Председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова днес даде обяснения пред Софийския районен съд (СРС), след като прокуратурата я обвини за всяване на тревога в пандемията от коронавирус.

През април миналата година Сербезова даде интервюта за БНР и БНТ, в които коментира проблемите при снабдяването с лекарства заради масовото презапасяване. След това прокуратурата я обвини по чл. 326 от Наказателния кодекс, който предвижда до 2 години затвор за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. Делото беше внесено в съда с предложение Сербезова да бъде освободена от наказателна отговорност и да ѝ бъде наложена глоба, но СРС го върна на прокуратурата. Тя го внесе отново и днес СРС проведе първо заседание.

На него Сербезова поиска да даде обяснения, като преди това защитата ѝ представи писмени доказателства, че и към настоящия момент има недостиг на лекарства.

Тя обясни, че всичко, което е казала в онези интервюта е публична и налична информация, оповестена ден по-рано в прессъобщение на Европейската агенция по лекарствата. В него се казвало, че има проблеми в осигуряването на лекарства и се очаква недостиг, а в някои държави-членки вече имало такъв. Обяснението било с пандемията и затварянето на заводи поради карантина, логистичните проблеми заради затворените граници и въведените извънредни положения.

Сербезова подчерта, че още през март е съобщено, че 30-40% от производството на активни вещества за лекарства е в Китай и заради логистични проблеми не могат да се произвеждат противовирусни препарати и дори е бил оповестен списък с такива. Шефката на фармацевтичния съюз посочи още, че въпросът, който прокуратурата е обявила за фалшива тревога, е поставен и в европарламента.

„Доколкото ми е известно към настоящия момент българската прокуратура не е обвинила по същия повод и за същата информация нито председателя на ЕК, нито еврокомисаря по здравни въпроси, нито БиБиСи, които съобщават същото месец преди моите интервюта, нито организацията за лекарства за Европа, СЗО, както и десетки депутати от ЕП, директори на болници в България и пр.“, изброи Сербезова и посочи, че целта ѝ е била да информира обществото за световните тенденции в лекарствоснабдяването, които следва да се вземат предвид, за да се осигури адекватна реакция. Според нея като председател на фармацевтичния съюз, нейно задължение е било да информира за проблема и да призовава за бърза реакция от изпълнителната власт.

„Изреченията, които български прокурор определи като фалшива тревога са извадени от контекста и не считам, както аз, така и десетки международни институции и органи, че са фалшива информация или че всяват тревога. Защо и как прокуратурата видя в едно експертно мнение, базирано на данни от публични налични доклади, престъпление, и до ден днешен за мен си остава загадка“, добави шефката на фармацевтичния съюз.

Съдът отложи делото за 22 март, за да бъде изготвена експертиза на приложените записи от интервютата на Сербезова.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Харпо Маркс
Харпо Маркс
01 февруари 2021 18:23
Гост

ОчевАдно несъставомерно деяние. Ако „съда“ беше истински съд още днес трябваше да „отупа“ прокуратурата, най-малкото (но не само) заради злоупотребата с власт.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2021 16:15
Гост

А кой ръсеше простотиите за чували с трупове? А? Тогава нямаше насаждане на паника, ама хич? Що нямат обвинения главен незнам си къф здравен и т.н. инспектор, тиквата, оня генерал?

Коко Роко
Коко Роко
01 февруари 2021 15:27
Гост

Тази жена отдавна трябваше да я оставят на мира, но колкото по-дълго отказват да признаят, че престъпление нямаше в казаното от нея, толкова по-голяма ще бъде излагацията на прокуратурата. После защо нямало обществено доверие в ПРБ, ами тя една женичка ще ги победи в тяхната игра …

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2021 16:11
Гост

После и хубаво обезщетение по ЗОДОВ ще има. Но ние ще го плащаме, не оня селяк с каскета.

ала бала
ала бала
01 февруари 2021 13:41
Гост

Прокуратурата пак се изложи – що не разследват Боко за шкафчето с банкноти и кюлчета злато?

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2021 13:28
Гост

Защото прокуратурата отново спи дълбоко.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2021 13:22
Гост

Поредната последица от масовото презапасяване.

Vergi
Vergi
01 февруари 2021 11:33
Гост

Тя да не е излъгала? Факт, е че се презапасяваха хората с ненужни им хапчета и чакаха края на света. В резултат хора с проблеми нямаха лекарства!

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2021 11:32
Гост

Сега с ваксината белким спрът с това тъпо презапасяване.

Nikolov
Nikolov
01 февруари 2021 11:32
Гост

Според мен положението е такова, че трябва да се вземат мерки да не се презапасяват хората излишно!

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2021 13:29
Гост

Да, трябва да сложат лимит. А не да продават в неограничени количества.

Бобо
Бобо
01 февруари 2021 11:31
Гост

Излагация. Може ли да се презапси българина така панически?

Велислава
Велислава
01 февруари 2021 11:31
Гост

Може. като е заседнал да гледа новини и му пълнят главата с опасния КОвид, решава, че трябва да се предпази. Не е нещо необичайно

Обретенов
Обретенов
01 февруари 2021 11:31
Гост

Крият бе. Да не ни паникьосвали. Ама че ни облъчват всеки ден с Ковид пандемията не е никакво облъчване, нали?

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2021 13:34
Гост

Вече психически не се издържа…

Меуш
Меуш
01 февруари 2021 11:30
Гост

Изненадани има ли? Конспирацията си е истина, ама карай…

Павлов
Павлов
01 февруари 2021 11:30
Гост

Помня случая. Говориха се глупости тогава, как такова нещо нямало и лекарства имало. Ама ако познаваш хора със специфични проблеми, които купуват специфични лекарства, се установява, че такива липсват, зщото са изкупени. Говорим за хапчета, които никой принципно не търси.

Димитриева
Димитриева
01 февруари 2021 11:29
Гост

За мен е ясно, че има липси. Не знам кой е решил че такова нещо няма

Емил
Емил
01 февруари 2021 11:29
Гост

Е нали леля ми си купува лекарства и едното и го няма никъде. Защото се презапасиха хората, че уж лекувало Ковид