Има такъв парламент, но има ли такова правителство – с тази игра на думи с името на партията на Слави Трифонов шегаджиите в социалните мрежи поставят големия въпрос след вчерашните избори.

Социолозите вече обявиха данните си след 100% паралелно преброяване, а ЦИК още е далече от официалните.

Според последните данни на ЦИК при обработени 98,93% от протоколите (всички резултати виж тук) ГЕРБ получават 26,14% от гласовете, ИТН е категорично на второ място с 17,73%, следвана от БСП с 15,02, ДПС с 10.34%, „Демократична България“ с 9,52%,  и „Изправи се! Мутри, вън“ с 4,74%. ВМРО не влизат в парламента, тъй като имат с 3,65%. Какви ще са окончателните резултати ще стане ясно до 8 април.

Разликите между различните агенции, след 100% паралелно преброяване, за първата сила в новия парламент са малки – ГЕРБ получава 68-72 депутатски места. Разминаванията идват най-вече при втория и третия, като данните не са категорични дали това е БСП, или „Има такъв народ“. Според някои партията на Трифонов получава 47 места в Народното събрание, според други 44. Левицата или е с 48, или с 43.

Според социолозите ДПС е преди „Демократична България“ с 30 или 31 към 27 депутатски места, но пък данните на ЦИК засега показват обратното.

И двете формации имат силна подкрепа от чужбина, а най-силна тя е за партията на Трифонов. Вече са обработени всички гласове зад граница и е ясно, че ИТН получава 30.61% от гласовете, ДБ – 17,57%,  ДПС – 13,28%, а ГЕРБ – 8,67%. Пета политическа сила сред българите в чужбина е партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов с 7,39% от гласовете. Тя изпреварва с малко БСП, а веднага след това се нарежда формацията, чрез чиито листи на изборите се яви укриващият се от правосъдието бизнесмен Васил Божков с подкрепа от 5,62 на сто от гласувалите зад граница.

Що се отнася до „Изправи се! Мутри, вън“ и ВМРО, ако втората влезе, те или ще си разпределят по 12 места в НС или първите, ще вземат с едно повече. Или пък патриотичната формация въобще не влиза.

„Галъп“ чертае парламент с 6 парии и 70 места за ГЕРБ, 50 за ИТН, 43 за БСП, 31 за ДПС, 30 за „Демократична България“ и 14 за „Изправи се! Мутри, вън!“, но и той не дава по-добри варианти за съставяне на правителство.

Каквито и размествания да се получат на мандатите обаче изглежда, че трябва партиите трябва да влязат в противоестествени коалиции (по Томислав Дончев), за да бъде сформирано ново правителство, което да получи подкрепа на повече от половината народни представители. Многократно различните играчи са отричали възможността да се съберат с други. ГЕРБ и БСП няма как да бъдат заедно, нито ДПС и ВМРО. ИТН не искат коалиция с нито една от „старите“ партии, а с новите нямат мнозинство.

Конституцията обаче регламентира пътя, който трябва да бъде извървян от политиците.

След като ЦИК до 8 април обяви окончателните резултати, а до 11 април разпределението на депутатските места, на ход ще е президентът. Той има един месец, за да свика новоизбраното Народно събрание. Ако не го направи в този срок, то се свиква от една пета от народните представители.

Тогава той започва и т. нар. консултации с парламентарните групи.

Конституцията го задължава да възложи на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Т.е. първият мандат ще бъде даден на ГЕРБ, като лидерът ѝ Бойко Борисов засега дава заявка, че ще е в неговите ръце, а не на друг представител на партията.

ГЕРБ ще имат 7 дни, за да предложат състав на Министерския съвет.

Ако не успят, президентът ще даде мандата на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за премиер. Дали ще е БСП, или ИТН, все още не се знае, предвид липсата на окончателни резултати.

Който и да е той, ако не успее да състави правителство, държавният глава връчва мандата на трети играч. Кой да е той, решава самият президент. Конституцията не го задължава да избере третата по численост парламентарна група.

Какво става, ако никой не може да състави правителство? Накратко отговорът е нови избори и хората на Слави Трифонов вече заговориха за тази хипотеза.

Но първо Конституцията (чл. 99, ал. 5) предписва следното. Щом не се постигне съгласие за съставяне на Министерски съвет, президентът назначава служебно правителство. Той разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Изборите трябва да се проведат в срок от два месеца от разпускането на парламента, като държавният глава определя датата още с указа за разпускането.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
LSSAH
LSSAH
05 април 2021 19:40
Гост

Най-тъжното е, че няма партия, която да изразява сляп национализъм и трябва да се задоволявам с полуфабрикати…

Анонимен
Анонимен
05 април 2021 18:17
Гост

На мен ми е интересно откъде герберастите събраха такъв процент, при положение, че не познавам нито един човек, който да е гласувал за ГЕРБ.

ФилосоВ
ФилосоВ
06 април 2021 2:04
Гост

Хей ма на :-Р

Анонимен
Анонимен
06 април 2021 11:41
Гост

Чак сън не си спал, в ранни зори в 2 часа да се обозначиш 😉

advokatTROL
advokatTROL
05 април 2021 14:29
Гост

Получи се така – разглезеното поколение от социализма, говорим пряко за 60-ти набор и следващите – получи изведнъж цялата власт, естествено такива хора не могат да са ефективни – справка – мимолетната ни победа на САЩ`94 и – след това – нищо, същото се получава и в живота, обаче разглезеното поколение от 60-те години разглези и следващите – тоест – в момента има масови лигльовци, идват нови – неразглезени, ама – мъчен процес. Само адвокатите ни като видя – разпасани, чорлави, не знае кодекс ли да цитира, закон ли, както и да е – все ми е тая вече. Просто… Покажи целия коментар »

ФилосоВ
ФилосоВ
06 април 2021 2:10
Гост

Разглезено поколение … от социализЪма??? Това е толкова нескопосано словосъчетание, че здраве му кажи … Ако на тебе ти се краде, не значи, че всички останали са същите. Да сравняваш някаква си забравена победа(?) по футбол с живота и политиката е още по-безсмислено!
Накратко – пълна глупост!

advokatTROL
advokatTROL
06 април 2021 7:55
Гост

Разглезени са – защото за пръв път от както има човечество никой при социализма не мислеше за храната и къщата, аз съм чувал за гладът при капитализма – то не е и капитализъм – но е било лошо, макар ако си предприемчив – ставаш богат, но колко хора може да издържи клонката на богатите – една шепа, Димитър Димов е описал в „Тютюн“ работите.

ГЕРБ имаха някакъв шанс, но ни оставиха на дъното в Европа, освен това няма никаква грижа за човека, даже се отвращават от мисълта да помагат на инвалиди, на закъсали в съдбата си хора и т.н.

чалгии
чалгии
05 април 2021 12:17
Гост

Старият ред е разбит, но още не е съграден новият. Да видим чалга шоуменът какво е намислил, но той ще го играе твърдо, защото има полза от нови избори. Колко е изтрещял този народ, боже!

Анонимен
Анонимен
05 април 2021 18:18
Гост

Шоуменът „имал симптоми на ковид“ и удобно се скри, сега ще чака офертите.

Анонимен
Анонимен
05 април 2021 11:15
Гост

Дори да има нови избори, моля се за няколко неща. Най-вече да няма повече барниръбъловци и кухокаскетници в правната ни система и комисиите на НС. Освен това да приемат промени в законодателството, касаещи избора на ВСС и председателите на съдилища, защото задкулисието вече се готви за смяна на Лозан Панов с някоя куха кукла на конци като Ушев, Гешев или Данаил Кирилов. И на последно място да приемат промени в Изборния кодекс, вкл. за 100% електронно гласуване, така че да се ограничи злоупотребата с неграмотните крепостни селяни на Доган сарай.

Zeta
Zeta
05 април 2021 9:52
Гост

Големи балъца са българите.

Стаматова
Стаматова
05 април 2021 9:52
Гост

На мен най-ми е кеф, че Симеонов и Марешки не са в управлението. В същото време се притеснявам, че има толкова заблудени хора, които да гласуват за мафиота Божков. Предимно хора в чужбина. Ама тия хора в чужбина ще гледат сеир, докато са в уредените си страни, а ние ще търпим Божков и простотията му тук, нали?

Анонимен
Анонимен
05 април 2021 9:55
Гост

Хората просто са объркани за кой мафиот да гласуват.

Drob4ev
Drob4ev
05 април 2021 9:51
Гост

Най-важното какво е? Че Герб не е такава сила, БСП и ДПС са 3ти и 4ти, а също така кретените Марешки и Симеонов не са в парламента. Такива паразити няма защо да влизат там. Пълни нещастници.

Анонимен
Анонимен
05 април 2021 9:50
Гост

Слави им разказа играта. Браво на Слави!

Опитимист
Опитимист
05 април 2021 9:23
Гост

Аз пък най-много се радвам, че ГЕРБ няма да имат мнозинство и да си позволяват всякакви беззакония и лобистки закони в новия парламент. Не, че няма да се опитват, но ще им е много, много по-трудно.

Песимист
Песимист
05 април 2021 9:25
Гост

Като гледам юридическия капацитет на опозицията и на ГЕРБ, лошо ми става. Ако има парламент, това ще е най-слабата правна комисия в историята.

Анонимен
Анонимен
05 април 2021 9:47
Гост

По-слаба от на Барни Ръбъл не може да бъде. При него изобщо нямаше разглеждане на проектите, за минути одобряваха всичко

Политикант
Политикант
05 април 2021 9:22
Гост

Никой няма интерес от избори наесен, които да съвпаднат с президентските, защото ще са тотално непредвидими. Който влязъл сега, влязъл, затова ще са възможни безпринципни коалиции.

Анонимен
Анонимен
05 април 2021 8:47
Гост

На мястото на Радев бих дал третият мандат на БСП, за да стане кристално ясно, че никой не иска да управлява с тях и че Нинова е бита карта.

Timtom
Timtom
05 април 2021 9:09
Гост

А, той ще го направи, защото другото ще е шок пък за избирателите му/im. Тоест, там ситуацията е обратната на win-win. Истината е, че новите предсрочни избори чукат на вратата, защото Трифонов сега е на гребена и си мисли, че при повторно завъртане може да превали и Борисов.

Анонимен
Анонимен
05 април 2021 8:38
Гост

Ако няма правителство, а според резултатите засега, няма как да има означава избори през лятото. Познайте каква ще е активността тогава – и в страната, и в чужбина… Тогава картината ще се промени

Z.Z
Z.Z
05 април 2021 8:46
Гост

Колкото и жалка да се показа БСП обаче, все си мисля, че COVID-19 им се отрази повечко. Имам предвид, че не само Мутрата им изтрепа не малко електорат с мерките си или ги е тръшнал на легло, ама и там повече избиратели са изплашени да отидат да гласуват, за да не се разболеят.

Анонимен
Анонимен
05 април 2021 9:00
Гост

Жестоко предположение, макар да има хляб в него. Това ще покажат по-подробните данни. При все това спадът е толкова голям, че не бих отдал падението на БСП само на коронавируса. Има и редица други фактори, свързани най-вече с опитите на Нинова еднолично да управлява партията, а БСП не е ГЕРБ, не става така. Да не говорим и за вътрешните борби.

Анонимен
Анонимен
05 април 2021 18:44
Гост

Е тя нинова такова мамата на бсп, прибра едни пари от герб.. много преди изборите.

Анонимен
Анонимен
05 април 2021 8:29
Гост

Ако Трифонов не се продаде, няма начин да има правителство. А БСП претърпя неочакван крах. Да му мисли Нинова

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
05 април 2021 8:28
Гост

Мисля, че тези избори ще разбият мита за емигрантската интелигенция. Опашките се оказаха от чалгизирани в родината аутсайдери, отишли да търсят берекет. Еееех, чалгата ще ни затрие и това си е.

Анонимен
Анонимен
05 април 2021 8:42
Гост

Отражение на резултатите в страната. Никой не предполага такива за ИТН

123
123
05 април 2021 8:14
Гост

Джипката е в канавката, търсят шофьора, за да го бият.

Анонимен
Анонимен
05 април 2021 8:13
Гост

Аз не виждам правителствто при това разпределение, но за протокола, интригата за четвтъртото място е повече от сериозна, ДБ е първа в София и към момента отчетливо пред ДПС.