Инспектор от затвора във Варна е бил арестуван за участие в схема за подкупи, съобщиха от прокуратурата.

Служителят получавал пари, за да издейства по-добро положение за затворниците, като те му плащали предварително с преводи към друг човек извън затвора.

Инспекторът и неговият съучастник са били задържани вчера за 72 часа и са им повдигнати обвинения, като прокуратурата ще иска от Варненският окръжен съд да ги остави за постоянно в ареста.

От държавното обвинение поясняват, че от ръководството на затвора са оказали съдействие. Разследването е възложено на екип от следователи.

Преди месец бяха арестувани и трима надзиратели от варненския затвор, защото редовно пускали на свобода осъдения автокрадец Искрен Маринов. Тогава стана ясно, че за по-малко от 2 месеца, Маринов шест пъти е бил пускан от затворническото общежитие, където изтърпява присъда от 6 години и 8 месеца затвор за участие в организирана престъпна група за кражба на коли.

Задържан беше и командирът на отделение в затвора Николай Тонев, който е и член на Управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
30 август 2018 11:42
Гост

Затворите, част от правосъдната система ли са ? Ако е така, защо бюджетите им са в министерството на правосъдието, а не в бюджета на съдебната власт? Респективно, подчинението да е към прокуратурата ? Истината е, че затворите са само „лапачи“ на пари и на никой в държавата не му трябват такива.

Възмутен
Възмутен
29 август 2018 12:32
Гост

Схемата е ясна. Но в каква държава живеем, щом затворникът разполага със средства, за да си осигури привилегии?

Мунчо
Мунчо
29 август 2018 12:35
Гост

Разбирам, че МП няма пари за много неща, но все пак трябва да помислят за по-нормални заплати на хората от системата.

Не всичко е пари, приятелю!
Не всичко е пари, приятелю!
29 август 2018 12:07
Гост

Обществена тайна е, че затворниците си купуват привилегии.

Анонимен
Анонимен
29 август 2018 11:41
Гост

Не е първият за съжаление.