Инструкцията за провеждане на предварителни проверки на прокуратурата и МВР окончателно е прогласена за нищожна от Върховния административен съд (ВАС). Решението на петчленен състав на съда (пълния му текст виж тук) слага край на съдебната сага, която един адвокат започна преди 3 години, за да се въведат ред и прозрачност при провеждането на предварителните проверки.

С него върховните съдии Панайот Генков (председател на състава), Йордан Константинов (докладчик), Добринка Андреева, Красимир Кънчев и Росица Драганова потвърдиха, че инструкцията страда от базисен порок – не е обнародвана в Държавен вестник и следователно никога не е станала част от действащото право.

Инструкцията беше издадена през март 2011 г. от тогавашните главен прокурор и вътрешен министър Борис Велчев и Цветан Цветанов. Тя обаче никога не е била публикувана за обществено обсъждане, обнародвана в Държавен вестник или огласена поне на сайтовете на прокуратурата и на МВР (с предполагаемия ѝ текст можете да се запознаете тук).

Както „Лекс“ писа, през 2011 г. главният прокурор и вътрешният министър са поискали инструкцията да бъде обнародвана, но от Държавен вестник са отказали. Причината за това е в Закона за ДВ, който определя какво се публикува в него, но не предвижда това за съвместна инструкция между министър и обвинител №1.

Сега след окончателното решение на съда, ако искат правилата за провеждане на предварителните проверки да продължат да се прилагат, министърът и главният прокурор ще трябва да издадат самостоятелни актове – инструкция и методически указания, които да важат съответно за ръководеното от тях ведомство.

Първите дела срещу инструкцията не са тези, довели до окончателното ѝ обявяване за нищожна. Те започнаха през 2013 г., когато ВАС отмени няколко текста от нея и от решението му тогава стана ясно, че цялата инструкция е нищожна, защото е нормативен акт и обнародването ѝ е задължително. Отменителното решение обаче беше за конкретни разпоредби, защото тогава само те бяха атакувани в съда.

След това инструкцията беше обжалвана изцяло, но преди ВАС да се произнесе по същество, през 2014 г. следващият главен прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър тогава Цветлин Йовчев подписаха инструкция за отмяна на старата. Така делото във ВАС беше прекратено.

Преди три години обаче адвокатът от Велико Търново Иван Млъзев атакува отменителната инструкция, тъй като тя също никога не е била подложена на обществено обсъждане, и не е обнародвана. Идеята му беше да се сложи ред в правилата за провеждане на предварителните проверки. В жалбата си до съда тогава той написа: „Полицейските и прокурорските органи продължават да прилагат правилата, залегнали в Инструкция №89/10.03.2011 г. за провеждане на предварителни проверки, доколкото липсва нормативна база, на която да стъпят в своята работа, а това създава невъобразим хаос в реализирането на практика на института на предварителната проверка в рамките на съществуващите производства по осъществяването ѝ“.

През 2019 г. ВАС обяви инструкцията за отмяна на инструкцията за нищожна. И това отвори пътя да бъде атакувана самата Инструкция за провеждане на предварителните проверки. Нея тричленен състав на ВАС я прогласи за нищожна март тази година, но МВР обжалва. Показателно е, че представителят на прокуратурата по делото определя жалбата на министерството като неоснователна.

Само три месеца отне на върховните съдии Генков, Константинов, Андреева, Кънчев и Драганова, за да обявят окончателно инструкцията за нищожна. Те се съгласяват изцяло с констатациите на тричленния състав от март за грубите пороци при приемането на нормативния акт (повече за решението виж тук).

„Нормата на чл. 11, ал. 3 ЗНА определя, че нормативните актове се отменят, изменят или допълват с изрична разпоредба на новия, изменящия или допълващия акт“, пишат петимата съдии. И подчертават, че след като ВАС е прогласил нищожността на отменителната инструкция „липсва нарочен акт по смисъла на чл. 11, ал. 3 ЗНА, с която процесната инструкция да е била изрично отменена съгласно законовото изискване“ и това трябва да направи съдът. И го направи.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 юни 2021 22:48
Гост

На практика сума ти хора изгоряха покрай тази Наредба-инструкция, винаги съм се пазел да внасям в Прокуратурапа сигнали и каквото и да било, освен това съм чисто граждански адвокат, както и да е – гнуся се от мисълта да натоварвам допълнително полиция и органи, все пак си имат достатъчно преки задължения, както и да е, впрочем има кантори, които трупат килограми с преписки и – понякога има резултат.

Има обаче смисъл от това и Прокурор да се намеси лично или изобщо полиция да свърши работата.

Борисова
Борисова
18 юни 2021 13:09
Гост

Цветанов за нищо не ставаше, освен да си купува апартаменти (за тъщата разбира се) :). Ама нали беше под крилото на Тиквуций.

Фики
Фики
18 юни 2021 13:07
Гост

Поздравления за бързото и качествено решение.

Симо
Симо
18 юни 2021 13:03
Гост

Поредната инструкция, която не е обнародвана.

извинете се бе!
извинете се бе!
18 юни 2021 12:49
Гост

МВР и прокуратурата да се извинят на българските граждани,че са разигравани по този нищожен-да го наречем документ.

Pawel
Pawel
18 юни 2021 13:00
Гост

И да се извинят, какво от това? Няма да върнат на хората изхабените нерви.

селски прокурор
селски прокурор
21 юни 2021 11:00
Гост

А как предлагате да се правят проверки по сигнали и жалби, които не съдържат достатъчно данни?

селски прокурор
селски прокурор
21 юни 2021 12:28
Гост

Срещу минуса- едно мнение от друга тема /не е мое/:
„А да ви образуват директно досъдебно, което да седи на трупчета 2 години поне, по-добре ли ще е?“

Анонимен
Анонимен
18 юни 2021 12:46
Гост

Инструкцията има и друг порок-дори и да беше публикувана в ДВ, Главния прокурор няма правомощия да издава ПНА, и само на това основание е правно нищо.

Йосиф
Йосиф
18 юни 2021 9:09
Гост

Прав е петчленният състав

Белоу
Белоу
18 юни 2021 9:09
Гост

Добро решение.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2021 13:01
Гост

Поздравления за което.

Манов
Манов
18 юни 2021 9:08
Гост

И предишните, като сегашните. Нямаме един правосъден министър за цвет у тая държава. Ужас просто.

Пенова
Пенова
18 юни 2021 9:07
Гост

Цветанов нищо умно не може да му роди главата освен схеми и методи за гарантиране на вот.

Десислава
Десислава
18 юни 2021 9:07
Гост

Поздравления за решението

Анонимен
Анонимен
18 юни 2021 9:06
Гост

Е щом Цветанов се е занимавла с нещо…здраве му кажи

доц. Рашков?
доц. Рашков?
18 юни 2021 8:33
Гост

Да поздравим колегата, който се е заел с това правоугодно дело! Сега да видим новият министър, все пак доц. по нак. процес какво ще направи

Анонимен
Анонимен
18 юни 2021 8:38
Гост

Що не питал ГП какво ще направи, може пък да те изненада и вече да е готов

Cerkov
Cerkov
18 юни 2021 9:06
Гост

Нищо. Това ще направи.

Николев
Николев
18 юни 2021 9:08
Гост

Новият правосъден ще натяга серкмето и това е.

Haralampi
Haralampi
18 юни 2021 9:09
Гост

По-интересно ми е Слави кого ще извади за правосъден ако управлява. Защото може и това да стане. И това адвокатче със зализаната коса ли ще стане правосъден министър.

Stamat
Stamat
18 юни 2021 12:48
Гост

А откъде следва,че правосъдния министър трябва да е юрист?
Може министър на икономиката да е неикономист-даже често се случва.
Министър на здравеопазването нерядко не е медик.

Следователно Министъра на правосъдието в бъдещше може да е шлосер, например. Доста юристи се изредиха да са министри на правосъдието, и не се справиха, нека пък да видим-може шлосер да се справи!

Гери
Гери
18 юни 2021 13:02
Гост

Е, а дано да не е така.