Правителството изтегли законопроекта за ратификация на Истанбулската конвенция. Решението беше оповестено днес от правителствената информационна служба, но то също не е окончателно, тъй като мотивите за оттеглянето са свързани със сезирането на Конституционния съд и очакваното решение дали конвенцията съответства на основния закон.

От Министерския съвет съобщиха, че тъй като КС още не е постановил решение по образуваното дело, законопроектът е изтеглен. Какво ще стане след постановяване на решението, ако конституционните съдии не видят противоречия на текстовете с Конституцията, от правителството не коментираха. Премиерът Бойко Борисов обаче каза, че вероятно след това ще започне нов дебат.

„Ние сме правителство, избрано от народа, и ще се съобразим с неговото искане за изтегляне на Конвенцията на Съвета на ЕС за борба с насилието над жени. Като се произнесе Конституционния съд, ще можем спокойно да водим дебати и в спокойна политическа и обществена атмосфера да се претегли всичко, което е „за“ и „против“. Но с този акт ние считаме, че ще приключи тази тема, по която несправедливо бяхме обвинени“, каза Борисов.

Той отново подчерта, че конвенцията е за превенция и борба с насилието над жени и домашно насилие, но тежките реакции на коалиционните партньори от „Обединени патриоти“, на църквата и на мюфтийството са насадили огромни страхове сред обществото и правителството се съобразява с тях.

Още в края на януари стана ясно, че ратификацията на конвенцията ще бъде минимум замразена за няколко месеца, след като управляващите я изтеглиха от предстоящото тогава гласуване в Комисията по вероизповеданията. Тогава от ГЕРБ казаха, че тя трябва да бъде приета до края на българското европредседателство.

Междувременно от БСП, които също са против ратификацията, поискаха референдум за приемането на конвенцията, който днес парламентът отхвърли със 121 гласа „против“, 67 „за“ и 23 „въздържал се“.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова коментира, че при референдум и отрицателен вот, темата за Истанбулската конвенция ще бъде затворена завинаги, а ГЕРБ искали да избягат от този сценарий и затова са гласували против.

„Когато народът веднъж се произнесе с „не“ на Истанбулската конвенция, този въпрос се затваря завинаги и вие не можете да го внасяте отново и отново. От това искате да избягате. Без референдум ще я внесете отново, когато се постигне консенсус по тази тема“, каза Нинова и отново повтори, че наред със защитата от домашно насилие, в конвенцията се говорело и за трети пол.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Павлин
Павлин
20 март 2018 8:50
Гост

Дайте и абортите да преразгледаме? Да забраним и разводите! И еднополовото съвместно съжителство! О, момент, последното го има само в цивилизованите общества, каквото – ОЧЕВИДНО! – не е нашето. Докато от ГЕРБ се оставят деградивните националисти да им извиват ръцете по обществено значими въпроси, доверието към тях ще намалява все повече. Накрая ще стане така, че ще сме за срам в цяла Европа – диваците, отхвърлили конвенцията. Много ми е интересно как бившата синя активистка – сега червен жрец – Нинова ще обясни на децата на застреляната мината година жена от мъжа ѝ, който дори имал ограничителна заповед, че държавата… Покажи целия коментар »