Инспектор обяви, че прекратява едностранно трудовото си правоотношение с Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и поиска да бъде възстановен на длъжност в прокуратурата. Прокурорската колегия обаче отказа, защото прие, че е необходим акт на Народното събрание.

Казусът е на Генади Георгиев. До 2016 г. той е прокурор във Върховната административна прокуратура (ВАП), когато е избран от парламента за инспектор в ИВСС. Встъпил е като такъв на 14 март 2016 г.

На 14 март 2020 г. 4-годишният мандат на всички инспектори, включително и този на Георгиев, изтече. Тогава членовете на ИВСС подадоха молби да бъдат възстановени на работа в съдебната система, но всички поискаха това да стане от датата, на която встъпят в длъжност новите инспектори.

Но вече над две години Народното събрание не избира нов състав на ИВСС и сегашните съдебни инспектори продължават да изпълняват задълженията си.

В края на януари т.г. Генади Георгиев подаде нова молба да бъде възстановен като прокурор във ВАП (повече по темата виж тук). Комисията за атестирането и конкурсите обаче отложи разглеждането на заявлението му, заради необходимостта от събиране на допълнителна информация и по-специално за това дали Георгиев е сезирал парламента.

На 14 април Генади Георгиев е отправил едностранно волеизявление за прекратяване на трудовото му правоотношение с ИВСС на основание чл. 339 и чл. 327 от Кодекса на труда, за което е уведомил и Народното събрание. Разпоредбата на чл. 327 от КТ урежда при какви условия може едностранно и без предизвестие да се прекрати трудов договор. А чл. 339 КТ пък сочи, че за за прекратяване на трудово правоотношение, възникнало от избор, се прилагат съответно и основанията за прекратяване на трудовия договор. И сочи, че „когато за прекратяването на трудовото правоотношение е необходимо волеизявление на работодателя, то се замества от решение на избирателното тяло“.

Така на 15 април Генади Георгиев подава трета молба до ВСС с искане на основание чл. 50, ал. 2 от Закона за съдебната власт, да бъде възстановен на заеманата преди избора си за инспектор длъжност като прокурор във ВАП, считано от 14 април или от датата на решението на ПК на ВСС. Към заявлението си той прилага и заповед на главния съдебен инспектор Теодора Точкова, с която е обявено за прекратено трудовото правоотношение на Генади Георгиев.

За да го възстановим на длъжност, трябва да се убедим, че той вече не е инспектор. Комисията за атестирането и конкурсите счита, че главният инспектор на ИВСС няма правомощия да прекратява по какъвто и да е начин изтекъл мандат и да решава дали едно лице може да бъде инспектор. Щом няма правомощие, то неговият акт е нищожен, т.е. към момента колегата Георгиев продължава да е инспектор към ИВСС“, заяви днес Огнян Дамянов, който е председател на прокурорската КАК.

Дамянов допълни, че Генади Георгиев е направил всичко възможно, включително е уведомил и Народното събрание, но парламентът трябва да приеме акт за освобождаването му от длъжност.

Заради това предложението на КАК беше молбата на Георгиев да бъде оставена без уважение. Но на заседанието днес Дамянов предложи решение, а то е следното: „Възстановява на основание чл. 50, ал. 2 ЗСВ Генади Георгиев на заеманата преди избора длъжност прокурор във ВАП, считано от датата на освобождаването му от длъжност инспектор в ИВСС с акт на Народното събрание“.

Членовете на Прокурорската колегия единодушно подкрепиха този вариант на решение.

Казусът с Генади Георгиев, който единствен от инспекторите поиска да напусне поста си сега, а не след като бъдат избрани нови, поставя серия от въпроси. Дали при, положение че конституционноустановеният му мандат е изтекъл, е необходимо каквото и да е произнасяне на парламента? От една страна КТ изисква волеизявление на избирателното тяло, но от друга – правопогасяващият правоотношението на Георгиев факт е изтеклият срок на мандата му. Може ли той, въпреки волята си, да остане инспектор, докато Народното събрание се произнесе? Може ли въобще да се приеме, че човек с изтекъл мандат подава оставка и какъв акт на парламента е необходим в случая?

Преди два месеца Съдийската колегия отказа да възстанови на длъжност съдия в ОС-София Любомир Крумов. Той беше поискал да се върне на работа в съдебната система, но от момента, в който встъпят новите инспектори. Тогава СК на ВСС обаче реши, че въпреки изтичането на мандата му като инспектор, той продължава да изпълнява тази длъжност и липсват данни Крумов да е подал оставка пред Народното събрание (повече виж тук).

 

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
опасен чар
опасен чар
23 април 2022 0:00
Гост

Точкова казва на Георгиев, че за нея той е умрял, щото го е уволнила. ВСС обаче му казва, че е жив като инспектор и ще го съживи и като прокурор, ама като събранието благоволи да събере квалифицирано мнозинство 160 депутати и го пусне. Георгиев чака ли чака, трета година след мандата, белким го пуснат. На 47-мо НС обаче му дреме за Георгиев, както на парадния вход, така и на задния-служебен, дето влизат дупетатите. Абе Георгиев,ти защото не ги сложиш всичките на ските и да се върнеш като адвокат в Плевен, какъвто беше до 2008г

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
22 април 2022 11:57
Гост

защо този казус ми прилича на неизпълнение на задължения на работодател при напускане на служител? например задържани или непопълнени трудова книжка, осигурителна книжка, неизплатена заплата, неползван или неизплатен отпуск и т.н.
по какво се различават работодателите ЕТ „Бонго-бонго“ и НС?

Тоти
Тоти
20 април 2022 18:09
Гост

Имтересен казус.

Мазен схемаджия
Мазен схемаджия
20 април 2022 17:42
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Бай Ганьо
Бай Ганьо
20 април 2022 17:35
Гост

гус’ин Генади е най-добре да напусне всякакви системи – съдебни и извънсъдебни – чел съм негови актове, лошо ми стана

проверяван съдия
проверяван съдия
20 април 2022 19:38
Гост

Ганьо, аз също съм чел негови актове……перфектни са!!!

Бай Ганьо
Бай Ганьо
20 април 2022 20:33
Гост

гус’ин Генади, не са ти перфектни ще, ме извиняваш 🙂

Съдия
Съдия
21 април 2022 20:56
Гост

Ще те, за пореден път, щом ти харесва 🤣не се увличай, ще се пристрастиш😀

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 май 2023 12:29
Гост

Дайте един негов акт, ако има достъпен та да видим и ние за какво иде реч, че някак си оставаме встрани от спора, а ето, моя милост проявява желание да изиграе ролята на безпристрастен арбитър. 🙂

Анонимен
Анонимен
20 април 2022 17:14
Гост

То си има практика, ве катили – вместо да пишете, седнете да попрочетете малко. Назначен ли си от НС, за освобождаването също трябва акт на НС, нищо, че се прилага и Кодекса на труда. Така, че ПК на ВКК са абсолютно прави в случая.

Цветан
Цветан
20 април 2022 18:09
Гост

Този път спазиха правилата. Да не вярваш.

анонимен
анонимен
21 април 2022 7:52
Гост

Ква практика, бе, при отдавна исфирясал мандат?! Какво ще го държат крепостен ли? Човекът, си е изпълнил задълженията по изборното отношение. Просто пазят ИВСС, защото ако го върнат, ще трябва да признаят, че ИВСС отдавна няма

Анонимен
Анонимен
20 април 2022 17:12
Гост

Любопитно

Анонимен
Анонимен
20 април 2022 17:11
Гост

Заплетен случай

Анонимен
Анонимен
20 април 2022 17:08
Гост

ВСС дайте му на човека бе!

Арментеро
Арментеро
20 април 2022 17:08
Гост

Абе да ви кажа тоя много напира за прокуратурата

Тихомир
Тихомир
20 април 2022 18:25
Гост

Има защо. Сладка службица.

Игантков
Игантков
20 април 2022 17:07
Гост

Еми надявам се на успех в начинанието

Чупелинка
Чупелинка
20 април 2022 17:06
Гост

Еи да го проверят бе

Шафрак
Шафрак
20 април 2022 17:00
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Сабак
Сабак
20 април 2022 16:59
Гост

Ще има да си почакат. Тия новите не се занимават с такива неща, като гледам караниците в НС.

Цеци
Цеци
20 април 2022 18:27
Гост

A, защото старите не правеха същото.

Анонимен
Анонимен
20 април 2022 16:59
Гост

Е какво да направи народното събрание, като от 2 години е предимно за по 1 месец на работа.