Много скоро Истанбулската конвенция ще стане договор на Европейския съюз и България ще трябва да я прилага, независимо че беше отхвърлена от Конституционният съд (КС). Това обясни пред БНР проф. Атанас Семов, но уточни, че има едно условие, при което България може да не се съобрази с разпоредбите на конвенцията. То е държавата да заяви, че норми от конвенцията противоречат на националната конституционна идентичност на България. В противен случай, макар да не е ратифицирана, конвенцията трябва да се прилага, посочи преподавателят в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Истанбулската конвенция, която няма да бъде ратифицирана от България, понеже е несъвместима с българската Конституция, много скоро ще стане договор на Европейския съюз, навярно още в рамките на австрийското председателство и като договор на Европейския съюз ще се прилага и в България“, каза проф. Семов и добави, че всяка държава в ЕС е длъжна да изпълнява европейските правни норми. По думите му, правовият ред на ЕС има върховенство пред вътрешното право на всички държави-членки, включително и пред конституциите на държавите.

„Освен в един случай, когато определена норма от правото на ЕС, да кажем норма от Истанбулската конвенция, противоречи на конституционна норма, изразяваща националната конституционна идентичност на държавата. Това е предвидено изрично в чл. 4 от Договора за ЕС. Държавите са длъжни да изпълняват правото на ЕС, освен когато то противоречи на националната им конституционна идентичност“, уточни проф. Семов и добави, че България трябва да направи прочит на понятието за национална конституционна идентичност и евентуално да откаже прилагане на отделни разпоредби от конвенцията, което правото на ЕС допуска.

Според Семов текстовете от конституцията, свързани с традиционното разбиране за семейството и неговата роля, могат да бъдат прочетени като изразяващи българската национална конституционна идентичност. В тази връзка според него трябва да бъде изтъкната и демографската катастрофа.

За решението на Конституционния съд и част от коментарите за него, че е обслужило политиците, Семов каза, че е нормално КС да проявява политическа чувствителност.

„Водещото в ролята на КС винаги е опазването на върховенството на Конституцията, но винаги един КС задължително трябва да проявява и политическа чувствителност, адекватност към обществените вълнения, към обществените ценности и към обществените страхове“, каза преподавателят и добави, че такава роля през годините са изпълнявали и Конституционният съвет на Франция, и Конституционният съд на Германия.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
иван_адвокат
иван_адвокат
01 август 2018 4:15
Гост

Мен ме плаши тази Истамбулска конвенция, имам 18-годишен син – скоро ще е и абитуриент. Да, изкусително е да си обратен, но помислете малко. И Мариус Куркински споделя за самота и Евгени Минчев споделя. Имах и колега адвокат – това е просто търкане на две тела, нищо повече. Не съм удрял жена в живота си – макар поводи – много. Искам да видя жена да прави гипсова шпакловка и да сменя полуоска и тогава ще си говорим. Това са цветята на живота, защо трябва да ги превръщаме в Редник Джейн, в маскулизирани и мускулизирани автомати. За мен това е тенденциозно… Покажи целия коментар »

Beelzeboss
Beelzeboss
02 август 2018 4:15
Гост

Печелиш наградата за най-много глупости, казани в един коментар.
Честито!

Анонимен
Анонимен
31 юли 2018 23:49
Гост

Имаме си конституция, не ни трябва джендърството!

Няма такава дъжава
Няма такава дъжава
31 юли 2018 20:27
Гост

Пак ще използват вратичка и няма да приложат разпоредбите на Конвенцията. Просто угаждат в случая на политиците. Имайки впредвид, че някои от тях са там само защото са си купили гласовете…

Не на патриархата!
Не на патриархата!
31 юли 2018 20:17
Гост

Още веднъж поздравления за четиримата магистрати от КС с особени мнения и съвременни разбирания.

Човек
Човек
31 юли 2018 18:34
Гост

Значи наесен с нова песен… Семов описва доста добър компромисен вариант, при който всички би трябвало да са доволни, ама надали…

Георги
Георги
31 юли 2018 17:47
Гост

А според мен правовият ред на всяка държава трябва да е с предимство пред този на ЕС. В противен случай губим идентичността си.

Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
31 юли 2018 17:55
Гост

Моля, опиши ми с думи прости „идентичността“ ни…

Георги
Георги
31 юли 2018 21:37
Гост

Това, че сме вековна нация от християни с традиции и обичаи и като такива не бива да ги потъпкваме. В противен случай се сливаме със стадото като овце и ставаме просто част от пейзажа. Да, аз съм „ЗА“ превенцията от домашно насилие, но това с измислените полове ми идва в повечко. И без това сме на изчезване. А според Вас какво поколение би създал един джендър?

Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
01 август 2018 9:46
Гост

„Това, че сме вековна нация от християни с традиции и обичаи“
Само че сме такива само на приказки.
В Конвенцията думата „джендър“, която апропо означава нищо повече от „пол“, никъде не се споменава.
Та какво поколение би създал един пол? Никакво. Необходими са два 🙂

Анонимен
Анонимен
31 юли 2018 17:41
Гост

Поздравления за мнението и доводите Ви, г-н Семов. Ние като част от Европа сме длъжни да сме в крак с европейските правни норми.