Окръжният прокурор от Пазарджик Недялка Попова ще бъде проверена от Инспектората към Върховната касационна прокуратура заради изказването си, че държавата ще бъде застрашена, когато мюсюлманите станат 30%.

Това обяви пред БНР главният прокурор Сотир Цацаров и определи изявленията на Попова като недопустими.

В интервю за радио „Фокус“ и сайта „TrafficNews“ Попова коментира наскоро делото срещу Ахмед Муса и другите имами от Пазарджик, което ще приключи по давност преди да стигне до Върховния касационен съд. Миналата седмица Апелативният съд в Пловдив осъди Муса на една година затвор по обвиненията за проповядване на антидемократична идеология, членуване в група, която се занимава с това, както и за проповядване на религиозна омраза. Преди това наблюдаващият прокурор Попова коментира, че делото е сигнал към обществото за едно явление, за което не трябва да се мълчи. „Защото ние виждаме в него опасност. В момента по статистика мюсюлманите са 10 -12 % в България. И нямаме основание да мислим, че те ще станат по-малко. Точно обратното. И с пристигането в България на мюсюлмани от чужбина, и със завръщането на част от изселилите се в Турция, с поощряването на раждаемостта процентът  ще се увеличава. Когато стане 30%, държавата ни вече е застрашена. Те са монолитна маса, лесно се манипулира и на избори. Те са почти като военизирана структура“, казва в интервюто прокурор Попова.

За мен подобни изявления са изключително недопустими и то особено, когато са направени от прокурор.

Нещо повече, функцията на прокурора е да осъществява обвинението в наказателното производство, но не и да прави изявления, които противопоставят българските граждани на религиозна основа“, коментира днес Цацаров.

Срещу думите на прокурор Попова реагира остро и Висшият мюсюлмански съвет, който днес заседава извънредно заради случая. Пред БНР главният мюфтия Мустафа Хаджи определи думите на прокурор Попова като „притеснителни“ и „дискриминационни“.

„Това означава, че хората в България биват разделяни на религиозен принцип, че мюсюлманите са втора категория хора. Те нямат право да бъдат държавни служители, те нямат право да бъдат активни участници в обществено-политическия живот на държавата. Надявам се и силно вярвам, че останалите магистрати не са на това мнение, най-вече държавните мъже не са на това мнение, защото ние сме граждани на тази държава“, каза Мустафа Хаджи.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 април 2018 22:49
Гост

Коментарът бе политически. Представете си прокурорите и съдиите да започнат да коментират партии, коалиции и действията на техните членове. Докъде ще го докараме. За съжаление едва ли ще има последствия за тази госпожа, след като всяко второ изказване на нейния началник е такова – политическо.

Недодялка
Недодялка
03 април 2018 19:30
Гост

Началник на прокуратура не знае как да се държи. В една нормална държава щеше да изхвърчи с гръм и трясък

Павлин
Павлин
03 април 2018 18:35
Гост

Прекалила е, но не без повод. Не виждам какво толкова ще разследват. Изказала си е мнението в контекста на дело срещу човек, застрашаващ националната сигурност. Да ѝ обърнат внимание да се съобразява с коментарите си и толкова. Докато има вредни елементи като онзи осъдения, винаги ще има напрежение. Да не говорим, че само 1 година са му дали. Тези пък от Мюфтийството какво се правят на засегнати на божи крави? Никого не го интересува кой е мюсюлманин, кой будист, кой християнин. Всеки има равни права в една правова държава. Само въпросните мюфтии виждат проблем. С основание „мюсюлманин“ в последните години… Покажи целия коментар »

Пешо
Пешо
03 април 2018 17:56
Гост

Е, няма такава държава. Турците и циганите са с по-големи облаги от нас.

Анонимен
Анонимен
03 април 2018 17:26
Гост

Изявлението въобще не е недопустимо.

хаха
хаха
03 април 2018 17:18
Гост

сега ходжите като й праснат една клетва – няма инспекторат, няма вкп

недялка
недялка
03 април 2018 17:16
Гост

Безподобна простотия! Да не мине само с обръщане на внимание?