16-годишен ученик от елитна гимназия в Пловдив е обвинен в тероризъм, след като в дома му са открити тръбна бомба и над 14 кг пирони в пластмасов съд, каквито са използвани при атената в Сарафово. Момчето е било задържано и обвинено в тероризъм, но Специализираният наказателен съд е решил да не го оставя в ареста, а с него да работят експерти от Детска педагогическа стая.

Това обясни днес пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев, след като стана ясно, че непълнолетният ученик е бил задържан за подготвян атентат. По думите на Гешев, лично родителите на детето са подали в сряда сигнала в ДАНС, след като имали съмнения за нещо нередно.

Разследването в последните 3 дни показало, че в продължение на месеци или година момчето е било вербувано от т.нар. Ислямска държава. В дома му били открити знаме на терористичната организация и общодостъпни книги. Ученикът е бил вербуван през социалните мрежи, като бил поканен да влезе в секретен чат на организацията и в канали с терористични организации, където гледал и клипове с атентати. Прокурор Гешев подчерта, че младежът дори решил, че трябва да приеме исляма.

„В интерес на истината, това е класически случай на вербуване и радикализиране на непълнолетно лице. Принципно, вербовчиците са най-ценният капитал, струват повече от петрол, злато и бойци. Става въпрос за дете и жертва, а не толкова за извършител на толкова сериозно престъпление. Става въпрос за лична трагедия, която за щастие не е развита до край“, каза Гешев.

Деликатен остава въпросът с мярката за неотклонение на момчето, тъй като зам.-главният прокурор каза, че ще протестират определението на спецсъда, но в същото време и той не е убеден, че задържането е най-подходящо. По думите на Гешев, дори един от прокурорите по делото „се пречупил“, но не уточни какво има предвид.

„Съдът е преценил, че следва да бъде взета мярка – под надзор на детска педагогическа стая, което според мен е в някаква степен грешка. Лесно е да го кажа, след като не съм бил в залата и не съм бил пред избора да преценя личната трагедия. Такъв избор е труден, но и не съм 100% сигурен, че съм прав“, каза Гешев и обясни, че виждането на прокуратурата е, че момчето е трябвало да остане в изолирана среда и с него да работят експерти и психолози.

Засега обаче младежът остава при родителите си, които оказвали пълно съдействие. Той ще бъде наблюдаван от полицията в Пловдив и в училището, което ще продължи да посещава.

От прокуратурата представиха и снимки на откритите предмети в дома на младежа.

 

 

 

 

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Наблюдател
Наблюдател
12 юни 2019 16:11
Гост

Съсипаха живота на момчето и на семейството му. Сега медиите и по-точно конкретни журналисти в тях трябва да понесат реална отговорност за нарушавана на етичните стандарти на гилдията и по съставите на административните или наказателните разпоредби, които действат. Крайно време е жълтите медии да бъдат изкоренени у нас.

Юре
Юре
10 юни 2019 17:09
Гост

Някой явно ще кандидатства за главен прокурор и му трябват шумни PR акции. Иначе никой нормален професионалист няма да проведе такова „разследване“, имащо за единствена цел някой да го дават по ТВ как бори тероризма и печели точки. Плиткоумните представители на Цацаратурата очаквам скоро и контакт с извънземните да установят, ако решат, че това би качило предизборния рейтинг.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2019 10:15
Гост

Има много деца, които просто залитат и е необходимо да им се обърне специално внимание, преди нещата да се задълбочат още повече.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2019 14:24
Гост

Келешлък…Един хубав бой от баща му трябва

bin Alladin
bin Alladin
10 юни 2019 13:28
Гост

Нали! Да го мотивира допълнително да коли гяури