в Бразилия не извършват дейност по администриране на дела- най- голямата глупост на нашия процес.

Запознат
Запознат
18 юли 2022 21:36
Гост

ВСС некомпетентни идиоти относно ЕИСС, да си ходят прав им път.

?!?
?!?
18 юли 2022 21:30
Гост

ВСС – засегнато лице от заповедта на Панов?!? Да, добре…

uljп
uljп
20 юли 2022 9:47
Гост

Че как да не е? нали щяха да си изтърват бонусите?

свидетел
свидетел
18 юли 2022 20:22
Гост

Тия: председател Росен Василев и членове Хайгухи Бодикян и Весела Николова (докладчик) не знаят какво си пожелават, като им се наложи да подписват 5членка ще им се стъжни!!!! да заповадат помощ никаква да видят какво е ЕИСС

Анонимен
Анонимен
19 юли 2022 9:45
Гост

Оплакванията и идеите за ъпдейти, ги отправяй към „Информационно обслужване“ АД. Весела Николова, Хайгухи Бодикян и Росен Василев гледат закона, а не техническите проблеми на системата, за които отговаря друг.

Гол гол гол
Гол гол гол
18 юли 2022 19:31
Гост

Бабите ще измислят нещо, тях ги интересува само пари да взимат помощниците им пишат делата, новата им шефка голямата баба нали каза на избора си че ще увеличи помощниците за да угоди на бабите, тогава защо им се плаща те и без това са социално слаби ходят на море за по 10 лв спане а тъпия народ по над 100 лв. Има болни ит ковид от персонала но траят за да хидят бабките да си пекат старите кокали. Докога ще ги търпиме тези търтеи магистратите, то много дела няма то и хора няма които да се съдят. Да ги направят… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 17:46
Гост

С успешна маневра бабите забавиха с 1 година сблъсъка с цивилизацията и продължиха да тракат на пишещи машини. Времето обаче изтече и съдбата чука на вратата.
Да видим какво ще правят сега троянки, калинки, малинките, тотки и пр. Къде ще се скрият? Те са изобретателни и няма да се дадат лесно. Ще измислят нов мурафет да не въведат ЕИСС.
Време е ВСС да предприеме крути мерки, а не да ги гали с перце – напр. да им спре заплатите от по 8 бона месечно и да им ореже щата.

Тити
Тити
18 юли 2022 18:42
Гост

Поне двечки от изброените калинки от ВКС са корумпета.

?!?
?!?
18 юли 2022 21:31
Гост

ЕИСС било „цивилизацията“. Да, добре….

uljп
uljп
20 юли 2022 9:51
Гост

Само който не е работил с ЕИСС може да каже, че тя е цивилизацията. Но, административните съдилища си работят по друга програма и хич не им пука.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 15:55
Гост

Съдиите във ВКС са на огромна държавна заплата /сиреч от парите на всички данъкоплатци/ и не правораздават за себе си, а В ИМЕТО НА НАРОДА, поне според Конституцията, освен ако последната не е суспендирана от ВКС, специално за съдебната палата в София, където се помещават. ERGO – в каквато система им разпоредят да си вкарват актовете В ИМЕТО НА НАРОДА – те са длъжни да изпълнявят, а не в Пленумен състав, като ЦК на БКП, да обявяват, че закона за тях не важи и нямало да се съобразяват с решение на ВСС по този въпрос. Айде улево! Решението на ВАС… Покажи целия коментар »

Андреев
Андреев
18 юли 2022 15:47
Гост

ЕИСС сама по себе си е достатъчно основание за оставката на ВСС, но безграничната им наглост ги пази от възможността Магдалинчев да се оттегли. Дори и в България наглостта си има граници и в един момент народа няма да ги чака, ами с шутове ще изрита наглите подлоги в съдебната система.

случаен минувач
случаен минувач
18 юли 2022 21:24
Гост

Да беше само Магдалинчев, с мед да го намажеш. Ами Герганка, баба Вероника и другите? Те не са взели една стотинка за внедряването на тази ЕИСС, повярвайте ми. И сега няма да вземат нищо……

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 15:43
Гост

ШОК! БОНБА!
бабите и дядовците във ВКС трябва спешно да учат новости в информационните технологии и да се учат да работят с нова система.
Спешно да почват да ги обучават, че нещата ще се закъсат след 1 септември трагично.

?!?
?!?
18 юли 2022 21:33
Гост

ЕИСС = „новости в информационните технологии“… Да, добре

Назначават роботи за съдии в Китай
Назначават роботи за съдии в Китай
18 юли 2022 14:50
Гост

В Китай роботи вече съдят хората! Присъдата ще се определя от изкуствен интелект, а не от човек-съдия!

https://worldfreedomalliance.org/au/news/china-uses-ai-to-improve-courts-with-computers-correcting-perceived-human-errors-in-a-verdict-and-judges-forced-to-submit-a-written-explanation-to-the-machine-if-they-disagree/

Изкуствен интелект ще определя присъдите в Китай
Изкуствен интелект ще определя присъдите в Китай
18 юли 2022 14:51
Гост

https://it.dir.bg/tehnologii/izkustven-intelekt-shte-opredelya-prisadite-v-kitay Китай използва изкуствен интелект, за да подобри своята съдебна система. Алгоритъмът вече препоръчва закони, изготвя документи, повдига обвинения и предупреждава за „човешки грешки“ в решенията. Върховният съд на Пекин постанови, че съдиите трябва да се консултират с AI за всеки случай. Ако съдиите се противопоставят на решението на изкуствения интелект, те трябва да представят писмено обяснение със своите мотиви и аргументи. Изкуственият интелект е свързан с полицейските бази данни и китайската система за социален кредит. Алгоритъмът има власт да наказва хората автоматично – например, чрез пускане на собственост на крадец за онлайн продажба. Според Пекин новата технология представлява „значителен… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 15:02
Гост

Ефектът от въвеждане на роботи за съдии(задължително е в Китай вече действащ съдия да пита робота(разбирай изкуствения интелект, и ако не е съгласен изрично да мотивира защо, като в бъдеще изобщо няма да има човек съдия), ще е, като минимум: -заплати за магистрати-йок! -Необходимост от кабинети, отпуски, болнични, лятна ваканция-йок! -пари за дрехи-йок! -неплащане на осигуровки-йок! -оземляване на магистрати по линия на крайна нужда в Несебър, например-йок! -Инсталиране на магистраскти низходящи като помощници-йок! Помощници ще има-да бършат робота, та да лъскав! -Продажба на конкурси-като през 2006 на прокурорския-йок! -Двоен аршин пред закона, когжато страна по дселото е магистрат или роднина-йок.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 15:06
Гост

Предлагам лекс бг да пусне новината като отделна тема. със сигурност ще предизвика интерес и дискусия. Обръщам внимание-влизането на изкуствения интерект в съдебните зали не е въпрос на бъдеще, а е вече въведено, в Китай, и припознато като законно от Китайския Върховен съд. Като ако системата проработи изобщо няма да има хора -съдии-в началото при несложни казуси-присъди несвързани с лишаване от свобода, и граждански спорове с нисък интерес.

uljп
uljп
20 юли 2022 9:54
Гост

А не се ли замисляте, че и от адвокати няма да има нужда, защото глупостите им изобщо няма да бъдат обсъждани?

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 15:45
Гост

Абе, дори и да е така, щото не съм ти проверявал инфото дали не е фейк, но сакам да ти кажем, че в Китай няма да имаш и една стотна от правата, които имаш сега в България, но пък ако толкова те влече да те съди робот, може да кандидатстваш за китайско гражданство. УСПЕХ!!

фен на Трипио
фен на Трипио
18 юли 2022 21:28
Гост

Лично аз предпочитам да ме съди робота Трипио пред това да ми определя съдбата милиционер, каквито милиционери в определен съд са мнозинство. В този съд правораздават роднина-милиционер.

Anonimen
Anonimen
18 юли 2022 14:37
Гост

Тази система наистина е опасна за правосъдието.

Her Fifu
Her Fifu
18 юли 2022 14:33
Гост

щом становището на 69 върховни съдии е без значение

кики
кики
18 юли 2022 14:48
Гост

Защо становището на 69 върховни съдии да е от значение, а становището на всички останали да не е от значение. И не казвам, че всички искат ЕИСС, напротив почти никой не я иска, но някак си излиза, че съдиите от ВКС са по – съдии от всички останали. Ето затова няма да се чудите и маете защо в сегашния ВСС няма никого от ВКС и ВАС, а от София влезе само един представител.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 16:59
Гост

Не, просто 69 върховни съдии не са мишки и казаха ясно какво мислят за безумието, сътворено от ВСС. Останалите или ги е шубе, или вече не вярват, че нещо може да се промени. И едните (страхливите), и другите (инертните) дават възможност на отвратителните да си разиграват коня както си искат.
А ЕИСС, когато и да спре, все ще е безнадеждно късно.

кики
кики
18 юли 2022 17:16
Гост

И останалите съдии го казаха, но тъй като не са от ВКС, нямат механизъм да се противопоставят просто защото не са от ВКС. И не става дума за страхливост и за героизъм. Като си толкова безстрашен, отиди в някой редови районен, окръжен или апелативен съд и да видя как ще правораздаваш, ако не работиш с ЕИСС. А сравнението на всички, които не са във ВКС, с мишки, е достатъчно красноречиво. И допускам, че тук пишещият е от ВКС и това ме изпълва с песимизъм. Дано не съм прав!

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 15:47
Гост

Уважаваме становището на 69 върховни съдии, но повече уважаваме ЗАКОНА!!! Да си поприпомнят малко ЗСВ – има и такъв закон.

Geleto
Geleto
18 юли 2022 19:34
Гост

Въпросът е друг и той е чисто правен, като излиза далеч извън проблематиката, свързана с ЕИСС, а именно докъде може да се стигне с с позоваването на правото на справедлив съд (справедлив съдебен процес) по КЗПЧОС, за да се оправдава всевъзможно неспазване на всякакви норми от вътрешното законодателство. Примерът в случая е много показателен – не ни харесва дадена система (тя наистина не е за харесване), която е въведена по силата на закона в България и казваме, че тя не гарантира правото на справедлив съд (справедлив съдебен процес) и не прилагаме закона, а утре казваме, че ВКС не отговаря сам… Покажи целия коментар »

кирчо
кирчо
18 юли 2022 22:02
Гост

Много съгласен

Анонимен
Анонимен
19 юли 2022 9:41
Гост

И какво общо има правото на справедлив съдебен процес по ЕСПЧ с ЕИСС, бе мангич? ЕИСС обслужва технически правораздавателния процес и каквато и да е съответната система, това няма общо с правото на справедлив съдебен процес.

Жечка
Жечка
18 юли 2022 14:31
Гост

Ох…

Стоил
Стоил
18 юли 2022 14:37
Гост

Мъка…

Тошко
Тошко
18 юли 2022 14:28
Гост

Белким влязат в час

Щерю
Щерю
18 юли 2022 14:27
Гост

!!!! Разпореждането е постановено от некомпетентен орган и при липсата на валидно правно основание за издаването му.

Христо
Христо
18 юли 2022 14:21
Гост

ВСС кога ще извика министър Божанов?

Маргарет
Маргарет
18 юли 2022 14:35
Гост

хахахах

Красимир
Красимир
18 юли 2022 14:21
Гост

Поредното нелепо решение на Върховния административен съд.

Хари
Хари
18 юли 2022 14:20
Гост

Не е за вярване. Натресоха ни я тази система, взеха от ВСС едни пари за това, а сега ние да си трошим главите.

Димо
Димо
18 юли 2022 14:18
Гост

Ужас! Тази калпава система. Още на са й оправили бъговете.

Тончо
Тончо
18 юли 2022 14:18
Гост

Дойде ли реч за електронни системи в правосъдието, нещата силно се оплескват

Михайлина
Михайлина
18 юли 2022 14:17
Гост

ЕИСС е опасна за правосъдието!!!!

Валентин Игнатов
Валентин Игнатов
18 юли 2022 14:34
Гост

чак пък толкова

Карадимов
Карадимов
18 юли 2022 14:15
Гост

Лозане, Лозане

Любчо
Любчо
18 юли 2022 14:19
Гост

Ще го търсим май.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 15:49
Гост

Щом си го търсиш – право във ВАС! Правораздава във второ отделение. Дали ще ти се зарадва, е отделен въпрос. Но може да те почерпи някое кафенце и да си похортувате за BORBATA S MAFIQTA!