Позволете на Петко Дюлгеров да вижда света, децата си и жена си и да бъде пълноценен гражданин. Този призив отправи неговата адвокатка Марияна Тодорова към състав на Апелативния специализиран наказателен съд, който днес разгледа искане за промяна на мярката за неотклонение на бившия кмет на „Младост“ от „задържане под стража“ в по-лека.

Съдът отказа да го пусне от ареста, защото е налице обосновано предположение, че е автор на престъплението, в което е обвинен, а именно като помагач за получаване на подкуп и че има опасност да извърши ново престъпление.

Защитникът на Петко Дюлгеров поиска да му бъде определена по-лека мярка, защото му предстои трансплантация на роговицата. Ако операцията се забави, той може да ослепее, каза Марияна Тодорова.

Съдебният състав обаче заяви, че медицинската интервенция не е спешна и това показала извършената експертиза. Вещото лице било на мнение, че здравословното състояние на Дюлгеров не налага неговото освобождаване, защото не са налице рискови фактори, които да влошат състоянието на окото му.

Петко Дюлгеров заедно с кмета на „Младост“ Десислава Иванчева и доскорошната й заместничка Биляна Петрова са обвинени в подкуп. Според прокуратурата те са взели 70 000 евро подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, за да му придвижат документи във връзка със строеж в „Младост“. Дюлгеров е бил посредник на „сделката“ и за него са били 14 000 евро от подкупа. Останалите 56 000 евро бяха открити в автомобил, с който се движеха Иванчева и Петрова. Двете бяха зрелищно арестувани в центъра на столицата преди малко повече от месец.

На днешното заседание стана ясно, че Дюлгеров е взел 14 000 евро, за да спонсорира тв предаване и да си оперира едното око.

Според апелативния спецсъд продължава да е налице обоснованото предположение за авторство на деянието, като това се подкрепя от събраните до момента свидетелски показания, писмени доказателства, протоколите за претърсване и изземване, направените експертизи, справки и сведения от използваните специални разузнавателни средства.

Освен това има опасност Дюлгеров да извърши ново престъпление, ако излезе от ареста. Независимо че има чисто съдебно минало, АСНС смята, че „спецификите на претендираната престъпна деятелност, а именно размерът на подкупа и съучастническа дейност, са обстоятелства, разкриващи по-високата степен на обществена опасност на деянието и на неговия извършител“.

Не на последно място съдът изтъкна, че срокът на разследването, през който Дюлгеров е с мярка „задържане под стража“, не е продължителен. Става дума за един месец и 23 дни, като през този период се извършват активни действия по разследването, мотивира се апелативният спецсъд. Определението му е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 юни 2018 14:41
Гост

Трябва да осъдят ефективно някой за корупция. Да се стреснат малко.

5-ко
5-ко
12 юни 2018 14:36
Гост

Справедливо решение на съда. Мястото на Дюлгеров е в ареста.

анонимен
анонимен
12 юни 2018 14:33
Гост

Всичко е постановка. Сигурен съм, че кметицата е невинна.

Яна
Яна
12 юни 2018 14:39
Гост

Глупости! С такава крупна сума в колата. Вече им се подиграват, че извънземните са я подхвърлили.